JógaKlikk -  Online jógaórák

Jógavideók

A relaxáció technikái 3.

A teljes videó megtekintéséhez vásárolj előfizetést!

Mindannyian hordozunk feszültséget a múlt és a jelen tapasztalataiból eredendően, de nem kell, hogy ez lebénítson bennünket. Ebben a sorozatban megtanulhatod, hogyan alakíthatod át azt, ahogyan magadat és a körülötted lévő világot megtapasztalod.Ezen eszközök folyamatos gyakorlásával már öt perc alatt képes leszel feloldani a fizikai, mentális és érzelmi feszültséget. Képes leszel lelassulni és kapcsolatba lépni a testeddel és az elméddel, hogy amikor a stressz jelentkezik, többé ne billentsen ki az egyensúlyodból. A stresszt a béke állapotává alakítod át. Ebben a sorozatban megismered a relaxáció technikáit, a gyakorlatok segítenek meggyógyítani magadat fizikailag, szellemileg és érzelmileg, hogy az igazi béke utat találjon életed minden területére.

A szigorú értelemben vett relaxáció alatt a test pihenését és regenerációját értjük. Ez kezdetben nagyon fontos, azonban a Pratyahara túlmutat ezen. A Pratyahara a test mozdulatlanságát, az elme lecsendesítését és az érzékszervek befelé fordítását jelenti. Ez a koncentrált belső figyelem a meditációs gyakorlat előszobája, tehát egyfajta előkészítő munka, amivel megalapozzuk a meditációban történő elmélyülést.

  • Feszít-lazít technika: az egyes testtájak, izomcsoportok tudatos megfeszítése és ellazítása. Klasszikus relaxációs technika. Kezdőbbeknek ajánlott, akik még ismerkednek ezzel a területtel. (kb 10 perc)

  • Testtájak ellazítása: a figyelmünket testünk különböző pontjaira irányítjuk és ezeket akaratlagosan ellazítjuk. Ehhez már több gyakorlat kell, mert a kezdőket összezavarhatja az "akaratlagos ellazítás" látszólag ellentmondásos technikája. Kezdetben a kilégzés lesz a segítségünkre ebben, majd a tudatunk az adott testrészre fordítása fogja ezt elvégezni. (kb 10 perc)

  • Kaya kriya: a végtagok és a fej kifelé-befelé forgatása meghatározott módon. Kiváló feszültségoldó technika, ami fejleszti a koncentrációt és összehangolja a két agyféltekét. (kb 15-20 perc)

  • Shitali karana: tudatos légzés vezetés az egész testen keresztül. Lehet fejtől és talptól is indítani. Föntről lefelé haladva a kioldás-elengedés van a fókuszban (apana kiáramoltatás), lentről fölfelé pedig a töltekezés-energetizálás (prana beáramoltatás). (kb. 20 perc)

  • Ülő relaxáció. Tökéletes választás, ha nincs lehetőségünk fekve végezni a gyakorlatot. Kiválóan alkalmas arra, hogy szünetet tartsunk a munkában és lecsendesítsük a tudatunkat. Továbbá a későbbi meditációs gyakorlatok előkészítőjeként is szolgálhat.

Ez egy sorozat része. Az összes részt itt találod:

A relaxáció technikái 1.

A relaxáció technikái 2.

A relaxáció technikái 3.

A relaxáció technikái 4.

A relaxáció technikái 5.


Relaxáció | Mindenkinek | 15 perc
Megosztom

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be!

Ehhez a videóhoz még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!