JógaKlikk -  Online jógaórák

JógaKlikk Blog

November hónap témája - a Napfonat Csakra

hozzászólás 2014-11-03

Ébreszd fel a Belső Harcosod és ismerd meg az árnyoldalad! Belső erő, hatalom, uralkodás és megadás, harag, agresszivitás, az árnyoldalad elfogadása, emésztés testi-lelki síkon, bátorság és félelem, inzulin és adrenalin termelés – ezek mind a Napfonat vagy Köldök, szanszkritül Manipúra Csakrához tartozó témák.

Csakra sorozatunkban segítünk megérteni a gerinc mentén elhelyezkedő hét fő csakra (energiaközpont) működését megvizsgáljuk, milyen mentális vagy fizikai tünetek utalhatnak egy-egy csakra egyensúlyvesztésére, és tippeket adunk arra, hogyan lehet egyensúlyba hozni az adott csakrát.

Alulról felfelé haladva a gerinc mentén, a Gyökércsakra és a Szexcsakra után harmadik a sorban a Napfonat Csakra. Ez az energiaközpont a Solar Plexus nevű ideggócnál, a köldök felett, a rekeszizom környékén helyezkedik el. Színe a napsárga, eleme a tűz, az ide tartozó szervek az emésztőrendszer, a rekeszizom, a hasnyálmirigy, a gyomor, a hormonok közül az inzulin és az adrenalin.

Elég a japán harakirire gondolni, vagy keleti harcművészetekre, amelyek a legfőbb erőnket a has, a köldök környékére helyezik. A Napfonat csakra energiája valóban egy nagyon aktív, kifelé irányuló, férfias energia, az Egó megnyilvánulása, a Belső Harcos lakhelye. Ez a központ felelős azért, hogy mennyire vagy képes kiállni magadért, harcba szállni egy esetleges agresszorral, nemet mondani egyes helyzetekben – vagy esetleg éppen Te magad vagy az agresszor, aki másokon akar uralkodni.

Érdekes önismereti kérdés az is, hogy mennyire vagy passzív-agresszív, vagyis édes mázba burkolva, manipulatív módon fejezed ki az uralkodási vágyad, vagy nyíltan felvállalod az agresszor vagy irányító szerepet. Visszaélsz-e a hatalmaddal bizonyos helyzetekben, hogyan bánsz a beosztottaiddal ha vannak, vagy olyanokkal, akiket valamiért magadnál alacsonyabb pozícióba teszel mentálisan (pl. takarítónő, pincér, valamilyen kiszolgáló személyzet, stb). Hosszasan dühöngsz utólag, hogy milyen igazságtalanul bánt veled a főnök, ügyintéző, portás, stb. vagy a helyszínen kiállsz magadért?

Gyakran kellemetlen lehet szembenézni a dühünkkel vagy a meghunyászkodásunkkal, pedig mindannyian kerülünk ilyen helyzetekbe és mindannyiunknak van „árnyoldala”. Az emberi forma együtt jár a tökéletlenséggel. A Napfonat Csakra egyik fontos feladata rávilágítani a saját árnyoldaladra és elfogadni azt. Ha ez nem történik meg, az elfojtott agresszió belülről és kivülről is képes romboló erővé változni.

Fizikai síkon a Napfonat Csakrához tartozik az emésztés és a gyomor, az inzulin és adrenain termelés. Talán előfordult már veled, hogy stressz, szorongás, félelmek hatására „összeugrik a gyomrod”, „gyomorideged” lesz. Az ilyen feszültség gátolja a keringést és az energiaáramlást ezen a területen. A lassú és nyugodt rekeszizom légzés, amely ellazítja a hasat, nagyban segíthet ilyen esetekben, és minden emésztéssel kapcsolatos problémán.

Fizikai betegségek vagy tünetek, amik a Napfonat Csakra zavarát jelzik: emésztési zavarok, cukorbetegség, inzulinrezisztencia, epepanaszok, gyomorégés, májbetegségek, rekeszizom problémák, hízás a hasra, gyomorfekély, IBS (irritábilis bél szindróma). A túlműködő Napfonat Csakra esetén gyakori az uralkodási vágy, másokon való átgázolás, túlzott egoizmus. Akinek alulműködik a Napfonat Csakrája az gyakran félénk, visszahúzódó, nem tud nemet mondani, hagyja magát kihasználni, áldozat vagy mártír szerepet vesz fel, kisebbségi komplexusa van. A köldökcsakra energiáját gyakran azért nyomjuk el, mert félünk, hogy ha kifejezzük az agressziónkat, akkor elveszítjük mások szeretetét, szimpátiáját. Akinek alulműködik a köldökcsakrája, gyakran fél a saját erejétől, ezért nem meri szabadjára engedni a Belső Harcosát.

