JógaKlikk -  Online jógaórák

A jóga hatásai – 10+1 tudományosan elismert előny

Az emberek már több, mint 2500 éve jógáznak különböző indíttatásokból. Vannak, akik a testi előnyökért, míg másokat inkább a belső béke megtalálása motiválja. A jóga segíthet a testi problémák enyhítésében, a stressz és az érzelmi nehézségek leküzdésében, de akár még az önismereted fejlesztésében is.

Énekesek, híres színészek, élsportolók, modellek, művészek és hétköznapi emberek, barátnők, lányok és anyukák, fiúk és férfiak… Mi a közös bennük? Mind rendszeresen jógáznak. Vajon miért?

Ha szereted a számokat: manapság világszerte kb. 300 millió ember jógázik, többségük nő, de egyre több a férfi is. 

A jóga kívülről, felületes ránézésre olyan furcsa,távoli, kultúránkról idegen, már-már “szektás” dolognak tűnhet. Már az is gyanús, hogy aki rendszeresen jógázik, általában szenvedélyesen rá akar beszélni másokat is, hogy próbálják ki a jógát. Úgyhogy ez vagy tényleg egy szekta, ami beszippant és csak idő kérdése, hogy mikor kérik el a bankszámlád hozzáférését, vagy tényleg nagyszerű dologról van szó, ami boldoggá tesz és arra késztet, hogy másokkal is megoszd ezt a boldogságot.

Mások  úgy képzelik a jógázást, hogy levitálni tanulunk, imádkozni kell és batikolt bő ruhákban járni raszta hajjal.

A jóga valójában nagyon sokszínű, de közel sem annyira titokzatos, mint amilyen kívülről tűnik, de tény, hogy mindannyian mások vagyunk, és mindannyian máshogy éljük meg a jóga jótékony hatásait is.

Ebben a cikkben bemutatunk 10+1 tudományosan is alátámasztott jóga hatást, ami miatt Neked is érdemes megfontolnod ezt a mozgásformát / életmódot / filozófiát.

1. A jóga javítja a rugalmasságot és az egyensúlyt

A jóga egyik legismertebb hatásai közt tartjuk számon a rugalmasság és az egyensúly fejlesztését, ami akár 10 hét rendszeres gyakorlás után már jelentkezhet. A jóga ászanái (gyakorlatok) erősítik a testet, megfeszítik és nyújtják az izmokat, így javítva a mozgástartományt és az ízületek mozgékonyságát.

A rugalmasabb testnek köszönhetően a mindennapi feladatok elvégzése is könnyebbé válik, ezáltal nyugodtabbá és kiegyensúlyozottabbá válsz.

2. A jóga javítja a mentális egészséget

A jóga az idegrendszerre is jó hatással van, amit egy 2017-es tanulmány is alátámaszt. Amennyiben depresszióval vagy szorongással küzdesz, érdemes kipróbálnod a jógázást, akár a saját otthonodban.

A JógaKlikk online jóga videóival még az otthonod kényelméből sem kell kimozdulnod ahhoz, hogy élvezhesd a jóga pozitív hatásait.

Indiában az gyógyászat és egészségmegőrzés egyik fő formájaként ismerik el a jógát, amely segíthet különböző fizikai és mentális betegség enyhítésében vagy leküzdésében.

3. A jóga javítja az alvást és annak minőségét

A jóga egyik pozitív hatása, hogy sokkal, de sokkal kipihentebb leszel tőle a mindennapokban, hiszen klasszisokkal javítja az alvás minőségét. Ezt egyébként jó néhány tudományos kutatás is alátámasztja.

Ez az előny csak részben következik a testmozgás utóhatásaiból, sokkal inkább a jóga által a mentális egyensúly megteremtésében, vagyis a stresszoldásban nyújtott támogatásnak köszönhető. A jógázók jellemzően pihentetőbben alszanak és maga az elalvás folyamata is kevesebb időt vesz igénybe. 

