JógaKlikk -  Online jógaórák

Online jóga

Jóga... KLIKK! Érvek az online jógázás mellett

Oktatónk és szerzőnk, Varga Judit összeszedett Nektek néhány érvet és aggályt az online jógázással kapcsolatban.

 

1. „Nincs időm jógázni! Pedig nagyon szeretnék...”

Az online jógaórák rugalmas időbeosztásba is könnyen beilleszthetők. Vannak például tanítványaim, akik néha éjszaka dolgoznak, vagy teljesen kiszámíthatatlan a munkaidejük: filmesek, színészek, vendéglátósok, újságírók vagy éppen nem utolsósorban a nagy tiszteletet érdemlő főállású anyák. Az emberek nagy része nem a jógaóra köré szervezi az életét - mi jógatanárok nem is értjük, hogy miért. Van, aki nem tud eljönni se este 6-kor, se reggel 9-kor jógázni, de tényleg, akármennyire szeretne is. Sokszor örül a mindennapi életét éldegélő jógi, ha végre talál egy fél órát, órát, vagy akár másfelet, amikor tudna jógázni, és ha pont akkor nincs öt perc távolságra egy éppen kezdődő jógaóra, akkor marad mégiscsak a kanapé és a Facebook. A JógaKlikkel a „Nincs időm jógázni” című, egyébként nagyon helytálló és roppant kreatív kifogás sokkal ritkábban használható.  

 

2. Nem kell „odamenni”.

Ez az előny kapcsolódik a fentiekhez, gyakran azért nem tud az ember „odamenni”, mert annyi ideje már nincs. Kilencven perc még lenne, de ha az óra kilencven perc, odamenni fél óra, átöltözni, megérkezni, stb még vagy tíz perc, oda-vissza az annyi mint... alsó hangon két és fél óra, egy kilencven perces gyakorláshoz. És van, akinek „odamenni” mondjuk két napi lovaglás, vagy pár óra vonat, vagy egyéb közlekedési eszköz használatát jelentené, tehát nem fog menni...

 

3. Pénztárcakímélő

Egy kilencven perces jógaóra ára manapság Budapesten valahol 1,500 és 4,000,- Ft körül mozog. Ez függ a bérlettől (az egyszeri alkalmak, a „beesős” árak általában drágábbak), illetve a fűtött teremben tartott órák gyakran drágábbak (hiszen nagyobb a fenntartás költsége is). Vidéken általában olcsóbbak az órák. A JógaKlikk egyhavi korlátlan előfizetése pillanatnyilag 3,400,- Ft, abból jó ha két vagy három alkalommal el tudsz menni jógázni egy stúdióba. Szerintem pusztán anyagi szempontból nagyon megéri :-)

 

4. Átmenet az egyéni gyakorlás és a vezetett gyakorlás között

Az első jógatanárom, Baktay Ádám, nagyon sokat biztatott mindenkit az otthoni, egyéni gyakorlásra, és ezért nagyon hálás vagyok neki, mert én követtem a javaslatait, és nagyon hamar, pár hónap jógázás után már otthon is próbálgattam, amiket órán együtt csináltunk. Hiszen ideális esetben az ember kombinálja az egyéni gyakorlást a csoportos, tanár jelenlétében zajló gyakorlással. A kettő nagyon jól kiegészíti egymást: csoportban és a tanár segítségével lehet új dolgokat tanulni, inspirálódni, meglovagolni a csoport energiáját, és otthon (vagy máshol), egyéni gyakorlás alkalmával ki lehet használni az ismétlés erejét és pl. addig ugrálni fel kézenállásba, amíg egyszer csak sikerül, vagy addig próbálkozni a fejenállással a szoba közepén, amíg egyszer csak végre nem vágódik el az ember - pardon, bukfencel, nem elvágódik...

