JógaKlikk -  Online jógaórák

Astanga jóga

Ezt a jógairányzatot haladó gyakorlóknak javasoljuk.

Az astanga jóga (vagy eredetileg: ashtanga jóga) az egyik legnépszerűbb jógastílus, amely 1948-ban jött létre és K. Pattabhi Jois indiai jóga guru nevéhez fűződik.

Haladó jógastílus, amely kiválóan alkalmas azok számára, akik erős fizikai gyakorlásra vágynak. Az ászana gyakorlatok hat fő sorozatra vannak osztva. Az első sorozat a Yoga Chikitsa azaz Jógaterápia, a második pedig a Nadi Sodhana, azaz az Idegrendszer Megtisztítása. Mindenek betetőzése a haladó sorozat: Sthira Bhaga (Szent Stabilitás).

Az astanga jóga fejleszti az izmokat, az erő-állóképességet, javítja az egyensúlyérzéket és a vérkeringést, továbbá kiegyensúlyozottabbá, nyugodtabbá varázsol a mindennapokban.

Az astanga szó szanszkrit jelentése "nyolc ág". Ez az indiai bölcs, Patanjali nyolcas rendszerére utal, amelyben először foglalta össze írott formában a jóga gyakorlatát. Az astanga legnagyobb mestere és alapítója a dél-indiai Mysore városából származó Sri K. Pattabhi Jois, aki még több mint 90 évesen is aktívan tanított. Pattabhi a legendás Sri T. Krishnamacharya tanítványa volt, csakúgy, mint az Iyengar jóga névadója, B.K.S Iyengar, illetve a Vinijóga rendszert tanító T.K.V. Desikachar.

Az astanga jóga a hatha jóga egyik összetett, dinamikus formája, amely kötött gyakorlatsorokból, összesen hat sorozatból áll. A sorozatok nem csak az ászanákat állítják sorrendbe, hanem összekötik őket a mozgással (vinyasa), a légzéssel (udzsájí pránájama), a bandhákkal (energetikai zárak) és a dristikkel (tekintet egy adott pontra szegezése).

Így a gyakorlás folyamatosan, megállás nélkül zajlik, és ritmusát az udzsájí légzés adja. Ez a légzéstechnika segíti az elme lecsendesítését, csakúgy, mint a tekintet vezetése (dristi). Mindezek beindítják a prána áramlását a testben, és ha az elemek összeolvadnak, a gyakorlat mozgó meditációvá válik.

Az astanga jóga hatásai

Az ashtanga jóga számos bizonyított pozitív hatással bír, amit akár már néhány gyakorlóóra után bárki elérhet. Íme néhány a legfontosabbak közül:

Kinek ajánlott az astanga jóga?

Az ashtanga jógát inkább a haladóbb, dinamikusabb jógastílusok közé sorolandó. Emiatt nem árt, ha van már némi „előképzettséged” más jógastílusok terén.

Jó kérdés, hogy az astanga jóga kezdőknek ajánlott-e? A válasz igen, de nagyon fontos a megfelelő támogatás. Ha otthon próbálnád ki kezdőként, mindenképp szakértők videói alapján tedd! A JógaKlikk videóit elismert oktatók vették fel, így biztonsággal próbálhatod ki az astanga jógát otthon is.

Amennyiben személyes órán próbálnád ki, minden esetben értesítsd az oktatódat a fizikai állapotodról és gyakorlati tudásodról!

Videóválogatásunk ingyenes és előfizetéses videókat tartalmaz, ingyenesen megtekinthető előzetessel. Ha az összes astanga jóga videóra kíváncsi vagy » Tekintsd meg ajánlatunkat!