JógaKlikk -  Online jógaórák

Relaxáció

A relaxáció szó szerint ellazulást jelent.

Egyik lényeges hatóeleme, hogy amit elképzelünk, azt a testünk meg is valósíthatja.

A legtöbb relaxációs módszer elsősorban az izmok ellazításával foglalkozik, de a relaxáció nem kizárólag izomlazítást jelent, hanem teljes idegi és lelki ellazítást is. Az idegfeszültség ugyanis izomfeszültséget provokál: öntudatlanul összeszorítjuk állkapcsunkat, ráncoljuk homlokunkat, felvonjuk szemöldökünket, és megfeszülhetnek nyak- és hátizmaink is. Ugyanezen az úton a belső szervek, a zsigerek simaizmai is megfeszülhetnek, görcsbe rándulhatnak. Ahogy egy gondolat vagy egy érzés ideges izom-összehúzódást válthat ki, ugyanúgy az ellazulás visszahat érzéseinkre. A relaxáció reflexes úton csökkenti a szimpatikus idegrendszer aktivitását: csökkenti a vérnyomást, lassítja, és egyenletesebbé teszi a szívműködést.

Az utóbbi évek kutatásai azt is bizonyították, hogy a relaxáció javítja az immunrendszer állapotát, vagyis javul a szervezet védekező képessége a kórokozók, de még a rák ellen is.
A relaxáció előnyei egészségesek számára is nyilvánvalóak. Testileg, szellemileg felfrissülünk, regenerálódunk. 5-10 perces tréning 2-3 órás alvásnak megfelelő pihenést jelent. A relaxáció tehát ellenállóbbá tesz mind a pszichés, mind a fizikai stressz-tényezőkkel szemben, ezért nagy jelentősége van a pszichoszomatikus betegségek megelőzésében.

 

A jógában az óra végi relaxáció konzerválja (fixálja, integrálja, kiteljesíti) a gyakorlatok hatásait (fizikai, mentális, energetikai). Megszünteti a feszültségeket, energiával tölt föl, tudatosságra tanít, lehetővé teszi más tudatállapot megtapasztalását.