JógaKlikk -  Online jógaórák

21 napos napüdvözlet kihívás napi tippek

hozzászólás 2015-11-06

Ezen az oldalon 21 napos napüdvözlet kihívásunk részeként 21 napig minden nap új tippeket olvashatsz, amelyek segítenek a gyakorlásában.

Sziasztok! A 21 napos napüdvözlet kihívásunk nyertesei:
 
Fél éves előfizetést sorsoltunk ki.
A szerencsés:
- Feketéné Török Beáta
 
3 db 3 hónapos előfizetéssel jutalmazzuk a leglelkesebb posztolókat:
- Ambrusné Zombori Ibolya
- Tőzsér Mária Berta
- Takács Magdolna
../blog_img/95/8.jpg
A nyerteseket külön is értesítjük.
Nehéz volt a választás, rengetegen osztottátok meg az élményeiteket, nagyon öröm volt újraolvasni! Gratulálok mindenkinek, és ha újra kedvetek támad végigcsinálni a kihívást egyedül is, a tippeket és a videót előfizetéssel bármikor elérhetitek az oldalunkon: www.jogaklikk.hu
 
További jó gyakorlást Nektek! :)))
 
Namaste,
A JógaKlikk

 

 

21. napi tipp - november 27. péntek

Ünnep! :)

Mindenkinek van oka ünnepelni:

- Neked elsősorban, aki végigcsináltad a 21 napos napüdvözlet kihívást! Kívánjuk, hogy azt az óriási erőt és tapasztalatot, amit egy kihívás adhat, forgasd vissza a hétköznapokba! Szívből gratulálunk, nagy öröm, hogy virtuálisan veled lehettünk és olvashattuk a kommentjeidet! :)

- Neked is, aki nem csináltad teljesen végig a kihívást. Fontos, hogy ne kudarcként gondolj rá, hanem elemezd, hogyan működtél ebben a helyzetben, hol, és mikor hagytad abba, mi az, ami továbblendített volna? Ez is csak egy tanulás, fordítsd hasznodra a kihívást!

- Mi is ünnepelünk! Óriási öröm, és hatalmas inspiráció látni, hogy az eseményünk ennyi embert megmozgatott. Mindemellett éppen a napokban 3 évesek lettünk.

Hogyan tovább?

Ha rendszeresen jógázol, a kihívások lendületet adnak. És mi van ha csak hébe-hóba, vagy életedben először, vagy újrakezdőként ért téged a kihívás? Hogyan építsd fel a gyakorlás, hogy ne csak egy fellángolás legyen, hanem a jóga szokásoddá váljon:

Az előre tervezés, a célok meghatározása az egyik vesszőparipánk, arról azonban, hogy ezt milyen szempontok szerint tedd, kevesebbet szóltunk. Az egyik legfontosabb: összhangban a természettel, harmóniában saját életeddel és a környezeteddel.

A jógagyakorlóként nagy eséllyel érhetnek téged felismerések arról, hogy a természet része vagy, és akkor is hatnak rád a változásai, ha erről néha megfeledkezel. A folytonos befelé figyelés és önreflexió kialakít egy erős, tapasztalatokra épülő tudást a tested és az elméd működéséről, a külső és belső hatásokról.

Amikor az ember még a természet közelében élt, annak ciklikussága, állandó változása és az ezzel összefüggő emberi munkák időszakokra osztották az évet. Egy-egy időszak betetőzéséből lettek az ünnepek. Rudolf Steiner szerint az ünnepek az év és az élet forduló- és csomópontjai, amely a világmindenség szellemiségével kapcsolhatják össze az embert.

A keresztény kultúrkörben aktuálisan az adventi időszak következik, a várakozás, a csodavárás időszaka, amelyhez - életmódod függvényében - meghatározott tevékenységek kötődhetnek. A meghatározott tevékenységek, a kiszámíthatóság, lassúság biztonságot jelentenek, és adnak ennek az időszaknak egyfajta meghittséget. Az ünnep is csak úgy lehet teljes, ha hagysz időt a ráhangolódásra. Más vallások ezt ugyanígy megteszik, hiszen épp a természet változásaira keresik és adják meg a választ. A jóga nem vallás, és  is nem muszáj vallásosnak lenni, ahhoz hogy ezt te is megtedd, elég saját tevékenységeidet a természet változásaihoz hangolni.

Ahogy az ünnepek bekeretezik az életed, valahogy a jógagyakorlásodat is úgy érdemes felépíteni, a természet változásaira, és a saját ciklusaidra rímelve, időszakokra bontva. Intenzívebb, befelé fordulósabb, dolgosabb, kihívásokkal tarkított, lecsendesedett, pihenős időszakokra, egy-egy időszakvégét megünnepelve, értékelve.

A karácsony előtti, adventiidőszak a visszahúzódás, befelé fordulás, a belégzés időszaka. Kontemplálj rajta, és csinálj gyakorlási tervet az elkövetkező hétre, hónapra, évszakra. Helyezd el ezt az éves gyakorlási tervedben, amelynek legyen egy magasztosabb célja.

Jógázz otthon a Jógaklikkel, és mi több segítséget is adunk:

../blog_img/95/7.jpg

- Ma éjfélig (péntek, november 27.) jelentős kedvezményt adunk az előfizetéseink árából! Ez a mi ajándékunk neked a kihívás sikere és a 3. születésnapunk alkalmából! Részletek a főoldalon.

- A gyakorlási terved összeállításában nagy segítség az órarend (előfizetéssel használhatod): https://www.jogaklikk.hu/orarend/

- Újabb és újabb kihívásokkal, tanfolyamokkal, programokkal motiválunk.

- Ha megakadtál a gyakorlásban, bátran kérdezhetsz tőlünk: [email protected]

És még egy dolog: ma még vár rád az utolsó napi kihívás, add meg a módját! :)

A leglelkesebb kommenetelőknek járó jutalomról, és a naplózásért nyerhető fél éves előfizetésről pár napon belül hírt adunk. Jó volt veletek, maradjatok velünk! :)

Szeretettel: a Jógaklikk nevében Jagicza Berta és Varga Judit

 

20. napi tipp - november 26. csütörtök
 
A jógaszőnyegen innen és túl!
 
Említettük, hogy a napüdvözlet tisztelgés a tudatosság előtt, amelyre a jógagyakorlás tanít. Ám igazi hasznát ennek a hétköznapi életben veheted, hiszen a jóga nem ér véget a jógaszőnyegen!
A folytonos befelé figyelés és önreflexió hatására finomodik az érzékelésed, és egyre több dolgot vehetsz magadon észre. 
Gyakorold a tudatosságot amikor csak lehet, vedd górcső alá az életed, íme náhány tipp:
../blog_img/95/6.jpg
- Figyeld meg és tudatosítsd, hogy mennyi alvásra van szükséged naponta, és lebegjen ez a szemed előtt. Nem jó, ha keveset alszol, de az sem, ha túl sokat.
 
- Kezdd el figyelni, hogy melyik étel hogyan hat rád, hogy hányszor és milyen mennyiségben érdemes étkezned. Csinálj napi, heti tervet.
 
- Elemezd a tartásod járás, atóvezetés, sportolás közben, íróasztal mellett, és igazítsd ki.
 
- Szemléld a reakcióidat a környezetedre, értékeld, hogy megfelelőek-e vagy lehetnének ügyesebbek?
 
- Figyeld meg, hogy milyen a te szexuális igényed, és ha van lehetőséged, aszerint élj nemi életet.
 
Napüdvözlet videóinkat a kihívás után (november 28-tól) csak előfizetéssel éred el. Még két nap, de mi utána sem hagyunk magadra: 3. szülinapunk alkalmából november 25-27. között jelentős kedvezménnyel vásárolhatsz nálunk online jógabérletet. Részletek: https://www.jogaklikk.hu/online_joga_arak/

 
19. napi tipp - november 25. szerda
Szukha és dukha – teremts kényelmes, otthonos teret! Képzelj el egy olyan teret, ami kellemes, ahol jó lenni, ahol otthon érzed magad, ahol jó rezgések vannak. Lehet, hogy ez az otthonod, lehet, hogy valahol a természetben van, lehet, hogy egy olyan hely, ahol nyaralni voltál, lehet egy emlék gyerekkorodból, lehet, hogy egy templom, egy színházterem, egy koncertterem – egy olyan tér, ahol számodra kellemes, harmonikus rezgések vannak, és ahol jól érzed magad.

Aztán képzeld el ez ellenkezőjét: egy olyan teret, ahol nem érzed jól magad, ahonnan inkább menekülnél. Lehet, hogy sötét van itt, lehet egy pince, vagy egy olyan hely, ahol rendetlenség vagy kosz van, lehet, hogy kellemetlen szagokat érzel – egy olyan hely, ahol nem szívesen időzöl, ahonnan érzed, hogy menni szeretnél minél előbb.

A kellemes és kellemetlen rezgésű terek nem csak rajtunk kívül léteznek, hanem magunkban, a belső világunkban is. A kellemes, kényelmes, otthonos teret, ahol önmagad tudsz lenni és jól érzed magad, úgy hívjuk a jógában, hogy “szukha”. Az ellenkezőjét, a kényelmetlen, kellemetlen teret, ahonnan menekülni akarsz, ahol valami szenvedést okoz, úgy hívjuk, hogy “dukha”.

A jógagyakorlásod közben teremtsd meg magadban belül azt a kényelmes, kellemes teret (szukha), amiben otthonosan érzed magad, amibe bele tudsz ereszkedni, mint a kedvenc foteledbe, vagy egy kedves, ismerős ölelésbe. Ha pedig szenvedést, feszülést, kényelmetlenséget, kellemetlen teret (dukha) tapasztalsz valahol magadban, engedd, hogy ez a kellemetlenség tanítson, vezessen, irányt mutasson: ez az, amit meg akarsz szüntetni, ez az, amit el akarsz kerülni, ez az, amerre nem akarsz menni. Engedd, hogy a szenvedés (dukha) segítsen a gyakorlásodban, és megmutassa, merre NEM vezet az út számodra.

A jóga megtanít tudatosan irányítani az egész lényed. Teremtsd meg azt a belső teret, amiben otthon vagy, függetlenül attól, hogy milyen helyzetben találod magad! Ha ez jógagyakorlás közben már megy, akkor gyakorold ugyanezt a jógaszőnyegeden kívül is!

18. napi tipp - november 24. kedd

Lassítsd le az időt! Volt már olyan, hogy azon kaptad magad, hogy “túl akarsz lenni” a mai napüdvözlet adagon, vagy a jógagyakorlásodon? Hogy minden számolásnál megállapítod, eggyel kevesebb, nézed az órát, hogy hány percig fogod még csinálni, és mikor leszel már “kész”?

Tudatosan lassítsd le az időt! Csináld úgy a napüdvözleteket, vagy a napi gyakorlásod, mintha semmi más dolgod nem lenne aznap, mintha “örökké” tartana a gyakorlásod. Legyél tudatában minden részletnek: a légzésednek, a mozdulatoknak, a fényeknek vagy árnyékoknak, a színeknek és formáknak körülötted, a pórusoknak a kezed bőrén, ahogy a látómeződbe kerül a kezed...

Érzékelj minden pillanatot, és az egész gyakorlásod, minél több érzékszerveddel!

Látás: vedd észre, hogy mit látsz éppen, és az milyen információt ad a tested helyzetéről és a gyakorlásodról

Hallás: milyen hangokat hallasz magad körül és a saját testedből

Szaglás: milyen illatokat/szagokat érzel magad körül

Tapintás: milyen érzés hozzáérni a jógaszőnyegedhez vagy a földhöz, milyen érzés, ahogy a ruhád hozzáér a bőrödhöz

Ízlelés: talán ez lesz a legnehezebb, de érezd a pillanat ízét, milyen ízek vannak a szádban

“Hatodik érzék”: milyen érzeteket érzel a testedben a fentieken kívül? Áramlás, bizsergés, hideg/meleg, könnyű/nehéz, száraz/nedves érzeteket, vagy valami egészen mást?

Ne rohanj át a gyakorlásodon, ne akarj “túl lenni” rajta, hanem tudatosan lassulj bele és élvezd ki minden pillanatát!

 
17. napi tipp - november 23. hétfő
 
Beszéljünk a testtudatról!
 
Ha azt mondom, a jógázás fejleszti a testtudatot, valószínűleg bólogatsz a monitor előtt ülve :-) hiszen ez szinte köztudott. De hogyan is működik ez pontosan, hogyan fejleszti a jóga a testtudatot?
 
Először is, mi az, hogy testtudat? A testtudatnak több rétege van: az első, hogy tudatában vagyok annak, hogy meddig tart a testem, hol van most pontosan a kezem és a lábam, anélkül, hogy odanéznék, tudom, hogy a lábam hozzáér a földhöz. Nem lököm fel a másikat, nem megyek neki az ajtófélfának, nem borítom ki a bögrét az asztalon, mert tudom, meddig tart a testem. A második, hogy képes vagyok hallás vagy vizuális utánzás alapján olyan testhelyzeteket felvenni, amelyek újak számomra. A harmadik, hogy tudatában vagyok a testem akarattal mozgatható részeinek, az izmoknak, és képes vagyok szándékosan megfeszíteni vagy ellazítani egy-egy izomcsoportot. A negyedik, hogy képes vagyok érzékelni az érzeteket a testemben: ez lehet áramlás érzet, könnyű vagy nehéz érzet, hideg vagy meleg, vagy bármilyen más érzet.
 
A testtudatért a kötőszöveti hártya-rendszerben, a fascia láncokban elhelyezkedő idegsejtek (receptorok) felelősek, ők érzékelik a test helyzetére vonatkozó ingereket és továbbítják ezeket az agyba. A testtudat, vagy propriocepció, szoros kapcsolatban áll az egyensúly érzékeléssel és a tapintás érzékeléssel, hiszen ezektől is hasznos információk érkeznek a test helyzetére vonatkozóan. Ezért ha fejleszteni akarod a testtudatod, jó lehet fejleszteni, ingerekkel ellátni az egyensúly rendszert és a tapintás érzékelést.
 
Mezítláb állni a jógaszőnyegeden, vagy más felületen, nagyon fontos tapintási (taktilis) inger – többek között ezért is javasoljuk mi, jógatanárok, hogy mezítláb jógázz. Az egyensúly szerv pedig a belső füledben lévő három ívelt és folyadékkal teli csőből áll, mint három meghajlított szívószál. Ezek a csövek belül csillókkal vannak ellátva, így ha mozog a folyadék a belső füledben, a csillók érzékelik ezt az ingert.
 
A mai életmód mellett túl sok vizuális és hallás útján érkező ingert kap az idegrendszerünk, és nagyon kevés propriocepciós, egyensúly szervi, és tapintási ingert. De szerencsére ott van nekünk a jógagyakorlás :-) Figyeld meg, hogy a napüdvözletek végzésekor hogyan mozog a fejed, képzeld el az egyensúly szerved a három ívvel, érezd meg, ahogy különböző testrészeid hozzáérnek a földhöz, és figyeld meg, hogy az milyen érzés. Azonosítsd, hogy mikor melyik izmokkal dolgozol, melyik izmok lazák vagy nyújtóznak, és ez milyen érzés! Érzékeld a tested, ahogy a térben mozogsz!
 
A testtudat fejlesztése hatással van az egész idegrendszerre, és minden komplex feladat, minden tanulási feladat elvégzéséhez segítségedre lesz.
 
../blog_img/95/5.jpg

16. napi tipp - november 22. vasárnap

Emeld a gyakorlásod magasabb szintre, legyen a napüdvözlet egyfajta fohász!
A napüdvözlet szimbóluma a tudatosságnak, tisztelgés az életerő előtt. Nap=tudatosság, tehát nem csak az égitestet értjük alatta. Írtunk már róla, hogy a napüdvözlet, ha automatikussá válik, minden mozdulata egy-egy fohász. A meditációs állapot nem ülésben, hanem a mozgásban jön létre, innen azután könnyebb beemelni a hétköznapi tevékenységek sorába.

Találd meg a stabilitást az állandó változásban!
Mikor a Napüdvözletet végezzük, akkor a Nap útját kísérjük az égen.
A hajnal időszaka Brahma ideje, a nappal Vishnu tere, az éj pedig Shíva istenségnek az időszaka, amikor energiái megnyilvánulnak az anyagi síkon. Így követi egymást a keletkezés, létezés és az elmúlás. Világunkban ennek a folyamatnak minden alá van vetve, ami a létezésbe lépett, vagy megnyilvánult benne. Ezeknek a szakaszoknak az egymásutánisága és a Nap folyamatos haladása jelzi számunkra az idő múlását. A folyamatos haladást, változást, a dolgok alakulását.

Ebben a sorozatban minden egyesül. A test edzése és rekreációja, mozgás és légzés szinkronja, a teljes tudatosság és elmekontroll megvalósulása, megjelenik a dristhi, amely jóval túlmutat a fizikai szem fókuszpontjainak meghatározásán. Kialakul benne a ujjayi légzés tökéletes gyakorlata, s ezáltal annak jótékony hatásai is kiteljesednek, létrejönnek a bandhák, vagyis az energia zárak, s megnyilvánul az imádság.

15. nap - november 21. szombat

Add át magad a légzésed erejének! Előző napi tippünkben arra hívtuk fel a figyelmed, hogy a napüdvözlet mozdulatsor egy szimbolikus meghajlás. A mozdulatokban benne van az alázat, a megadás, az önátadás. Ezek olyan képességek, amelyeket a mai kultúránk gyakran nem értékel eléggé. Inkább azt tanuljuk és tanítjuk is a gyerekeinknek, hogy állj ki magadért, érvényesítsd az akaratodat, irányíts mindent, amit irányítani tudsz. Természetesen ezekre is szükség van, de fontos, hogy képesek legyünk az alázatra, meghajlásra, megadásra is, amikor arra van szükség.

Az önátadás tulajdonképpen nem más, mint felismerni, és átélni, hogy nem én vagyok a világegyetem közepe, léteznek nálam nagyobb erők is, és képes vagyok megadni magam ezeknek az erőknek. Ez egy olyan szintje a gyakorlásnak, amikor az én, az egó, háttérbe szorul – ahogy erről már a 13. napi tippben is szóltunk, a mozgó meditáció kapcsán.

Nagy segítség lehet az alázat és megadás gyakorlásában, ha megadod magad a lélegzeted erejének. Először csak figyeld a légzésed, ne próbáld irányítani. Aztán várd meg, hogy megmozduljon a lélegzeted, és utána mozdítsd a tested. Engedd, hogy a lélegzeted ritmusa vezessen és igazítsd úgy a mozdulatokat, hogy pontosan annyi ideig tartson a mozdulat, mint a lélegzet. Tehát ne tarts ki pózokat, ne “állj bele” pózokba, hanem tekints úgy minden napüdvözletre, mint egyetlen folyékony mozdulatra. Add át magad a légzésed erejének!

14. nap - november 20. péntek

A mozdulatok szimbolikája. A mai gyakorlásodban figyeld meg a mozdulatok szimbolikáját! Az egész sorozat egy leborulás, egy felajánlás, egy alázatos meghajlás. A karok magastartásban: olyan, mint egy köszöntés, egy üdvözlés. Előre hajlás: egy alázatos meghajlás az előtt, amit köszöntesz, egy nálad nagyobb erő előtt, a nap ereje előtt. Ha leteszed a térded: abban is alázat van. Ha nem teszed le a térded: erő van a mozdulatban, egy olyan erő, amit felajánlasz.

Próbáld ki a következő vizualizációt: helyezkedj el baba pózban (magzat póz, balászana) és képzeld el, hogy magzatként az anyukád hasában vagy. Védelmezően körülvesz a magzatvíz, összekuporodsz kicsire. Nagyon jól érzed magad, de tudod, hogy nem maradhatsz itt örökre. Érzed, hogy meg kell innen mozdulnod. Emeld meg a fejed és nyújtsd előre a karjaidat vállszélességben: ezen a szűk helyen kell majd átpréselned magad ahhoz, hogy továbbmenj. Csússz előre a két karod között hason fekvésbe: megszülettél. Csecsemőként az egyik első dolgod, hogy megemeled a fejed, és eltolod magad a földtől, hogy jobban körül tudj nézni: kobra póz (bhudzsangászana). Keresd meg magadban egy újszülött nyitottságát és kíváncsiságát. Innen úgy tudsz továbbmenni, ha feltolod magad négykézláb tartásba: állj meg itt egy kicsit és hintáztasd a csípőd előre-hátra, ahogy a babák is szokták, mintha lendületet akarnál venni. Érezd meg a csípőd súlyát, természetes, hogy nehéz a csípőd. Ezután emeld meg a térdeidet: lefelé néző kutya póz (adho mukha svánászana, vagy hegytartás). Lassan lépkedj előre a kezeidhez és lassan állj fel: megérkeztél, felegyenesedtél.

Ezeken a fázisokon minden gyerek átdolgozza magát. Ezek az ősi, belénk kódolt mozdulatok is benne vannak a napüdvözletben, így szimbolizálja az életutunkat, az élet és az egész világ állandó körforgását. 

13. nap - november 19. csütörök

Mozgó meditáció A meditációról általában az jut eszünkbe, hogy egy helyben kell ülni mozdulatlanul, és sokunknak ez nagyon nehéz lehet. Több meditációt tanító rendszer hangsúlyozza, hogy a mozdulatlanság magunkra erőltetése több kárt tehet, mint hasznot. Hiszen a cél az lenne, hogy megnyugodj, kényelmesen belehelyezkedj a tested mozdulatlanságába és ez segítsen az elmét is egy olyan mozdulatlan, nyugodt víztükörré változtatni, amit nem fodroz meg a gondolatok hullámzása.

Fontos tudni a meditáció gyakorlásáról, hogy a meditatív állapot egy természetes állapot, ami magától, spontán is létrejön. Tipikusan olyankor kerülünk meditatív állapotba, amikor elveszítjük az időérzékünket, amikor belefeledkezünk egy tevékenységbe, egyfajta “flow”/áramlás állapotba kerülünk. Ezt sokan olyan érzésként írják le, hogy olyan, mintha “eltűntem volna”, mintha megszűnnék létezni és csak maga a tevékenység létezne. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy felülemelkedtem az egómon, nem azzal vagyok már elfoglalva, hogy “én!én!én!”, sikerült elengednem az elmém aggályait és képzelgéseit, és a jelen pillanatra figyelek.

Ahogy a test mozdulatlansága, egy monoton mozdulatsor ismétlése is kedvezhet a meditatív állapot létrejöttének – például a napüdvözletek ismétlése is ilyen lehet. Ha már 13. napja csinálod a kihívást, valószínűleg átélted ezt a meditatív állapotot. Ez az állapot általában először csak pillanatokra jön létre, de tudatos gyakorlással ezek a rövid időszakok meghosszabbíthatók. A rendszeres gyakorlás pedig segít abban, hogy a meditatív állapotot egyre könnyebben, egyre gyorsabban, egyre hosszabb időre hozd létre, és ne csak véletlenül csöppenj bele, hanem tudatosan idézd elő. 

Ha a napüdvözletek közben gyakorolt mozgó meditáció mellett ülve is akarsz gyakorolni, ajánljuk hozzá segítségnek előfizetés nélkül nézhető videónkat, amelyben hasznos tanácsokat kaphatsz a meditációról - kattints ide! Illetve szeretettel ajánljuk előfizetéssel nézhető vezetett meditációinkat is - kattints ide!

12. nap - november 18. szerda

Legyél elégedett az erőfeszítéseddel! A tegnapi tippünkben az önfegyelem, a tapasz gyakorlásáról írtunk. Ma egy másik nijáma, a megelégedettség, szanszkritül “szantósa” vagy “szamtósa” gyakorlására buzdítunk, ami jól kiegyensúlyozhatja a tapasz gyakorlás szenvedélyes tüzét. A szantósa gyakorlás abban segít, hogy megtalálj egy belső békét, egy olyan nyugalmat, amelyben elégedett vagy az erőfeszítéssel, amit eddig tettél.

A gyereknevelésben egyre inkább teret hódít az a nézet, hogy ne az eredményt dícsérd, hanem az erőfeszítést, amit a gyerek tett. Ha megtette a tőle telhető legjobbat, teljes erőbedobással, szenvedéllyel, figyelemmel küzdött, és mondjuk ötödik lett a versenyen, dícsérd meg nagyon és azt hangsúlyozd, hogy megtette a tőle telhető legjobbat és ez fantasztikus eredmény önmagában. Egyre jobban elfogadjuk, hogy így lesz egy gyerekből egészséges önbecsüléssel rendelkező felnőtt.

Ha a gyereknevelésben elfogadjuk a fenti hozzáállást, akkor saját magunkkal szemben nem ez lenne a célravezető? Erre tanít a szantósa gyakorlás. Tudatosan, módszeresen, kitartóan, ahogy a napüdvözleteket is gyakorlod, gyakorold a megelégedettséget! Minden gyakorlás végén tudatosítsd magadban, hogy a legjobb erőfeszítésedet tetted a mai gyakorlásban, nem akartál többet, mint amire képes vagy, és nem elégedtél meg kevesebbel.

Ezt bevezetheted a mindennapi életedre vonatkozóan is: minden este, mielőtt álomra hajtod a fejed, tudatosítsd magadban, hogy aznap a tőled telhető legjobbat tetted mindenben. Tudatosítsd, hogy minden teendő másnapra, vagy későbbre marad, és most az a dolgod, hogy békésen megpihenj. 

11. nap - november 17. kedd

Gyakorold az önfegyelmet! Észrevetted, hogy ez a kihívás egy önfegyelem gyakorlat? :-) A jógában az önfegyelmet a “tapasz” vagy “tapaszja” gyakorlás jelenti, amely egyik az öt nijámából, vagyis magatartási gyakorlatból. A tapasz gyakorlás célja, hogy megélj egy hősies erőfeszítést, előhozz magadból egy szenvedélyes tüzet, ami megállíthatatlanul hajt a célod felé.

Fontos azt is megérteni, hogy a “cél” nem egyenlő az “eredménnyel”. Ha az eredmény elérése hajt, akkor egy vágyat akarsz kielégíteni, ami nem fog megnyugvást hozni. Ha az eredményhez ragaszkodsz, az szenvedést fog okozni, így vagy úgy. A “cél” meghatározása inkább egy irány kijelölése, ahogy a szándékodat megfogalmaztad a 2. napi tippünk alapján: merre megyek, hová tartok, mi a szándékom a gyakorlással. A tapasz tüze az, ami nem engedi, hogy letérj az útról, ami a sok hívogató kísértés ellenére nem engedi szétfolyni az erődet, hanem a célod irányába vezet.

Gyakori spirituális tanács, hogy mindent “el kell engedni”, hogy “engedd, hogy vigyen az áramlás” és “bízd rá magad az univerzum/gondviselés/felsőbb erők” akaratára. Bizonyos helyzetekben ez valóban segítség lehet: leginkább akkor, ha el kell fogadni egy már megtörtént dolgot, vagy olyasmit, amin nem tudsz változtatni. De a napüdvözlet kihívás arra tanít, hogy változtasd meg azt, amit meg tudsz változtatni, vedd a kezedbe az irányítást, tegyél erőfeszítést a változás érdekében.

Képzeld el, hogy egy hajón vagy a hatalmas óceánon és el akarsz jutni A pontból B pontba. Ha engeded, hogy vigyenek az áramlatok, rábízod magad a hullámokra, a szélre, a gondviselésre, végülis van egy kicsi esélye, hogy eljutsz B pontba. De ha a tapasz tüzével céltudatosan haladsz, nem állsz meg csábítónak tűnő szigeteken, tudatosan befogod a szelet és okosan navigálsz, jó eséllyel célba érsz.

Az önfegyelem sokmindenkinek negatív szó, és önsanyargatással, lemondással, vagy önostorozással párosul. A jógában a tapasz a tiszta szenvedély, ami arra sarkall, hogy haladj, fejlődj, változz, erőfeszítést tegyél. Ha ez a jógaszőnyegen sikerül, akkor ezt a tudást és tapasztalatot a jógaszőnyegeden kívül is alkalmazni tudod. 

10. nap - november 16. hétfő
Figyelj!
A figyelmed az egyik legerősebb energiád. Amíg a napi gyakorlásod csinálod, ajándékozd meg magad a teljes, osztatlan figyelmeddel. Figyeld magad olyan szeretettel, ahogy egy anya figyelné a gyermekét. Figyeld, ahogy mozdul a lélegzeted, figyeld, ahogy áramlik a tested, figyeld, ahogy hozzáérsz a földhöz, vagy ahogy elemelkedsz a földtől, és hogy ezek milyen érzeteket keltenek benned. Amíg figyelsz, addig nem azonosítod magad sem a testeddel, sem az elméddel, sem a lélegzeteddel, hiszen nem lehetsz azonos azzal, amit figyelsz. Ez segíthet elkapni egy-egy pillanatra a választ a legnagyobb kérdésre: Ki is vagyok én valójában? Az vagy, aki figyel.
Ha gyakorlás közben azon gondolkozol, hogy hova tetted a telefonod, mit fogsz mondani a mai megbeszélésen, vagy mit kell venni ma a boltban, akkor nincs meg a harmónia a test, az elme és a lélek között, akkor szétszóródsz, nem vagy jelen, szétfolyik az energiád.
 
A tévé bekapcsolását, vagy hírek hallgatását természetesen felejtsd el! Egy nyitott, meditatív, befogadó állapotban nagyon fontos, hogy milyen impulzusok érnek! Teremts csendet, vagy ha ez nehéz valamiért, vagy azt veszed észre, hogy ma egy olyan nap van, amikor nagyon nehezen tudsz figyelni, rakj be egy pozitív tartalmú zenét. Lehet mantra, vagy instrumentális zene, popzene, de gondold át olyan szemmel, hogy ez a zene/szöveg olyasmi-e, amit el akarsz ültetni magadban, mint egy magot. Ha mantrát hallgatsz, ismételd magadban némán a mantrát, erre irányítsd a figyelmed.
 
Az is segíthet, ha egy megerősítő mondatot (szankalpát) választasz a figyelmed fókuszálására, vagy megfogalmazod, hogy miért jógázol, és azt ismétled magadban gyakorlás közben.
 
A szankalpád megfogalmazásához, és az ezzel való munkában segíthet ez a meditációs videó.
9. nap - november 15. vasárnap
 
A kihívás teljesítéséhez nagy segítség lehet, ha tudatosan motiválod magad. Ehhez jó eszköz emlékeztetni magad a napüdvözletek, vagy általában a jógagyakorlás jótékony hatásaira. Ráadásul a gondolataink, a tudatunk hatalmas erővel bír. Sokkal erőteljesebb lesz a gyakorlás hatása, ha azzal a tudattal gyakorolsz, hogy most, éppen ebben a pillanatban leszel egészségesebb a gyakorlás által.
Mi hiszük abban, hogy a jóga valóban egy csodaszer :-) és a napüdvözletek különösen csodaszerként hatnak – ezt talán már magad is érzed. Elég végignézni a hozzászólásokat, és látszik, milyen sokan érzitek a jótékony hatásokat!
Alább egy lista a legjobb tudásunk szerint. Ha valami kimaradt, írd meg hozzászólásban!
 
- serkenti a vérkeringést, jót tesz az érrendszernek
- egyensúlyba hozza a vérnyomást és a hormonháztartást
- hőt termel, felmelegít a dinamikus mozgás által
- jókedvre derít (endorfinokkal)
- a mozgástól és a jobb keringéstől javul az emésztés és a méregtelenítő szervek működése
- arányosan fejleszti az egész test izomzatát
- átmozgatja a gerincet, ezzel fokozza a rugalmasságát és a stabilitását is
- a mozgástól ízületi folyadék termelődik, ezáltal rugalmasabbak lesznek az ízületek
- serkenti a nyirokkeringést, ezzel javítja az immunrendszert
- segít koncentrálni
- növeli a fizikai és mentális erőt és kitartást
- nyújtja a merevedésre hajlamos hátsó combhajlító izmokat
- a fej mozgatásával stimulálja az egyensúly szervet a belső fülben, ettől nőhet a mozgástartomány és javulhat a testtudat (propriocepció)
- önismereti gyakorlat, megtanít magadra figyelni
- megtanít úgy erőfeszítést tenni, hogy közben ne legyél feszült, haragos vagy akaratos
- tudatosítja a légzést
- áramlás élményt ad, kikapcsol

8. nap - november 14. szombat

Milyen legyen a gyakorlás? “A gyakorlás megszilárdul, ha hosszú ideig, megszakítás nélkül és teljes odaadással végzed.” Patandzsali Jóga Szutrái 1/14. Szutra

Ez az idézet a jóga egyik legősibb iratából, a Jóga Szutrákból származik (eredeti szanszkrit formájában lásd alább), és abban segít, hogy megértsd, ez a három dolog kell a sikeres gyakorláshoz:

  1. Hosszú ideig Ha azzal jönnél, hogy “Már 8 napja csinálom a napüdvözleteket, de semmi hatásuk. Szerintem nekem nem működnek. Valami mást gyakorolok inkább.” akkor kicsit olyan lennél, mint egy kisgyerek, aki elültet egy magot, majd másnap kiássa, hogy megnézze, mennyit nőtt. A jóga csodaszer ugyan :-) de még a csodákhoz is idő kell. És hogy pontosan mennyi idő, azt senki nem tudja megmondani neked, ki kell kísérletezned magadon. Ezért is mondják sokszor, hogy a jóga egy kísérleti tudomány, amelyben saját magadon kísérletezel. Ez a 21 nap nem valószínű, hogy elég lesz a megvilágosodáshoz :-) Ez inkább egy lépés az utadon.
  2. Megszakítás nélkül  Egy-egy tisztító gyakorlat, meditáció, jógagyakorlás kb 24 órán keresztül tart tisztán, ha egyébként jó állapotban vagy fizikailag, mentálisan, energetikailag. Ha nem (márpedig ha jól belegondolunk, egyikünk sincs igazán jó állapotban :-)), akkor inkább 12 órán át tart a hatás. Ennyi idő alatt a gondolataink, a tetteink, a körülöttünk lévő rezgések, zajok, elektroszmog, stb, megint “megszínezik”, beárnyékolják az belső önvalónk tiszta fényét. Tekinthetsz úgy a gyakorlásra, mint a fürdésre: nem akarnád kihagyni egy pár napig sem a fürdést, sem a fogmosást.
  3. Teljes odaadással Ez pedig azt jelenti, hogy közben nem mással vagy elfoglalva, a figyelmed megtartod a gyakorláson. Benne van ebben egy önátadás is: amikor feladod az eredményhez való ragaszkodást, az egód játékait, szinte engeded magad eltűnni, felolvadni a gyakorlásban, hogy csak a gyakorlás létezzen. Ez a teljes odaadás egyben biztos hitet is jelent: hinni abban, hogy eredményt hoz a gyakorlás, nem adni teret a bizonytalanságnak.

 

7. nap - november 13. péntek

Tegyél felajánlást! A napüdvözletek nagyon erős átalakító, változtató energiával bírnak. Ezt nem csak magadnak adhatod meg, hanem felajánlhatod valaki másnak, vagy akár az egész világnak. A másokért végrehajtott önzetlen cselekedetek ereje hatalmas: egy egész jóga irányzat épül erre, a Karma Jóga, amikor az egység, a harmónia állapotát önzetlen cselekedetek által érjük el. Ez azért is segíti a személyiség fejlődést, mert ilyenkor az egó, az önös érdek, a Harmadik/Manipúra Csakra háttérbe szorul, ez pedig lehetővé teszi, hogy továbblépj a Szívcsakra/Anahata szintjére.

Ha jobban hiszel az evolúcióban, mint a kollektív tudatmezőben, amibe belekerül minden tetted, gondolatod és mondatod, akkor gondolj bele, hogy az állatvilágban is megfigyelhető az altruizmus, vagyis másik egyedek segítése. Még különböző fajok között is megfigyelhető ez, például tipikusan minden faj kicsinyeivel szemben a többi állat gyakran védelmezően lép fel. A testünk kémiája kellemes érzéssel jutalmazza, amikor másokon segítünk, hiszen ez egy olyan viselkedés, ami segíti, hogy az egész faj, vagy akár az egész ökoszisztéma fennmaradjon.

Felajánlhatod a gyakorlásod olyasvalakinek, akit szeretsz, aki fontos neked, vagy választhatod a nehezebb utat és felajánlhatod valakinek, akivel nem harmonikus a kapcsolatod, esetleg éppen konfliktushelyzetben vagytok. Megteheted a felajánlásod egy vagy több állatnak (például az Indonézia égő erdeiben élő állatoknak, vagy a fogságban élő delfineknek), vagy akár az egész világnak kívánhatod, hogy minden érző lény legyen boldog. Ha kedvet kaptál az ilyen felajánlásokhoz, a mai napüdvözlet adagodat kiegészítheted ezzel az előfizetéssel nézhető, 45 perces Vinyasa Flow stílusú videóval, amelyben sokszor felidézzük a felajánlásodat, vagy ezzel az 5 perces szeretet meditációval

6. nap - november 12. csütörtök

Hogyan reagál a környezeted? Kérd meg a családodat, vagy akivel együtt élsz vagy közel áll hozzád, hogy segítsen neked a kihívás alatt. A legnagyobb segítség, ha segítenek megteremteni azt az időt és teret, amiben teljesíteni tudod a mindennapi gyakorlásodat. Hogy hogyan? Például nem szólnak hozzád, amíg csinálod :-) Meg fogják érteni, hogy napüdvözletek közben nem tudsz válaszolni, mert megtörné az áramlás élményét, ezt el is magyarázhatod nekik. Lehet, hogy azt veszed észre, hogy az aktív részvételed nélkül is varázslatos módon megoldódnak a dolgok :-)

Nagy segítség, ha lelkileg támogat a környezeted, például elmondják, hogy büszkék Rád, amiért ilyen kitartóan jógázol. Mondd el nekik, hogy milyen nagy segítség neked a támogatásuk!

Előfordulhat, hogy egy-egy családtag vagy barát érdeklődni kezd, sőt csatlakozik hozzád. Többen vidámabb :-) Ha van a környezetedben háziállat, nagyon gyakori, hogy mágnesként cuppannak rád, amikor jógázol. Gyakran a gyerekek is így viselkednek. Emlékeztetsd rá magad, hogy ezt nem azért csinálják, hogy kizökkentsenek, vagy megzavarjanak, hanem érzik azt a kellemes, pozitív teret, amit a jógázással megteremtesz magad körül, és ez vonzza őket hozzád ilyenkor. Ha kizökkent a jelenlétük, akkor két dolgot javasolhatunk:

  1. Engedd magad kizökkenteni, add meg nekik a figyelmet, amit kérnek, és amikor tudod, folytasd tovább a gyakorlást.
  2. Gondoskodj róla előre, hogy ne kerülj ilyen helyzetbe. A háziállatokat helyezd el egy másik térben, mint ahol jógázol. Ha gyerekekről van szó, kelj korábban, mint ők :-) vagy kérj segítséget abban, hogy más foglalja le őket, amíg jógázol.

Gyakori, hogy a környezeted észreveszi a pozitív hatásokat rajtad. Esetleg megjegyzi valaki, hogy milyen energikus, összeszedett, koncentrált, jókedvű, kizökkenthetetlen, stb. vagy mostanában! Ha van hasonló tapasztalatod, oszd meg velünk!

5. nap - november 11. szerda

Védd meg a csuklód! Mai tippünk egy rövid, 3 perces videó a csukló védelméről, amelyet ide kattintva nézhetsz meg. Sok jógázó számol be arról, hogy napüdvözletek vagy kartámaszos pózok gyakorlásakor kényelmetlenség vagy fájdalom jelentkezik a csuklóban. Ennek elkerüléséhez adunk tippeket és olyan gyakorlatokat, amelyek segítenek megerősíteni a csukló védelmében részt vevő izmokat. Ha mégis fájna a csuklód, pihenj többet és fokozatosan szoktasd a csuklód a terheléshez. Így meg fog erősödni a kezed, gyakorlással bármire képes vagy! 

4. nap - november 10. kedd 

A napüdvözleteket végezheted mindig ugyanazzal a tempóval, áramlóan, könnyedén, és ez egy kiegyensúlyozott gyakorlás. De próbáltad már a köröket más-más tempóban végigvinni? Kísérletezz. Próbáld reggel dinamikusabban, este lassabb áramlásban, időt hagyva a hosszú nyújtásokra. 
Egy gyakorláson belül is változtathatod a tempót. Például 3 kör lassabban, ráhangolódásképpen, finoman, fokozatosan, majd 12 frissebb ritmusban, és a 3 levezető körben a hosszabb nyújtások, lecsendesítő kitartások dominálnak. 
A légzés függetlenül a ritmustól, lassú, mély és áramló. A légszomj, lihegés kerülendő, érdemes kicsit pihenni ilyenkor, megnyugtatni a légzésed és utána folytatni a köröket.
A tempót igazíthatod a jelenlegi állapotodhoz is. Itt felmerül egy fontos kérdés: menstruáció alatt javasolt-e a jóga? Szigorúbb irányzatok ilyenkor csak relaxációs, és meditációs technikákat engednek, esetleg néhány ászanát. Ha vállaltad a kihívást és nem szívesen szakítanád meg, csak figyeld a tested és válaszd a lassú, meditatív, könnyed gyakorlást, annyit és addig végezz el belőle, amíg az neked jól esik! 

../blog_img/95/2.jpg

3. nap - november 9., hétfő

Kezeld tudatosan a változást! Egy jógagyakolás attól különleges, hogy egys


Cimkék: napüdvözlet 21 nap kihívás

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be!

O. Károly

2016. 01. 09. 16:18 Sziasztok! Nem kötekedésként, vagy igen?! Üdv: Oszvavald Károly De most Tegeződünk, vagy Magázódunk?!

J. Berta

2015. 11. 25. 15:10 Szia Roberta, nem tudod utólag beírni, de a nyereményért azért még indulsz. :) További jó gyakorlást!

B. Roberta

2015. 11. 23. 07:46 Sziasztok! Tegnap telefonról írtam be az e-naplómba a köröket, és ma amikor a mait írtam be vettem észre, hogy nincs ott :( nem lehet valahogy utólag beírni? (nem a nyereményért csinálom, hanem magam miatt, és jó lenne a végén látni, hogy összesen mennyit csináltam).

S. Zsuzsa

2015. 11. 19. 11:29 A mai gyakorlásról írtam néhány gondolatot, gondoltam megosztom veletek. Kíváncsi vagyok a véleményetekre. http://buildingabrandonline.com/GarantaltSiker/hogyan-tudtam-legyozni-az-elmemet/

V. Judit

2015. 11. 17. 17:51 Kedves Andrea! Jelentkezz be az oldalra a jelszavaddal. Kattints a főoldalon lévő képre, ami a 21 Napos napüdvözlet kihívás oldalára visz, a kihívás leírásával: http://www.jogaklikk.hu/Napudvozlet_kihivas/ Az oldal alján, a két videó alatt találod meg az e-naplót. Ha mégsem jelenne meg, próbálkozz másik böngészővel, bár eddig a legtöbb böngészővel működött az e-napló. Sok sikert a kihíváshoz!

s. Andrea

2015. 11. 17. 16:28 Igyekszem a bűvös számok mentén haladni, viszont az e-naplót még nem találtam meg :(

o. zsuzsa

2015. 11. 14. 01:22 Felriadtam, elfelejtettem este beírni. :( Csak a naplózás maradt ki. :)

V. Judit

2015. 11. 12. 21:34 Kedves Anna, Zsuzsa! Az e-napló telefonról is ugyanúgy működik, mint laptopról. Viszont csak akkor jelenik meg, ha be vagy jelentkezve, úgyhogy a jelszavadat jegyezd fel magadnak. A naplót a kihívás leírását tartalmazó oldalon találod, amit a főoldal tetején megjelenő képre kattintva érhetsz el. