JógaKlikk -  Online jógaórák

A Szexcsakra

hozzászólás 2023-05-21

Szexualitás, szenvedély, kreativitás, párkapcsolatok, női-férfi polaritás, odaadás, átélés, önmagad elfogadása, az evéshez való viszonyod – ezek mind a Szexcsakrához kapcsolódó témák.

Csakra sorozatunkban segítünk megérteni a gerinc mentén elhelyezkedő hét fő csakra (energiaközpont) működését megvizsgáljuk, milyen mentális vagy fizikai tünetek utalhatnak egy-egy csakra egyensúlyvesztésére, és tippeket adunk arra, hogyan lehet egyensúlyba hozni az adott csakrát. Fontos tudni, hogy a csakrákat nem feltétlen erősítenünk kell, amikor úgy érezzük, hogy gond van vele. Előfordulhat, hogy az egyensúlyi állapotából pont azért mozdult el, mert túlzottan felerősödött, ilyenkor a harmonikus működéshez gyengíteni szükséges - tehát mindig az arany középutat keressük, mint pl. a vérnyomás esetében is.

A csakra szó azt jelenti szanszkritül, hogy kerék. Sokan úgy magyarázzák ezt, hogy a csakrák energiaörvények. Körbe-körbe forognak és ellátják a testünket energiával. Sokszor hallani, hogy hét csakránk van. Valójában több ezer kisebb-nagyobb csakra van az emberi testben, de a gerinc mentén húzódó hét fő csakráról esik a legtöbb szó, ezek a legfontosabbak az energetikai test kiegyensúlyozott működése szempontjából.

A Szexcsakra a hét fő csakra sorában alulról indulva a második, a Gyökércsakra után. A medence közepén, a köldök és a nemiszerv között, a keresztcsont magasságában helyezkedik el (a keresztcsont latinul Sacrum, a Szexcsakrát hívják Szakrális csakrának is). Színe a narancssárga, a belső elválasztású mirigyek közül a petefészek illetve a herék kapcsolódnak a szexcsakrához, és a szexuális hormonok termelése (ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron).  Ehhez a csakrához tartozik a folyadékháztartás szabályozása, a nyelv és a haj.

A szexualitáson kívül ez az energia központ felelős a kreativitásért, hiszen minden élet innen indul ki, és ide tartozik nem csak az utód, de bármi más megalkotása és létrehozása. Itt történik szervezetünkben az elengedés, és ez a fontos folyamat mentális síkon is a Szexcsakrához tartozik. A Szexcsakra további fontos feladata az evéssel való kapcsolatunk egyensúlyban tartása, és egyben önmagunk elfogadása és szeretete. Ha „szeretre éhezünk”, úgy érezzük, nem kapunk elég kényeztetést, gyakran az evésben keressük a megoldást: szeretetéhségünkben túl sokat eszünk, vagy éppen ellenkezőleg, azt várjuk, hogy a koplalás megoldja a kapcsolati és az énképünkkel kapcsolatos problémáinkat.

Gyakori problémát jelent mindkét nemnek, hogy egyensúlyt találjon a női és férfi polaritásban. Egyszerre próbálunk női és férfi szerepekben megfelelni (például család és munka), és közben előfordul, hogy rossz helyzetben hívjuk segítségül a női vagy férfi energiánkat. Ettől gyakran nem találunk párt magunknak, vagy kibillen az egyensúly a meglévő párkapcsolatban.

Azt is gyakran elfelejtjük, hogy a férfiak és a nők máshogy élik meg a szexualitást. A nőknél a Szexcsakra jobban a Szívcsakrával kapcsolódik össze, vagyis az érzelmekkel. A férfiaknál viszont sokkal inkább kapcsolódik a Köldökcsakrához, a férfias erő és a dominancia témájához. Ennek ismerete segíthet abban, hogy megértőbb és elfogadóbb legyél a pároddal szemben és jobban kezeld a párkapcsolati konfliktusokat. Figyelj azonban arra, hogy a szexualitáshoz kapcsolódó vagy a párkapcsolatban jelen lévő uralkodni vágyás gyakran a bántalmazás előjele! Ha ilyesmit tapasztalsz, kérj segítséget, informálódj például a NANE Egyesület oldalán.

A Szexcsakra zavarára utalhat, ha valaki gátlásos, bátortalan, és visszahúzódó, vagy ha valaki túl harsány, sokat beszél a szexről és kihívóan viselkedik az ellenkező nemmel. Mivel a szexcsakra felelős a nemi hormonok termelődéséért, ez hatással van a megjelenésre, a súlyfeleslegre, és a hajra is. A Szexcsakrához tartozik az összes szexualitással és nemiszervekkel kapcsolatos probléma, mint a menstruációs zavarok, petefészek ciszták, termékenységi problémák, impotencia vagy orgazmus problémák, prosztata és hereproblémák, a méh és a mell problémái, de ide tartoznak a vizeletproblémák (folyadékháztartás), és a hízás is (a zsírpárnák védőréteget képeznek a külvilággal és a szexualitással szemben, hiszen aki elhízott, az általában kevésbé érzi magát vonzónak).

 

Hozd egyensúlyba a Szexcsakrád!

Mindannyian mások vagyunk, és máshogy reagálunk dolgokra, úgyhogy válogass az alábbi ötletekből olyasmit, amit szívesen csinálsz:

  • színterápia: narancs (alsónemű, ruha, pizsama, narancs színnel festés)
  • illó olajok: szantálfa, ylang-ylang, kardamom. Fürdővízbe különösen jó.
  • kövek: narancs színű kövek, pl borostyán, karneol.
  • tevékenységek: vízzel kapcsolatos, befelé forduló, elmélkedő, csendes tevékenységek, (pl. úszás, fürdő, jacuzzi) kreatív tevékenységek (pl. festés, rajzolás, kézimunka) interaktív tevékenységek (pl. tánc, társastánc, hastánc)
  • vizualizációk: vízzel kapcsolatos vizualizációk, pl. nyugodt vizű tó, feloldódás a tóban, áramló víz, tenger, lebegés, úszás. Narancs szín vagy narancs színű örvény a keresztcsont magasságában elöl és hátul is.
  • megerősítések (Szankalpák): (Feltétel nélkül) Szeretem és elfogadom magam. Megteremtek mindent, ami megfogan az elmémben. Megteremtem a saját boldogságom. Nagyra becsülnek és én is nagyra becsülök másokat. Könnyedén hajlok és áramlok. Könnyedén és elegánsan engedem el, ami visszatartana. Női és férfi oldalam egyensúlyban van.
  • jóga ászanák: csípőnyitások és olyan ászanák, amelyekben a lábak nagy terpeszben vannak: pl. Hanumánászana (spárga) , nagy terpeszes előrehajlások ülve vagy állva, Malászana (mélyguggolás), Baddhakonasana (Pillangó vagy Suszter póz), Csípő és mellkas nyitások egyszerre (pl. Gomukhászana/Tehénarc póz, Ékapáda Rádzsakapotászana/ Egylábú Galambkirály póz).

Hozd egyensúlyba a Szexcsakrád ezzel a tizenöt perces gyakorlatsorral, amely energizálja a medencét, felébresztheti a szexuális vágyat és számos női problémára jótékony hatású lehet: https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/141/javits_a_szexualis_eleteden_jogaval/

 

További előfizetéssel nézhető videók, amelyek kimondottan a Szexcsakrára hatnak:

 

Varga Judit


Cimkék: jóga gyakorlás csakrák szexcsakra szakrális csakra svadhisthana svadistana

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!