Van, akinek könnyen megy az otthoni gyakorlás, de tapasztalatom szerint sokkal népesebb azok tábora, akik arról számolnak be, hogy nagyon nehéznek találják az otthoni gyakorlást: képtelenek felidézni, hogy miket is szoktunk gyakorolni órán, nem biztosak benne, hogy mit milyen sorrendben érdemes gyakorolni, milyen irányelveket kell szem előtt tartani, hogy a végén az ember jól érezze magát és kiegyensúlyozott legyen a gyakorlása. Nekik nagyon jó segítség lehet a JógaKlikk. Az online gyakorláshoz is kell önfegyelem (szanszkritül tapas): meg kell nyomni a play gombot és csinálni kell. De nem kell azzal foglalkozni, hogyan állítsd össze a gyakorlást magadnak, és folyamatosan kapod emlékeztetőnek az instrukciókat, hogy tudd, mikor kell a kislábujjad körme hegyét egy ici-picit jobbra húzni (mert mi jógaoktatók képesek vagyunk ilyen instrukciókat is adni).

Az online gyakorlás nagyon jó átmenet lehet a csoportos és a teljesen önálló gyakolrás között, és remekül felkészíti a gyakorlót az önálló gyakorlásra.

 

5. Otthon gyakran könnyebb koncentrálni, kevesebb a figyelmet elterelő tényező és nincsenek „versenytársak”.

Egy nagyon kedves magántanítványom sokáig kifejezetten azért járt magánórára, mert azt mondta, képtelen „nem versenyezni” a többiekkel és „nem összehasonlítani magát másokkal”. Ha körülötted sok színes és kedves jógi társ jógázik, figyeld meg egyszer a belső monológodat.

„Belégzés. Kilégzés."
„Nahát, annak a lánynak pont ott van két „pisztolytáska” oldalt a combján, ahol nekem.”
„Belégzés. Kilégzés.”
„Vajon most engem néz a tanár vagy saját magát a tükörben? Jobb lesz, ha rendesen csinálom, lehet, hogy engem néz.”
„Belégzés. Kilégzés.”
„Ha annak a lánynak ennyire átlátszik a bugyija a jóganadrágon, akkor lehet, hogy a mögöttem lévő srác is látja az enyémet.”
„Belégzés. Kilégzés.”


5 (-1) aggály az online jógázással kapcsolatban

 

1. Nincs jelen a tanár, nem tud igazítani, segíteni

Kétségkívül a legnagyobb hátrány. De mint az online jógázás előnyei között kifejtettem, szükség van olyan gyakorlásra is, ami ismétlésből, próbálgatásból, próbálkozásból áll, ehhez nem feltétlenül szükséges egy tanár jelenléte. Lehet, hogy jobb is néha, ha nincs közönséged ahhoz, hogy már ötödször esel orra bakászanában (ha tényleg megtörténik vagy ötször, tegyél egy párnát magad elé és úgy gyakorolj, így nem fogod megütni magad... ). A legjobb, ha kombinálod a tanár jelenlétében végzett gyakorlást az egyéni gyakorlással – így meg fogod kapni az igazítást, a segítséget, a támogatást és a jó tanácsot, de tudsz önállóan is gyakorolni.

 

2. Nincs meg a csoport hangulata és a csoport ereje

Valóban, amikor csoportban gyakorol az ember, gyakran azt lehet érezni, hogy szinte húz magával a csoport ereje. (A fenti kép 2013. június 21-én készült New Yorkban, a Times Square-en). Ez nagyon jó érzés lehet, és előfordul, hogy olyasmire is képes leszel, ami eddig egyedül otthon nem sikerült. Ezért jó néha csoportba is eljárni, és ha sokan vannak, örülj neki, mert ilyenkor a gyakorlás ereje megsokszorozódik. Ha szkeptikus vagy a csoport erejével kapcsolatban: a 1 Giant Mind nevű szervezet a meditáció gyakorlásban tudományos módszerekkel hasonlítja össze a csoportban gyakorlás és az egyéni gyakorlás által előidézett hatásokat (pl hormonális változásokat, EEG hullámok alakulását) – persze, mint sejthetted, eddig minden eredmény azt mutatja, hogy csoportban erőteljesebbek a hatások... Mégis jobban befelé tudsz fordulni, amikor egyedül gyakorolsz, ezért a legjobb váltogatni a csoportban gyakorlást és az önálló gyakorlást.

