JógaKlikk - Online jógaórák

A Harmadik Szem csakra

hozzászólás 2023-05-25

Fejfájás, látás zavarok, rövidlátás, orrdugulás, homlok- vagy arcüreg gyulladás, hormonháztartással kapcsolatos problémák – ha ezek közül valamelyik jellemző rád, érdemes tudatosan dolgoznod a Harmadik Szem Csakrádon, mert lehet, hogy ez a fontos energiaközpont kibillent az egyensúlyából. Akkor is olvass tovább, ha gyakran úgy érzed, nem jó helyen vagy, nem azt csinálod, amire születtél és ez feszültséget okoz benned.

Csakra sorozatunkban segítünk megérteni a gerinc mentén elhelyezkedő hét fő csakra (energiaközpont) működését megvizsgáljuk, milyen mentális vagy fizikai tünetek utalhatnak egy-egy csakra egyensúlyvesztésére, és tippeket adunk arra, hogyan lehet egyensúlyba hozni az adott csakrát. Fontos tudni, hogy a csakrákat nem feltétlen erősítenünk kell, amikor úgy érezzük, hogy gond van vele. Előfordulhat, hogy az egyensúlyi állapotából pont azért mozdult el, mert túlzottan felerősödött, ilyenkor a harmonikus működéshez gyengíteni szükséges - tehát mindig az arany középutat keressük, mint pl. a vérnyomás esetében is.

A Harmadik Szemként emlegetett energiaközpont a homlok közepén helyezkedik el, szokták Homlokcsakrának is hívni, szanszkritül Ajna csakra. Előfordult már, hogy támadt egy jó ötleted, úgy érezted, felkapcsolták a villanyt a fejedben, hirtelen rájöttél, mit kell tenned, mi a megoldás, és a homlokodra csaptál közben? Lehet, hogy bizsergő vagy áramló érzést is éreztél ott? Ez a Harmadik Szem csakrád helye.

Színe az ibolya, a hozzá tartozó szervek a szemek, az agy, az orr és az arc, illetve a belső elválasztású mirigyek közül az agyalapi mirigy (hipofízis), ami a teljes hormonháztartást szabályozza. Polaritása női, vagyis befelé forduló, figyelő.  Az intuíció, a megérzések, az új ötletek, felismerések helye. Ide tartozik a látás minden értelemben: milyen jól látsz és értesz dolgokat, mennyire van tiszta képed önmagadról, a céljaidról, a jövődről, az életutadról, életcélodról. A Harmadik Szemhez kapcsolódik a Belső Vezető fogalma: az az erő, ami elvezet az Egód felől a belső önvalód felé, ami segít felelősséget vállalni önmagadért, felismerni az életfeladatodat, tisztán látni és érzékelni, a fizikai világban és azon túl.

Amikor a Harmadik Szem Csakra alulműködik, elveszítjük szem elől a valódi céljainkat és értékeinket. Csak tekerjük a mókuskereket, és csodálkozunk, hogy nem vagyunk boldogok, ürességet érzünk az életünkben. Ilyenkor általában az intellektus (saját vagy mások racionális érvei) erősebb, mint az intuíciónk, és hagyjuk magunkat eltéríteni az eredeti céljainktól. Az sem kívánatos viszont, hogy a Harmadik Szem túl erőteljesen működjön. Ilyenkor azon kaphatjuk magunkat, hogy álomvilágban élünk, elveszítjük a kapcsolatot a földdel, a mindennapi dolgokkal, és túlértékeljük az álomvilágunkat. Ez gyakran előfordul például valamilyen függőségben élő emberekkel (alkohol, drog, játékszenvedély, stb.).

A Harmadik Szem zavarára utaló fizikai tünetek közül már említettünk fentebb a látás zavarokat. Aki rövidlátó, csak az „orráig lát”, a távollátó viszont nem látja jól a közeli dolgokat, inkább a múltra vagy a jövőre fókuszál (ez gyakran megfigyelhető idős korban). Szintén idős korban jellemző látászavar a szürke hályog. Aki ettől szenved, gyakran mindent sötéten lát és fél a jövőtől. A népbetegségnek számító fejfájás hátterében sokszor az áll, hogy az intuíció, a Belső Vezető mondani próbál valamit, de az intellektus, a racionalitás képtelen követni vagy elfogadni. Ez a belső feszültség jelentkezhet fejfájás formájában. Amikor náthás valaki és eldugul az orra, vagy a melléküregek, ez akadályozza az érzékelésben, így kénytelen befelé fordulni, magára figyelni és pihenni.

Hozd egyensúlyba a Harmadik Szem Csakrádat!

Mindannyian mások vagyunk, és máshogy reagálunk dolgokra, úgyhogy válogass az alábbi ötletekből olyasmit, amit szívesen csinálsz:

 • színterápia: lila, ibolya.
 • illóolajok: bármilyen illóolaj segít egyensúlyba hozni ezt a csakrát, de különösen a jázmin, pacsuli, muskotályzsálya
 • kövek: ametiszt, zafír, lila színű kövek
 • tevékenységek: vizualizációk, sírás, nevetés
 • relaxáció: a vizualizációs technikákra épülő relaxációk serkentik a Harmadik Szem működését. Jó lehet minél több érzékszervet bevonni a vizualizációba, nem csak a látást. Különösen hatékony lehet vizualizáció előtt Nadi Sódhanát, váltott orrlyukas légzést gyakorolni, esetleg összekötve egy vizualizációval: a jobb orrlyuktól piros energiacsík vezet a homlok közepére egy lila lótuszvirághoz, onnan egy kék energiacsík a bal orrlyukig.
 • AUM: az AUM mantra zengetése, és az AUM, mint szimbólum használata.
 • Meditáció: pulzáló ibolya színű fény a Harmadik Szem magasságában, illetve bármilyen vizuális meditációs technika: például gyertya meditáció (tratak gyakorlat), egy képre, vagy egy pontra fókuszáló meditációk.
 • Megerősítések/Szankalpák: Tisztán látok. Kövtem az intuícióm. Az intuícióm vezet. Bízom az intuíciómban.
 • Pránajáma: Nadi Sodhana, vagyis váltott orrlyukas légzés, esetleg vizualizációval összekötve.
 • Jóga ászanák: A Harmadik Szem csakra éteri mivoltából kifolyólag túllép a fizikai síkon, ezért az ászana gyakorlás nem a legjobb eszköz a Harmadik Szem kiegyensúlyozására, de vannak olyan ászanák, amelyek a Harmadik Szemre hatnak: azok a pózok, amelyekben a Harmadik Szem a földhöz közelít, vagy hozzáér a földhöz. Ilyenek az előrehajlások, vagy a baba/csecsemő póz (balászana) és minden olyan póz, ami megadást, meghajlást, alázatot sugároz, hiszen ezek megtanítanak meghajolni egy nálad nagyobb erő, az intuíció, a Belső Vezetőd előtt.

 

A JógaKlikk videói közül a következőket ajánlom a Harmadik Szem kiegyensúlyozására (a videóért kattints a megfelelő szövegre):

Varga Judit

 


Cimkék: jóga gyakorlás intuíció harmadik szem csakra csakrák ajna

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!