JógaKlikk - Online jógaórák

Mi a Jóga?

A jóga egy több ezer éves tradíció, aminek a célja a test, a lélek és az elme  egységének erősítése. A módszer napjainkban is igen népszerű, hiszen már sokan rájöttek, hogy az egészséges életmód és a rendszeres testmozgás elengedhetetlen a boldog és kiegyensúlyozott élethez.

De pontosan mi a jóga, és hogyan tudod használni a mindennapokban? Cikkünk betekintést nyújt a jóga filozófiájába és gyakorlataiba, ismerteti a legnépszerűbb jóga stílusokat és részletesen bemutatja a módszer előnyeit és esetleges veszélyeit.

Mielőtt kipróbálnád a jógát, mindenképp olvasd végig a cikkünket! Itt minden fontos információt megtalálsz

TARTALOMJEGYZÉK

1. Mi az a jóga?
2. A jóga eredete
3. A jóga célja és előnyei
4. A jóga 8 ága
5. Hogyan válassz jóga stílust?
6. A jóga veszélyei és mellékhatásai
7. Összefoglalás
8. Gyakran Ismételt Kérdések

 

Mi a jóga és hogyan tudod használni a mindennapokban?

Mi az a jóga?

A jóga elnevezés a szanszkrit “judzs” szóból ered, aminek jelentése összekapcsolni vagy egységessé tenni. Célja a test, a lélek és az elme tudatos egyesítése, illetve egységének létrehozása.

A jóga sokkal több, mint testmozgás vagy meditáció.  Egy olyan életmód vagy filozófia, amely az egész testet, lelket és elmét egységbe hozza, és lehetővé teszi az egyensúly megteremtését az élet különböző területein.

A gyakorlás során különböző légzéstechnikákat és testhelyzeteket alkalmazunk, de a meditáció teljes eszköztára is része a jógának (pl. relaxáció, mantrázás, koncentráció stb.).

Bár a jóga kultúrája és folyamata rendkívül összetett, mégis mindenki számára kivitelezhető egyszerű testgyakorlatok (ászanák), valamint relaxációs és meditációs technikák által segít megőrizni testi, lelki és mentális egyensúlyunkat.

A jóga eredete

A jóga története több ezer évre vezethető vissza, egészen az ősi Indiai vallás és filozófia kialakulásához.

A keleti kultúrákban a jóga egy mélyebb aspektusa van jelen, a spirituális fejlődés egyik útja, és része a kulturális életnek. A nyugati ember számára a jógagyakorlás elsősorban testmozgás, és ennek kiegészítéseként jelenik meg a meditáció, relaxáció. A különböző jógastílusok lehetőséget adnak arra, hogy mindenki megtalálja a számára leginkább megfelelő stílust.

A jóga alapjait ábrázoló képek és írások már a Kr. e. 4. században feltűntek. Az egyik legrégebbi írás Patanjali: Yoga Sutra c. műve, amely fontos alapelveket és gyakorlatokat tartalmazott, és mind a mai napig egy fontos referencia a jógával kapcsolatos tanulmányokban és gyakorlatokban.

A módszer elmélete és célja az Upanisadokban (más néven Védánta) került részletes kifejtésre, ahol már a különböző ceremóniák és jógával kapcsolatos tömeges események is megjelentek.

A jóga és a meditáció kapcsolata

A jóga célja és előnyei – miért kezdj el jógázni?

Ha idáig eljutottál, biztos feltetted már a kérdést magadnak:

„Mire jó a jóga?”

A jóga lényege, hogy a gyakorlatok megfelelő kivitelezése által egyensúlyba kerüljünk testileg, lelkileg és mentálisan, ezáltal sokkal könnyebben boldoguljunk a mindennapokban.

A rendszeres jógázás számos előnnyel járhat. Miért jó a jóga?

 • csökkenti a stresszt
 • javítja a testtartást és fejleszti az egyensúlyt
 • erősíti az izmokat
 • növeli a rugalmasságot
 • kiegyensúlyozza a vérnyomást (a magas vérnyomást csökkenti, az alacsonyt emeli)
 • segít elsajátítani a helyes légzést, növeli a tüdőkapacitást
 • támogatja az immunrendszer egészségét
 • segít a függőségek leküzdésében
 • avítja az alvást és az általános közérzetet, életminőséget
 • elősegíti a nyirokrendszer megfelelő működését, csökkenti a méreganyagokat a szervezetben
 • kiegyensúlyozza a hormonrendszert
 • fokozza az emésztőrendszer működését

Egy 2012-es felmérés szerint a jógázó felnőttek 94%-a a közérzetük javítása érdekében gyakorol rendszeresen. Érdekesség, hogy a résztvevők több, mint 85%-a azt érzi, hogy csökkent a mindennapi stressz az életükben, mióta elkezdtek jógázni.

