JógaKlikk -  Online jógaórák

JógaKlikk Blog

Lefelé Néző Kutya vagy Hegytartás - Miért szeretjük annyira?

hozzászólás 2013-07-24

Egyik órám után odajött hozzám valaki, aki először volt nálam jógázni és azt mondta, hogy jó volt ez az óra meg minden, na de ez a sok Lefelé Néző Kutya!

Egyik órám után odajött hozzám valaki, aki először volt nálam jógázni és azt mondta, hogy jó volt ez az óra meg minden, na de ez a sok Lefelé Néző Kutya! Azt hitte, ez az én becsípődésem, hogy ennyi Lefelé Néző Kutyát csináltatok minden órán.


Egyes jógastílusokban, mint például a Vinyasa Flow-ban is, a Lefelé Néző Kutyát (szanszkrit nevén Adho Mukha Svánászana) semlegesítő, pihentető póznak használjuk. A test szimmetrikus, a gerinc megnyújtózik, a karok és a lábak párhuzamosak egymással és a négy végtag egyformán tartja meg a testsúlyt. Ez a testtartás erősen emlékeztet egy nyújtózó kutyára, innen kapta a nevét ez az ászana.


Mások szerint a test formája ebben a tartásban egy hegyhez hasonlít és egyes jógairányzatok Hegytartásnak hívják ezt a pózt (szanszkrit nevén Méruászana, a szent hegy, Méru után). Vannak olyan vélemények, hogy nem nevezhettek el egy ilyen fontos, alapvető jógapózt egy nyújtózó kutyáról, mert a kutya Indiában tisztátalan állatnak számít. Lehet, de mindenesetre az megfontolandó, hogy a jóga egyik tanítása, hogy minden EGY, minden lényben ugyan az a fény ragyog, minden élet egyformán értékes. A fizikai jógagyakorlás egyik értéke, hogy gyakorlás közben a jógi különböző állatok, növények és egyéb lények formáját ölti magára, így megtapasztalja, hogy minden lény külső formája különböző ugyan, de a belső lényegük ugyanaz. Van egy másik Hegytartás néven ismert póz is: Tadászana (tada jelentése hegy szanszkritül).

De beszéljünk most a Lefelé Néző Kutyáról. Miért pont a ebbe az ászanába térünk vissza gyakran jógázás közben? Először is ez a tartás energizál, visszaadja az erőt valamilyen nagyobb fizikai vagy szellemi megterhelés után. Ezért ajánlott pl. futóknak vagy atlétáknak futás után, és nem utolsó sorban azért is, mert segít rugalmasan tartani a hátsó combhajlító izmokat, amik a rendszeres futástól gyakran lerövidülhetnek.

 

Ez a póz egy fordított testhelyzet is: a fej lejjebb kerül, mint a szív, több vér és ezáltal több oxigén (vagy nevezhetjük pránának, életerőnek is) kerül az agyba. A gerinc tehermentesített állapotban nyújtózik, ezáltal csökken a nyomás a gerinccsigolyák közötti porckorongokon. A hátsó combhajlítók és a mellizmok is nyúlnak, ami azért nagyon fontos, mert a görnyedt tartásban üléstől ezek az izmok gyakran lerövidülhetnek. A karizmok erősödnek, a hátizmok szintén dolgoznak. A megszokott testtartáshoz képest a gravitáció az ellentétes irányban hat az emésztőrendszerre, és az esetlegesen elakadt dolgokat segíthet kimozdítani a helyükről.

Spirituális szinten is rengeteg jótékony hatása van a lefelé néző kutyának. Remek alkalmat ad ez a póz arra, hogy befelé fordulj és megfigyeld magad. A fejed a földhöz közelít, lekerül a „magas lóról” és némi alázatot tanulsz azzal, hogy nem magasan, hanem nagyon is mélyen hordod az orrod. A négy végtagon egyformán egyensúlyozod magad, megérzed a kezed és a talpad kifinomult érzékelőivel a földet magad alatt, így ez a póz egyensúlyba hoz és megerősíti a kapcsolatodat a földdel. Ráadásul a Gyökércsakrád, a gerinc alsó vége kerül a legmagasabb pontra, szinte a figyelem középpontjába. A Lefelé Néző Kutyában remekül meg lehet figyelni azt is, hogy a tested egy olyan egység, amiben minden mindennel kapcsolatban áll. Ha ebben a pózban bármelyik porcikádat megmozdítod, azt fogod észrevenni, hogy az egész tested mozdul vele, és a legkisebb mozdulat is átrendezi az egész pózt, ha nem figyelsz.


Ebben a testhelyzetben szinte kénytelen vagy befelé fordulni, mert nem látsz se előre, se oldalra, csak a saját tested által létrehozott energia háromszög belseje felé. És ha már a háromszöget említettük: a Lefelé Néző Kutyában egy erőteljes szimbólumot, egy felfelé mutató háromszöget formálsz a testeddel. A háromszögnek, mint szimbólumnak, sokféle jelentése lehet, de mindegyik igen energikus, erőteljes. A négy elem közül a háromszög a tűz szimbóluma, de jelenti a férfi polaritást (szemben a női polaritás kör szimbólumával) vagy a szentháromságot is (akár keresztény, akár hindu, akár számmisztikus szemmel nézzük a bűvös hármas számot). A háromszög azt is szimbolizálja, hogy a Mindenből Egy lesz, illetve az Egyben rejlő lehetőséget, hogy Kettő, illetve Minden legyen belőle.

A fentiek tükrében nem is meglepő, hogy először nem könnyű sokáig kitartani a Lefelé Néző Kutyát, először szokni és tanulni kell. És az sem meglepő, hogy számolatlan problémát gyógyít, illetve előz meg a lefelé néző kutya. B.K.S. Iyengar szerint például jó asztmára, tüdőgyulladásra, boka és sarok problémákra, sarokfájdalmakra, sarok tájéki csontleválásra, tartásproblémákra, hátfájásra, fizikai és szellemi kimerültségre, menstruációs zavarokra, a méh rendellenes elhelyezkedésére, menopauzás tünetekre, csontritkulás megelőzésére, prosztataproblémákra, sérvre, bélgyulladásra, veseproblémákra, megfázásra, orrdugulásra, fejfájásra. Magas vérnyomás esetén a fejet alá lehet támasztani (pl egy jógatéglával, könyvvel vagy nagyobb, keményebb díszpárnával).

Remélem, még jobban megszeretted a Lefelé Néző Kutyát, és más szemmel fogod nézni legközelebb, amikor jógázol.

Varga Judit


Cimkék: jóga gyakorlás ászanák

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be!

H. Éva

2016. 02. 29. 14:32 Most már én is másképp "nézek" erre a pózra! :)