Többek között ezért is jött létre a jóga nidra, amely egy mélyrelaxációs, egészségesebb alvást elősegítő, meditatív jógagyakorlat.

A jóga hatásai már akár 10 hét gyakorlás után jelentkezhetnek

Image by senivpetro on Freepik

4. A jóga stresszcsökkentő hatással bír

Emberek százezrei / milliói jógáznak kifejezetten a stresszcsökkentő hatás miatt. Az Amerikai Nemzeti Egészségvédelmi Intézet (NIH) szerint a jóga javítja a táplálkozást, az alvást és az általános közérzetet, ami közvetett hatással csökkenti a mindennapi stresszt.

Persze a fizikai gyakorlás csak egy aspektusa a jógának. A meditáció, a légzéstechnika, a kántálás és a hangfürdők ugyancsak csökkentik a feszültséget és a stresszszintet.

Az elmúlt évek kutatásai egyértelműen kimutatták, hogy a jóga rendszeres gyakorlása hatékony lehet a stressz kezelésében.

5. A jóga javítja a testtartást

A 21. század technikai változásai miatt egyre gyakoribb az ülő életmódból eredeztethető betegségek előfordulása.

Azon túl, hogy a jóga javítja az egyensúlyt és a rugalmasságot, bizonyítottan hozzájárul a jobb testtartáshoz is. Ez főleg annak köszönhető, hogy a jóga ászanák hatékonyan nyújtják a test különböző izmait és tudatosabbá teszik a tartást, ami által javul a gerinc rugalmassága és tartása.

Kifejezetten hatásos az ún. macskapóz (Mardzsari ászana), amit akár a nappalidban is kipróbálhatsz » Macskapóz videó

6. A jóga javítja a szív-és érrendszer működését

A szívbetegségek leggyakoribb oka a magas vérnyomás és a túlsúly, amik szintén hatékonyan kezelhetők rendszeres jógázással. Ez alatt főleg a Pranayama gyakorlatokat értjük, ami tulajdonképpen egy légzésgyakorlat, mely különböző légzésmintázatok gyakorlásán keresztül nyújt egy mindig kéznél lévő egészségmegőrző eszközt.

A Pranayama egészségre gyakorolt hatásait egy tanulmányban foglalták össze, amely 1400 különböző kutatás eredményét összegezte. A kutatók összefüggést találtak a Pranayama-ban gyakorolt légzéstechnikák, illetve a szív-és érrendszer működése között. A gyakorlatok végrehajtása közben az artériás nyomás, a szívizom összehúzódási képessége és a szívfrekvencia kedvező módon változik, amely hosszú távon csökkentheti a magas vérnyomást, ezáltal a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulásának az esélyét.

7. A jóga csökkenti a gyulladást

A krónikus gyulladás számos betegség, köztük szív-és érrendszeri betegségek, daganatok, stroke, cukorbetegség és sok más egyéb betegség kialakulásában játszik fontos szerepet.

Egy kapcsolódó tanulmányban 15 korábbi kutatás eredményét vizsgálták. A kutatók arra lettek figyelmesek, hogy a jógázás számos krónikus betegségben csökkentette a gyulladás biokémiai markereit. Mindez függetlenül attól, hogy milyen jóga stílust, milyen intenzitással és rendszerességgel végeztek a megfigyelt személyek.

8. A jóga erősíti az immunrendszert

A stressz köztudottan negatív hatással van az immunrendszerünkre – amikor stresszesek vagyunk, sokkal könnyebben és gyakrabban kapunk el különböző vírusos és bakteriális fertőzéseket.

Feljebb már említettük a jóga stresszcsökkentő hatását, amit több független kutatás is bizonyított a közelmúltban. És bár kutatások a mai napig zajlanak, egyértelműnek látszik a rendszeres jógázás és az immunrendszer működése közötti pozitív kapcsolat. Ez persze a már említett gyulladáscsökkentő hatásnak is köszönhető, de más tényezők is közre játszhatnak.

