JógaKlikk -  Online jógaórák

Június hónap témája: a Víz

hozzászólás 2014-06-04

A bolygónk és a testünk is kb 70%-ban víz. A természetben és a testünkben is lehet nyugodt és tükörsima, tud finoman fordozódni, lágyan áramlani, hullámozni, elemi erővel mozogni, vízesésként zuhogni.

Június hónap témája: a Víz.

A bolygónk és a testünk is kb 70%-ban víz. A természetben és a testünkben is lehet nyugodt és tükörsima, tud finoman fordozódni, lágyan áramlani, hullámozni, elemi erővel mozogni, vízesésként zuhogni. Néha engedjük szétfolyni a maga útján, de ha mederbe tereljük, irányítottan lehet használni a vízben rejlő szelíd, de hatalmas erőt. Feloldja és magával viszi, elmossa azt, amire nincs már szükség. A nyári időszak tüzét jól ellensúlyozhatja a víz hűsítő lágysága.

A testünkben a vízháztartás központja a medence, ezen belül is a vesék, a húgyhólyag és a húgycső játszanak fontos szerepet a vízháztartás egyensúlyában. Energetikai szempontból pedig a Szakrális vagy Szex Csakra (a keresztcsont magasságában található energia központ) felelős a testünkben lévő víz elemért. Ezért minden olyan gyakorlat, ami ezt a területet stimulálja valamilyen módon, segíthet egyensúlyba hozni, vagy egyensúlyban tartani a testünkben lévő vizet.

Ilyenek például a csípő nyitások, a lágyan áramló, hullámzó vagy körkörös mozdulatok, a fordított testhelyzetek (de nem a menstruáció idején), a Hold befelé forduló, befelé figyelő energiáját kihasználó staikusabb és meditatív jellegű gyakorlások, illetve minden gyakorlat, ami a megnyílást, a befogadást segíti. A víz a változás és a megtisztulás szimbóluma is, hiszen a víz áramlik és lágyan kikerüli az útjába kerülő akadályokat, felold, és megtisztít. 

A víz befogadja és átveszi a körülötte lévő rezgéseket. Egy Dr Emoto nevű japán tudós végzett híressé vált kísérleteket, amelyekben azt vizsgálta, hogyan hatnak a szavak és gondolatok szintjén lévő rezgések a víz kristályszerkezetére. Például két pohár vizet tett egymás mellé 24 órára. Az egyik pohár alatt ez a felirat állt: „Szeretlek. Gyönyörű vagy.” A másik alatt pedig: „Gyűlöllek. Felfordul tőled a gyomrom.” Az első pohárban lévő víz szerkezete virághoz hasonló, harmonikus, rendezett mintázatot mutatott. A második pohárban lévő víz kaotikus, zavart és rendezelten szerkezetű lett.

Ha egy pohár vízre így hatottak a papírra írt szavak, elképzelheted, milyen erőteljes hatással vannak az emberi testben lévő vízre a saját és mások szavai, gondolatai, érzelmei. Segíthet helyre rendezni, ami kimozdult a helyéről, ha természetes és tiszta vizekben fürdesz. Különösen jótékony hatású a tengervíz, de tavak, folyók, patakok, és különösen források vize is. Ha lehetőséged van rá, engedd, hogy ezek a természetes vizek lemossanak, megtisztítsanak, helyre rendezzék, ami elmozdult a helyéről és elringassanak a hullámzásukkal. Otthoni fürdőzéshez tegyél 1 kg tengeri sót, vagy Epsom sót a fürdővizedbe, és kerüld a klóros fertőtlenítők használatát.

Tippjeink víziváshoz:

- Igyál sok tiszta vizet, vagy éjszakára tedd hűtőbe és áztass bele citromkarikát, mentalevelet, bodzavirágot, uborkát, gyömbért, vagy szeletelt gyümölcsöt. Így a gyerekek is szívesebben isszák majd, nem kell bele cukor ahhoz, hogy kellemes gyümölcsíze legyen.

- Ha sokat izzadsz, ne feledkezz meg az ásványi sók pótlásáról sem. Erre jó lehet a fentebb említett gyümölcsök, zöldségek, vagy fűszernövények vízbe áztatása, vagy keverj az ivóvizedbe citromlét és egy csipetnyi himalája sót.

- Ha tudsz, szerezz be forrásvizet, vagy igyál tisztított vizet.

- Ha PET palackos vizet iszol, különösen figyelj arra, hogy ne engedd felmelegedni a vizet a palackban (pl. az autóban), mert már viszonylag alacsony hőmérsékleten is kioldódnak a vízbe a palackban lévő káros anyagok.

- Kerüld a túl hideg vagy jeges italokat, mert ezek hatására a szervezet fűteni kezd, de közben a külső hő miatt hűteni is kell, és ez rengeteg plusz energiát vesz igénybe.

- Tegyél kristályokat, féldrágaköveket egy üveg vízbe (használj üveget, ne műanyag palackot), és hűvös helyen hagyd állni 12 óráig, utána idd meg. A kristályok, különösen a hegyi kristály, segít harmonikussá tenni, összerendezni a víz szerkezetét.

Szeretnénk ajánlani Neked néhány JógaKlikk videót, amelyekben a víz elemet erősítő gyakorlásokat végezhetsz:

Ha az áramlást, a víz mozgását szeretnéd megélni, ajánljuk Vinyasa Flow stílusú óráinkat, ezek közül különösen: https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/138/engedd_el_a_regit,_csinalj_helyet_az_ujnak!/

https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/114/a_hanuman_aszana/

https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/141/javits_a_szexualis_eleteden_jogaval/

https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/69/yin_es_yang_a_gyakorlasban/

https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/39/gyenged_atmozgato_aramlas/

https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/25/fekvo_es_ulo_csiponyitasok/

https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/12/lunar_flow/

Ha a víz nyugodt, csendes, álló állapotára vágysz, ajánljuk Jin stílusú videóinkat:

https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/143/vese_meridian/

A nyugodt, sima víztükör képe segít kisimítani és megnyugtatni a testben lévő vizet is: https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/77/pihenteto,_nyugodt_vizu_to/

Az egész medencére, a szaporító szervekre, a vízháztartásra és a szakrális csakrára jó hatással vannak a következő videók: https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/90/pms/ 

https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/83/ne_gorcsolj!/

https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/60/menzeszjoga/

 

Jó gyakorlást!

Varga Judit


Cimkék: jóga gyakorlás víz medence áramlás nyugalom hűsítő Szakrális Csakra vízháztartás

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!