JógaKlikk -  Online jógaórák

Iyengar jóga

Az Iyengar jógában a pózok alapja a precizitás, a biztonság és a mélység, mely folyamatos és lassú előrehaladással érhető csak el. Az egyes gyakorlatokat mindig a résztvevők testi és mentális korlátjaihoz igazítják, így akár már kezdőbb szinteken is kipróbálható. Ugyanakkor a tapasztalataink alapján inkább a középhaladó/haladó jóga gyakorlóknak ajánljuk.

A módszer az 1970-es évek Indiájából származik és B. K. S. Iyengar (ejtsd „ájengár”) jógamester tanításaira épül. Az Iyengar jógában aktív szerepük van a különböző jóga eszközöknek (pl. fal, tégla, heveder), hiszen bizonyos gyakorlatokat csak ezek segítségével lehet eredményesen és pontosan végrehajtani.

Miről szól az Iyengar jóga?

Ha az Iyengar jóga jelentését kellene meghatároznunk, ezt mondanánk: „a fizikai realitás használata a belső elménk és igazi valónk megismeréséhez.”

Az Iyengar tanítás az egyvonalúságra helyezi a hangsúlyt: ha a test a pózokban bizonyos vonalakat követ, akkor biztonságosan tudsz maximális eredményt elérni a hajlékonyság, az erőnlét és a jó közérzet terén.

Az órák általában egyszerűbb pózokkal kezdődnek és fokozatosan térnek át a haladóbb pózokra, majd ezt követi a relaxáció, amelybe időnként légzéstechnika (pránájáma) is be van építve. Annak érdekében, hogy erőnléttől és hajlékonyságtól függetlenül is eredményesen és biztonságosan tudj gyakorolni, bizonyos esetekben eszközöket is használunk (pl. fal, tégla, heveder).

Haladóbb szinten ezeket a különböző akciók elmélyítésére, a pózok hosszabb fenntartására is használjuk. Az ászanákban (pózokban) eltöltött idő az évek során szerzett tapasztalattal hosszabbodik, bizonyos folyamatok így alakulnak csak ki. Egy másik fontos aspektus a szekvenciálás – azaz a gyakorlatsorok összeállítása, mely változatosságával garantálja a szisztematikus, biztonságos és egyenletes fejlődést.

Iyengar jóga oktatóvá válni szigorú, és hosszadalmas folyamat, és nagyon magas fokú képzettséget jelent. A tanárok 6 évig tanulják a módszert, míg megtarthatják az első órájukat, és rengeteg vizsgát kell letenniük.

Népszerű Iyengar jóga gyakorlatok

Az Iyengar jóga több száz gyakorlatot tartalmaz, szinte lehetetlen felsorolni az összeset. Ráadásul a jógastílusok keveredésével egyre több mozdulatsor kerül be az Iyengar eszköztárába.

Videóválogatásunk ingyenes és előfizetéses videókat tartalmaz, ingyenesen megtekinthető előzetessel. Ha az összes Iyengar jóga videóra kíváncsi vagy » Tekintsd meg ajánlatunkat!