Azok számára, akik még sosem jógáztak, de szeretnék kipróbálni, ez egy nagyszerű módszer az életmódváltáshoz, amivel megtehetik az első lépéseket egy egészségesebb élet irányába.

A jóga gyakorlatok bárhol végezhetők, még az otthonod kényelméből sem kell kimozdulnod az online jóga videóknak hála.

Hogy pontosan hogyan hat a jóga, az minden embernél eltérő lehet. A kutatások több ezer embert vizsgálnak, és a jótékony hatás minden esetben kimutatható, de ennek mértéke különböző, mivel az egyéni körülmények is befolyásoló tényezőként hatnak.

Jóga kutatás eredményei

A jóga 8 ága

Patanjali már a Yoga Sutra c. művében lefektette a jóga filozófiájának és gyakorlatainak az alapköveit. Erre a jóga „nyolc ágaként” vagy „nyolc lépcsőjeként” hivatkozunk, aminek követésével elérhetjük a jóga végső célját, a megvilágosodást.

A nyolc ág a következő:

 1. Yama: etikai szabályok (erőszakmentesség, őszinteség, más tulajdonának tisztelete, mértékletesség, nem ragaszkodás)
 2. Niyama: egyéni előírások (tisztaság, elégedettség, lelkesedés, szent szövegek tanulmányozása, hit)
 3. Asana: fizikai gyakorlatok (testtartások, gyakorlatok, amelyek az erőnlétet és rugalmasságot fejlesztik) » Jóga ászanák
 4. Pranayama: légző gyakorlatok (tudatos légzés és életenergia)
 5. Pratyahara: érzékek visszavonása a külső zavaró tényezőktől (ingerek és vágyak kontrollálása, összpontosítás az elmére)
 6. Dharana: koncentráció (az elme egyetlen pontra való összpontosítása, a meditáció előkészítése)
 7. Dhyana: meditáció (a Dharana elmélyítése, behatolás az elmébe és a tudat lényegének megismerése)
 8. Samadhi: megvilágosodás (minden mentális tevékenység abbahagyása az egység állapotának elérése érdekében)

Hogyan válassz jóga stílust?

Legalább több tucat jóga stílus létezik a világon, amit a mai napig az emberek százezrei, milliói gyakorolnak. Szinte lehetetlen felsorolni az összes jóga fajtát és azok jellemzőit, de a legnépszerűbbeket összegyűjtöttük egy táblázatba.

Fontos megjegyezni, hogy az egyes jóga stílusok mind a Hatha Jógán alapulnak, amelynek gyakorlatait a Hatha Yoga Pradipikában foglalta össze Swami Swatmarama a 15. században. A Hatha Jóga részei az ászanák (testtartások), a légzőgyakorlatok (pránájáma) és a tisztító gyakorlatok (kriják). A Hatha Jóga gyakorlása készít fel a jóga 8 ágának későbbi gyakorlására. Azért van ennyi féle jógastílus, hogy mindenki megtalálhassa azt, amelyik a leginkább az ő nyelvén szól. Minden jógastílus ugyanoda vezet, csak kicsit más úton, hogy illeszkedjen az egyéniségedhez. Ezért azt ajánljuk, hogy kezdetben próbálj ki minél több féle jógastílust, és utána úgyis egyértelmű lesz, hogy melyik a “tiéd”. Ne blokkolj le, ha esetleg egy jógastílus, vagy egy oktató nem “jön be” - menj tovább, és tapasztalj meg más stílust, más oktatót is!

Az egyes jógastílusok szerinti otthoni gyakorláshoz is használható videókat találsz ide kattintva » Jóga stílusok.

Jóga Stílusok

Eredet

Célja

Hatha jóga

15. század

Testi és mentális egészség javítása

Ashtanga jóga

20. század

Erősíti az izmokat, javítja az állóképességet, növeli a rugalmasságot

Vinyasa jóga

20. század

Áramló mozgások, légzésszinkronizáció, erősítés

Bikram jóga

1970-es évek

Forró helyiségben végzett, előre meghatározott sorrendű gyakorlatok a test tisztítása és erősítése érdekében („hot jóga”)

Kundalini jóga

20. század

Spirituális ébredés, tudatosság növelése, életenergia (kundalini) felszabadítása

Iyengar jóga

20. század

Pontos testtartások, testi feszültségek oldása, meditatív hatás, egyensúly fejlesztése

Yin jóga

1970-es évek

Mély, passzív nyújtások, relaxáció, feszültségek oldása

 
 

A jóga veszélyei és mellékhatásai

Ha a jógát képzett oktatók jelenlétében vagy általuk készített részletes videók alapján végezzük, nagyon kicsi az esélye, hogy bármilyen súlyos sérülést elszenvedünk.  Izomláz viszont előfordulhat a kezdeti időszakban.

