JógaKlikk -  Online jógaórák

Mi a jóga?

“Adha yoganus asanam
Yogas chitta vrtti nirodhah
Tada drastuh svarupe vasthanam
Vrtti sarupyam itaratra”

“Következzék a jóga bemutatása
A jóga a tudatfolyamatok lebírása
Ilyenkor a Látó önmagában nyugszik
Különben a tudatfolyamatok formájában merül el.”

Patanjali: Jóga szútrák

Patanjali több ezer évvel ezelőtt összegyűjtötte jógaismereteit, leírta a jóga nyolc lépcsőfokát, amely egy lehetséges útmutatás az önmegvalósítás felé:

- yama (egyetemes erkölcsi parancsolatok, tilalmak)
- nijama (erkölcsi elfogadás elve)
- asana (testgyakorlatok, tartás)
- pranayama (légzőgyakorlatok, légzésszabályozás)
- pratyahara (érzékszervek uralma, érzékek visszavonása)
- dharana (koncentráció)
- dhyana (meditáció)
- samadhi (elmélyedés, magasabb tudatállapot)

E nyolc lépcső szerint az ember végső célja az elméjében lejátszódó tudatfolyamatok irányítása, ezen keresztül saját maga, valamint az őt körülvevő világ mélyebb megértése. A jógi megismeri saját testét, megfigyeli elméje működését, ezáltal képessé válik annak tudatos befolyásolására. A jógagyakorlás célja annak megtapasztalása, hogy mindannyian Egy-ek vagyunk, kapcsolatban egymással és a minket körülvevő világgal. Ha ezt megértjük, képessé válunk boldoggá, harmonikussá és energikussá tenni életünket.

Mindannyian különböző indítékokkal kezdünk el jógázni. Lehet, hogy a testi egészségre gyakorolt jótékony hatása miatt próbáljuk ki, vagy a munkánk során felgyülemlett stresszt akarjuk hatékonyan levezetni. Az is lehet, hogy a jóga filozófiája, spiritualitása fog meg bennünket. Ami bizonyos: bármi is a célod, jógagyakorlásod során egész biztosan többet tapasztalsz meg!

A jógának számos ágával találkozhatsz. Az eltérő jógastílusokban a hangsúlyok mások, közös azonban bennük, hogy a belső csend felé viszik a gyakorlót. A hozzád legközelebb álló stílus megismeréséhez olvasd el rövid leírásukat és nézz bele a hozzájuk tartozó órákba.