JógaKlikk -  Online jógaórák

Érezd jól magad a bőrödben a hosszú utazások alatt is!

hozzászólás 2024-07-07

Valószínűleg sokan ismerjük azt az érzést, amikor jókedvűen, motiváltan és erőnk teljében nekivágunk a nagy kalandnak, aztán egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy elhagyta az erőnk a testünket.

Utazás során, főleg ha hosszú maga a közlekedési eszközön, buszon, repülőn vagy autóban töltött idő, könnyen előfordulhat, hogy teljesen elgémberedik a testünk. Ahogy a passzív mozdulatlanságban megmerevedik a test, befeszülnek az izmok, romlik a vér- és nyirokkeringés a testben, hamar érezni fogjuk annak nem csak a fizikai, de a tudati szinten is jelentkező hatásait. Hasonlóképpen tompának, fáradtnak és erőtlennek érezhetjük megunkat mentálisan is.

Ez egyrészt visszavezethető a testi funkciók, így a keringési folyamatok akadályozottságára is, valamint az úgynevezett "gunák", azaz "kötőerők", vagyis "minőségek" is magyarázatotot adhatnak számunkra.

A védikus filozófia szerint 3 guna létezik, amelyek mindent áthatnak, mindenhol jelen vannak, és mindent irányítanak. Ezek a:

- sattva (ejtsd: szattva): jóság, tisztaság, harmónia, fény

- rajas (ejtsd: radzsasz): mozgás, aktivitás, áramlás, szenvedély, cselekvés

- tamas (ejtsd: tamasz): tunyaság, tompaság, lustaság, tehetetlenség, a mozdulatlanság nehéz és lehúzó energiája.

Ezek, ahogy a (jógában) minden, oda-visza kölcsönhatásban vannak azzal, ahogyan cselekszünk, és ahogyan érezzük magunkat.

Amikor sokáig vagyunk egy helyben, passzívan, mozdulatlanul, tehetetlenül, tompán (azaz nem meditációban, mert az teljesen más, az éppen az ellenkezője :D), akkor nagy valószínűségggel a tamas megkötő hatása fog bennünk és rajtunk érvényesülni.

Ez persze nem éppen a legkellemesebb, gondolom mondanom sem kell. Gondoljunk csak arra, amikor túlalusszuk magunkat, valójában akkor is éppen ez történik: elnehezedünk, eltompulunk, és nagyon nehezen tudunk kikelni, felébredni, és újra frissen és aktívan jelen lenni. Azonban nem kell ettől sem megijedni, hiszen a jóga, mint mindenben, ebben is a segítségünkre lehet, ha alkalmazzuk. :)

A tamas nehéz és lehúzó energiájából a legkönnyebben a mozgáson (rajas) keresztül lehet kikerülni. Jelen esetben, amikor az utazás során mozdulatlanul töltött idő alatt elgémberedett testünkre gondulva keresünk megoldást, egyértelmű, hogy mind a fizikai test, mind pedig az elme számára ez a megoldás.

Ehhez most 3 videót is elhoztunk számodra Répássy Erikától, amelyek segítségével megőrizheted és visszanyerheted a vitalitásodat a hosszabb utazások során is!

Ebben az első videóban (kattints a linkre a videó megtekintéséhez) olyan gyakorlatokat mutat be, amelyeket autóban, buszon vagy akár a repülőn is könnyedén el tudsz végezni.

A második videóban már az utazás utáni megérkezéskor gyakorolható frissítő szekvenciát találsz, amelyet akár egy szállodai szobában is könnyedén el tudsz végezni.

A harmadik és utolsó videóban pedig az úgynevezett "jetlag"-re hoztunk hatékony megoldást a számodra, arra az esetre, ha a hosszú utazás és az időzónaváltás következtében, az időeltolódás végett álmatlanság gyötörne.

Kellemes nyarat, felhőtlen nyaralást, és könnyed feltöltődést kívánunk!

Fekete-Páris Eszter


Cimkék:

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!