 

3. Mi van, ha valamit rosszul csinálok?

Hát igen, ez jó kérdés :-) Akkor mi van?
Igazából én ezt az online jógázás előnyei közé sorolnám. Nagyon rá vagyunk szokva, hogy másokat okoljunk mindenért: a politikusok, a bankárok, a multik, vagy nemes egyszerűséggel „ők” tehetnek mindenről. Az orvos meg majd meggyógyít, vagy a természetgyógyász csodát tesz, az asztrológus megmondja, mit kell csinálni, a jógatanár meg majd kijavít. Tanár jelenléte nélkül jógázni szerintem kicsit olyan, mint eldobni a mankót és felelősséget vállalni az önállóan tett lépéseidért. És igen, fogsz hibázni. Nem ismerek olyan embert, aki úgy tanult meg járni, hogy egyszer sem esett el. Nem ismerek olyan jógit, aki úgy tanult meg fejenállni a szoba közepén, hogy egyszer sem esett el. Igen, el fogsz esni. Gyakorold, hogyan kell kiesni a pózokból és hogyan kell „nem tökéletesnek lenni”. Ez is része a gyakorlásnak.

Hogyan kerüld el mégis a sérüléseket? Először is figyelj! Kövesd az instrukciókat minél pontosabban, és ha nem tudod követni őket (pl „szépen lassan emeld fel mindkét lábad a földről és állj meg a fejeden a szoba közepén”), akkor próbáld ésszerű határok között ésszerű ideig, és ha nem megy, ne csináld! Nem kell mindent csinálni úgy, ahogy mondják. Lehet, hogy nem vagy még készen valamire, türelem! Használd a józan eszedet :-) Ha valami fáj, nem esik jól vagy túl nehéznek, túl fárasztónak találod, hagyd ki. Értékelés nélkül menj tovább (pl ne mondd magadnak, hogy „jaj, de béna vagyok, még ezt sem tudom megcsinálni”) és gyakorolj türelmesen. Ez jóga, nem a plasztikai sebész, ahol bemész az ajtón, majd kilép egy másik, átszabott test. Ez meg fog veled történni, de némi idő kell hozzá. Gondolj bele, ha teniszezni vagy lovagolni tanulnál, nem várnád el az első hónapban, hogy mindent tökéletesen tudj. Ne várd ezt a jógagyakorlásodtól sem. Ez egy csodálatos út, amin olyan fantasztikus állomások vannak, mint fejenállás, teljes híd, lótusz ülés, vagy az, hogy a lábadat háromszor körbe tudd tekerni a nyakadon, mint egy sálat (erről még nincs se képem, se linkem, de szólok, ha megvan). Élvezd ki az utazást, minden tökéletlenségével és csodás kalandjával együtt!

 

4. A jóga közösségteremtő ereje

Hány, de hány ismeretséget, barátságot láttam születni jógaórán! Sőt, szerelmet is... Ezzel nem azt akarom mondani, hogy az emberek ismerkedni járnak a jógaórára. Van, aki kifejezetten nem szeret beszélgetni, gyorsan átöltözik, nem szól senkihez és sietve megy élni a jógán kívüli életét. De ha olyan emberek találkoznak, akik ugyanazt a tevékenységet folytatják, legyen az gördeszkázás, fotózás, sakk vagy foci, gyakran könnyebben találnak közös beszédtémát és gyakran azt veszik észre, hogy más dolgokban is hasonlóan gondolkoznak. Rengeteg hasznos információ cserél gazdát jóga előtt vagy után az öltözőben vagy a jógateremben, és ha össze kell fogni egy közös ügyért, vagy segíteni másokon, a közösségnek hihetetlen ereje van, amit mozgósítani lehet, akár árvízről van szó, akár a családon belüli erőszakkal kapcsolatos figyelemfelkeléshez kell egy nagyobb tömeg.

A Facebook és egyéb online közösségek korában nem kell feltétlenül személyesen jelen lenni valahol ahhoz, hogy egy közösséghez tartozz. Ne érts félre, szerintem jobb személyesen barátkozni, mint betűkkel ellátott kis műanyag négyzeteket nyomogatva, de vannak helyzetek, amikor nagyon jól fel lehet használni a közösségi oldalakat, és a technika vívmányait hívni segítségül ahhoz, hogy információt cseréljen az ember, és egy közösséghez tartozzon.

 

5. Nem jutott eszembe ötödik ellenvetés :-)

Pedig nagyon gondolkoztam. És vagyok annyira perfekcionista, hogy a serpenyő mindkét oldalába ÖT darab valamit akartam rakni... Segíts megtalálni az ötödiket és írd meg hozzászólás formájában!

Varga Judit