JógaKlikk -  Online jógaórák

Iyengar jóga

Az Iyengar Jógában a pózok alapja a precizitás, a biztonság és a mélység, mely folyamatos és lassú előrehaladással érhető csak el.

Az Iyengar-módszer, B. K. S. Iyengar (ejtsd „ájengár”) indiai jógamester tanítására épül. A tanítás az egyvonalúságra helyezi a hangsúlyt: ha a test a pózokban bizonyos vonalakat követ, akkor biztonságosan tudsz maximális eredményt elérni a hajlékonyság, az erőnlét és a jó közérzet terén. Az órák általában egyszerűbb pózokkal kezdődnek és fokozatosan térnek át a haladóbb pózokra, majd ezt követi a relaxáció, amelybe időnként légzéstechnika (pránájáma) is be van építve. Annak érdekében, hogy erőnléttől és hajlékonyságtól függetlenül is eredményesen és biztonságosan tudj gyakorolni, bizonyos esetekben eszközöket is használunk (pl. fal, tégla, heveder).


Haladóbb szinten ezeket a különböző akciók elmélyítésére, a pózok hosszabb fenntartására is használjuk. Az ászanákban (pózokban) eltöltött idő az évek során szerzett tapasztalattal hosszabbodik, bizonyos folyamatok így alakulnak csak ki. Egy másik fontos aspektus a szekvenciálás – azaz a gyakorlatsorok összeállítása, mely változatosságával garantálja a szisztematikus, biztonságos és egyenletes fejlődést.
 
Iyengar oktatóvá válni szigorú, és hosszadalmas folyamat, és nagyon magas fokú képzettséget jelent. A tanárok 6 évig tanulják a módszert, míg megtarthatják az első órájukat, és rengeteg vizsgát kell letenniük.

 

 

Találd meg a legjobban hozzád illő jógastílust, kezdd el ma! Tekintsd meg ajánlatunkat!