JógaKlikk -  Online jógaórák

Bátorság a jógaszőnyegen és azon túl

hozzászólás 2014-05-12

Előfordult már, hogy úgy érezted, elszalasztottál valamit? Hogy megbántad a döntésedet és szeretted volna visszatekerni az idő kerekét? Egy közmondás szerint az ember nem azt bánja meg leginkább, amit megtett, hanem azt, amit nem. A jóga segít abban is, hogy bátor legyél és merj megnyílni – gyakorolj velünk!

Előfordult már, hogy úgy érezted, elszalasztottál valamit? Hogy megbántad a döntésedet és szeretted volna visszatekerni az idő kerekét? Egy közmondás szerint az ember nem azt bánja meg leginkább, amit megtett, hanem azt, amit nem. A jóga segít abban is, hogy bátor legyél és merj megnyílni – gyakorolj velünk!

Kisgyerekként nem ismerjük a gátlásokat és nem a félelem, hanem a kíváncsiság és a felfedező kedv irányítja a tetteinket. Aztán ahogy egyre idősebbek leszünk, megtanulunk óvatosnak lenni. „Vigyázz, mert elesel! Vigyázz, mert megszúr!” és később: „Vigyázz, mert megcsal! Vigyázz, mert nem szeret!” Ez bizonyos mértékig hasznos, és a tanulási folyamat természetes része. De ha túl sokáig gyakorolod, hogyan kell „vigyázni”, kialakulhat egy olyan minta, ami mindig a komfort zónádon belül tart, onnan pedig nem tudsz előre mozdulni és fejlődni. Ha a félelem mozgat, megtanulsz nemet mondani olyan dolgokra, amik gazdagabbá és boldogabbá tehetnék az életed.

Korábban is írtunk arról, hogy a jógában gyakorolt pózok nem csak a testedre, hanem az elmédre is hatással vannak. Minden jógapóz egy szimbolikus testtartás. Általában valamilyen állatot, vagy a természetben fellelhető jelenséget, vagy mitológiai alakot formál a tested. Ezek a szimbólumok fizikai szinten segítenek úgy elrendezni a tested, hogy optimális legyen a keringés és az energiaáramlás. Mentális szinten pedig segítenek átélni és átérezni egy-egy minőséget vagy jelenséget.

Három gyakorlat típus, amelyek jótékony hatással vannak a bátorságodra:

1. A hátrahajlások, hiszen ezek megnyitják és szimbolikusan felfedik a tested elülső, sebezhető részét.

2. Olyan pózok, amelyek valamilyen más módon szimbolizálják a megnyílást, például a nagy terpeszben (ülve vagy állva) végrehajtott pózok, vagy az egyik legnagyobb megnyílást kívánó póz: a spárga (a jógában Hanumánászanának hívják a bátor ugrásáról híres majom hadvezér, Hanumán után).

3. Olyan pózok, amelyek a köldök körül található Erőközpontot stimulálják, de leginkább a mitológiai démon harcosról, Virabhadráról elnevezett három póz.

Tipp

  1. A hátrahajlások különösen jók lehetnek akkor, ha valaki vagy valami „megsebezte a szívedet”.
  2. A nagy terpeszes pózok akkor segíthetnek, ha érzelmileg vagy a párkapcsolatokban jellemző rád, hogy túlságosan „biztonsági játékos” vagy, esetleg nem tartod magad elég vonzónak.
  3. A harcos pózok (Virabhadrászana variációk) pedig abban lesznek segítségedre, hogy kiállj önmagadért, magabiztosabb legyél a munkádban és a döntéseidben, magadhoz ragadd a kezdeményezést és megvalósítsd a céljaidat.

Tipp

Mint mindent, a bátorságot is lehet túlzásba vinni. Talán ismered a viccet: Egy ember lovat akar venni. A lókupec dícséri, magasztalja a lovat, de ahogy nézegetik, vezetgetik körbe, a ló nekimegy egy fának. „De hát ez a ló vak!” kiált fel az ember. „Nem vak ez, csak bátor” mondja a lókupec... Ha túlzásba viszed a bátorságot, könnyen megsérülhetsz. A jógában mindig az egyensúlyt keressük. Szükség van a bátorságodra, különben nem mersz előre lépni és nem haladsz sehová. De ha túlzásba viszed a bátorságot, nem segít, sőt hátráltat.

Varga Judit

 


Cimkék: jóga gyakorlás bátorság megnyílás nyitottság JógaKlikk

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!