Ébreszd fel a Belső Harcosod, hozd egyensúlyba a Napfonat csakrád!

Mindannyian mások vagyunk, és máshogy reagálunk dolgokra, úgyhogy válogass az alábbi ötletekből olyasmit, amit szívesen csinálsz:

- Illóolaj: bergamott, levendula

- Kövek: tigrisszem, jáde

- Színterápia: napsárga

- Pránajamák:  a köldökcsakra eleme a tűz, így a fokozott oxigénellátás serkenti ezt a tüzet, minden pránajama jó hatással van, de különösen a tűzlégzés (bhasztriká) és a hasi/rekeszizom légzés. Ezeket tapasztalt oktatóval gyakorold!

- Vizualizációk: Színlégzés: ragyogó, élénk sárgát elképzelni és a Napfonat Csakrán keresztül belélegezni. Árnyoldal elfogadása: egy felhőbe összegyűjteni mindent, amit nem tudsz elviselni/megemészteni/megszeretni magadban, majd belélegezni, befogadni az árnyékoldalad, engedni, hogy az árnyékoldalad egyesüljön a lényeddel, fogadd el, hogy az árnyékoldalad is a Te részed és csak így vagy teljes és egész. Tűzzel kapcsolatos képek, tűz, tábortűz, kandalló, napkelte. Érezd, ahogy a Napfonat Csakrán keresztül feltölt/felmelegít a Nap vagy a tűz ereje.

Megerősítések (Szankalpák): Bátran cselekszem. Bátor és erős vagyok. Véghezviszem, amit eltervezek. Kiállok magamért. Befejezem, amibe belekezdek. Az univerzum ereje átáramlik rajtam. Végtelen erő áll rendelkezésemre. Mindent elsöprő erő lakik bennem. Bármire képes vagyok.

- Jóga ászanák: Harcos pózok (fizikai és pszichés szinten is hatnak);  trikonászana  (háromszög az erő és stabilitás szimbóluma), a hasizmokat dolgozató pózok, pl deszka, csónak tartás (Navászana), Csaturanga Dandászana (négylábú bot póz, amely hasonlít a fekvőtámaszhoz), oldalra hajlások és gerinccsavarások, felemelő, erőt sugárzó pózok (pl. kartámaszok, kézenállás, varjú póz ); hason fekvő pózok hasi légzéssel (pl. szfinx póz, dhanurászana), a has területét összepréselő és egyben szimbolikusan alázatot sugárzó előrehajlások - pl. Pascsimottánászana, Uttánászana (ülve és állva előrehajlások), Balászana (baba póz).

Videó ajánló

Az alábbiakban olyan előfizetéssel nézhető videókat ajánlunk, amelyek segíthetenek egyensúlyba hozni a Napfonat Csakrádat:

- „Erő és lendület: Virabhadrászana 3” Varga Judit, Vinyasa Flow http://www.jogaklikk.hu/jogavideok/145/ero_es_lendulet,_virabhadraszana_3/

- Bakászana, Varga Judit, Vinyasa Flow http://www.jogaklikk.hu/jogavideok/149/a_bakaszana_-_varju_poz/

- Core – Erőközpont, Varga Judit, Vinyasa Flow: http://www.jogaklikk.hu/jogavideok/42/core_-_erokozpont/

- Emésztésjavító gyakorlatsor. Diószegi Ádám, Hatha Jóga: http://www.jogaklikk.hu/jogavideok/136/emesztesjavito_gyakorlatsor/

- Éleszd fel az emésztés tüzét, F. Tóth Gabi, Agnisoma Flow http://www.jogaklikk.hu/jogavideok/100/eleszd_fel_az_emesztes_tuzet!/

- Napüdvözlet oktatófilm, Diószegi Ádám, Hatha Jóga: http://www.jogaklikk.hu/jogavideok/94/napudvozlet_oktatofilm/

 

Varga Judit


Cimkék: jóga gyakorlás csakra napfonat csakra köldök csakra manipúra csakra solar plexus

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!