Ne bízd a véletlenre! Gyakorolj profi oktatók videóival! Ezen a linken ingyenes oktatóvideókat is találsz » Jóga videók

Azonban mielőtt elkezdenéd a jógát, érdemes figyelembe venni néhány kockázati tényezőt:

 • Csontritkulásban szenvedők,zöldhályoggal, vagy gerincproblémákkal küzdők mindenképp konzultáljanak az orvosukkal mielőtt elkezdik a jógát!
 • Várandósan kerülni kell bizonyos pózokat (pl. csavarások) és egyensúlyi pózokat (pl. fejenállás), azok ugyanis veszélyesek lehetnek ebben az állapotban. Erről részletes leírást itt találsz.
 • Szív- és érrendszeri problémával nem javasolt meleg és párás környezetben végzett jógát gyakorolni (pl. bikram jóga, hot jóga).
 • Kezdőként javasolt az ennek megfelelő szintű jógaórákkal kezdeni, majd fokozatosan növelni a terhelést.
 • Ha nem vagy biztos a gyakorlatokban vagy bármilyen fájdalmat, kellemetlenséget érzel, konzultálj egyoktatóval

Jógázni otthon is lehet

Összefoglalás

A jóga nem csupán egy meditatív gyakorlás vagy edzés fajta, hanem egy teljes életfilozófia. A jógán keresztül újra visszatérhetünk a valódi természetünkhöz és megtalálhatjuk a testi-lelki egyensúlyunkat.

Számos jótékony hatás fűződik a jógához, ami miatt egyre népszerűbbé válik az emberek körében ez a mozgásforma. Ha megfelelő körülmények között gyakorlunk, szinte minimális az esélye bárminemű sérülésnek vagy mellékhatásnak a gyakorlatok végrehajtása közben.

Érdemes az első jógaórákat szakemberek, képzett oktatók jelenlétében eltölteni vagy amennyiben otthon gyakorolnál, profi jóga videók segítségével tedd azt!

Gyakran Ismételt Kérdések

Mi a jóga és mi a célja?

A jóga egy ősi gyakorlat, életfilozófia és életmód, amely testi, lelki és mentális téren is segíti a fejlődésünket, a fizikai egyensúly és a belső béke elérésére törekszik. Javítja az általános közérzetet, energetizál, fejleszti az izmokat, továbbá csökkenti az általános stresszt a mindennapokban.

Milyen fajtái, stílusai vannak a jógának?

Több tucat jóga stílus létezik, sőt bizonyos stílusok kombinációja is igen népszerű az gyakorlók körében. Ezek a legnépszerűbb jóga stílusok: Ashtanga, Hatha jóga, Vinyasa jóga, Kundalini jóga és Iyengar jóga. De léteznek kifejezetten gyerekjóga, kismama jóga és páros jóga gyakorlatok is.

Milyen gyakran kell jógázni?

Nincs semmilyen ökölszabály arra vonatkozóan, hogy milyen gyakran kell jógázni. A legtöbben hetente 2-3 alkalommal jógáznak, de mindenki az egyéni igényeinek megfelelően állíthatja össze a saját gyakorlását.

Milyen ruházatra és eszközökre van szükség a jógázáshoz?

Olyan kényelmes, rugalmas és lélegző ruházatot ajánlott viselni, amely lehetővé teszi a test szabad mozgását. Az alap eszközök közé tartozik a jóga matrac vagy jóga tégla, de bizonyos gyakorlatokhoz más kiegészítőkre is szükséged lehet. Mi az alábbi webáruházakat javasoljuk az eszközeid és ruházatod beszerzésére: JógaKlikk Shop és YogaBazaar.

Vannak-e egészségügyi korlátai a jógagyakorlásnak?

Igen, bizonyos egészségügyi problémákkal vagy állapotokkal rendelkező embereknek nem ajánlottak bizonyos jógastílusok, ezért fontos előzetesen konzultálni egy orvossal vagy jógaoktatóval. Ide soroljuk a várandós hölgyeket, csontritkulásban szenvedőket, szív- és érrendszeri panaszokkal vagy gerincproblémákkal küzdőket.