JógaKlikk -  Online jógaórák

Legyen saját mantrád!

hozzászólás 2014-09-30

A minap egy menő multicég épületében járva felfedeztem, hogy a lift falára, a lépcsőházban, a tükrökre, a folyósó fordulóba pozitív feliratokat helyeztek el, például "Képes vagy rá", "Te is a siker része vagy", "Értékes vagy", stb.

Legyen saját mantrád! Szankalpa, a szavak ereje.

A minap egy menő multicég épületében járva felfedeztem, hogy a lift falára, a lépcsőházban, a tükrökre, a folyósó fordulóba pozitív feliratokat helyeztek el, például "Képes vagy rá", "Te is a siker része vagy", "Értékes vagy", stb. A cél ezzel nyilvánvalóan nem az volt, hogy színes matricákkal dekorálják a munkahelyet. Felismerték, hogy ezek a mondatok, még ha mosolygunk is rajtuk, hatással vannak ránk, pozitív irányba hangolják a tudatunkat. 

A jóga eszköz ahhoz, hogy a testünket, a tudatunkat és tudatalattinkat megismerjük, és hogy az egyensúlyt keresve befolyásoljuk, azért, hogy visszataláljunk a természetes, egészséges működésünkhöz. A jógatechnikákkal  mindannyian képesek vagyunk irányítani a sorsunkat. Jógázás közben sok jógaászanával, légzőgyakorlattal foglalkozunk, de itt van egy eszköz, amit akár egész nap, séta, autóvezetés, mosogatás közben is gyakorolhatunk, ez pedig a mantra.

A legtöbb ősi szanszkrit mantra rezgése jótékony hatással bír, amely anélkül is hat ránk, hogy a jelentését ismernénk. A mantrák, és egyébként az imák is fókuszálják, fegyelmezik, lecsendesítik a tudatot, és ha a tudatot nem homályosítják el az elmefolyamatok, közelebb kerülünk igazi lényegünkhöz, és a valóság megismeréséhez.

Nem kell megvárnod, hogy multicégek, jógik vagy mások találják ki mi a jó neked, irányítsd az életed, és találd ki a saját mantrád!

Szanszkrit nyelven szankalpának (szándéknak)  nevezik azt az egyes szám első személyű, rövid és pozitív kijelentő mondatot, amely a vágyadnak, célodnak megfelelő áhított állapotra utal, és amely segíthet saját kezedbe venni az életed. Például "Egészséges vagyok és elégedett." Nem alkalmas tehát szankalpának a „Nem vagyok beteg és elégedetlen” mondat! Állító formában és csak pozitív tartalommal kell megfogalmazni azt, amit szeretnél létrehozni az életedben. A személyes mantrádat minél többet recitálva észrevétlenül átprogramozod magad. Ez hat a környezetedre is: előtűnik a megoldás, és minden a megoldás irányába orientálódik, míg végül is a megfogalmazott szándék megvalósul. Ez nem csoda, ez „csak” egy jógatechnika!

Fontos azonban, hogy elérhetetlen célokra ne pazarold az energiádat.

Tipp: Ha sürgősen megoldandó problémád van, akkor használd a szankalpát relaxációban és/vagy meditációhoz. Mondd a relaxáció elején és a végén a szankalpádat. A relaxáció alfa állapotában a tudatalattinkhoz tudunk szólni, és a megoldás rendszerint már ott van, csak ki kell emelni onnan és felszínre hozni.

Ebben a vezetett meditációnkban Varga Judit segít a szankalpáddal való munkában. Az is jól működhet, ha olyan helyekre írod fel magadnak a szankalpád (például egy post-it cetlire, vagy egy szépen kiszínezett papírra) ahol gyakran látod, ahol szem előtt van: a monitorodra, a hűtőszekrényre, a tükörre, a vécé ajtajára, a konyhaszekrényre.

Jagicza Berta

 


Cimkék: jóga mantra szankalpa szavak ereje

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!