9. A jóga hatással van a közösségi életre

A mai modern világ egyik paradoxona, hogy bár az internet segítségével gyakorlatilag végtelen lehetőségünk van kapcsolódni egymással, mégis egyre több a magányos, önmagába forduló ember.

A jóga egy kiváló lehetőség arra, hogy megtaláld a saját közösséged, ami támogat és elfogad olyannak, amilyen vagy. Még az egyéni foglalkozások vagy online jógaórák során is csökken a magány, hiszen másokkal egyidőben veszel részt egy közösségi megmozdulásban.

Indiában például, árva serdülők körében alkalmazzák preventív terápiaként a jógát.

A jóga közösségépítő hatása is jellemző

Image by katemangostar on Freepik

10. A jóga javítja az önbecsülést

Fiatal felnőttek és serdülők körében egyre több a testképpel és önbecsüléssel kapcsolatos zavar, ami elsősorban a közösségi média széleskörű elterjedésének köszönhető.

Egy 2018-as kutatásban közel 1700 fiatal felnőttnél vizsgálták a jóga és az önbecsülés kapcsolatát. A tanulmány összességében pozitív eredményt mutatott: a vizsgált személyek 16%-a jógázott legalább heti rendszerességgel és az ő esetükben nagyobb arányban tapasztaltak javulást az önbecsülés terén.

+1. A jóga javítja az életminőséget

A jóga feljebb taglalt előnyei egytől-egyig hatással vannak az emberek életminőségére. Habár az előnyök között a fizikai (testi) hatásokat emeltük ki elsődlegesen (hiszen a kutatások is elsősorban ezeket vizsgálták), elmondható a jógáról, hogy a testi előnyökön túl segít az érzelmi egyensúly megtalálásában és a belső béke elérésében.

A WHO így határozza meg az életminőség fogalmát:

az egyén észlelete az életben elfoglalt helyzetéről, ahogyan azt életterének kultúrája, értékrendszerei, valamint saját céljai, elvárásai, mintái és kapcsolatai befolyásolják. Szélesen értelmezett fogalom, amely bonyolult módon magába foglalja az egyén fizikai egészségét, pszichés állapotát, függetlenségének fokát, társadalmi kapcsolatait, személyes hitét, valamint a környezet lényeges jelenségeihez fűződő viszonyát.”

A kutatók évtizedek óta bizonyítják, hogy az életminőség közvetlenül összefügg a várható élettartammal és a betegségek kialakulásának valószínűségével.

És nem. Nem állítjuk, hogy a jóga egy csodaszer, ami minden problémát elhárít és ezáltal 120 éves korodig boldogan fogsz élni.

Ugyanakkor a jóga számtalan betegség megelőzésében és kezelésében játszik fontos szerepet, amit a feljebb taglalt kutatások is bizonyítanak.

Ha még nem próbáltad, mindenképp érdemes esélyt adnod ennek a több ezer éves mozgásformának és filozófiának (már csak a jóga hatásai miatt is). Hidd el, semmit nem veszíthetsz vele.

Próbáld ki a jógát otthon!

Ha szégyenlős vagy, félsz az újdonságoktól vagy esetleg a korábbi rossz tapasztalataid miatt nem szívesen mész el egy offline jóga órára, akkor próbáld ki a jógát otthon, a saját, kényelmes környezetedben.

A JógaKlikk.hu videós tárházában több, mint 330 jógavideó közül válogathatsz. Számtalan jógastílus érhető el nálunk, a teljesen kezdő szinttől egészen a haladó szintekig. Nálunk egyetlen jógaóra áráért egy teljes hónapig élvezheted korlátlanul a videós tartalmakat, de ha először csak az ingyenes videókkal próbálkoznál, arra is van lehetőséged.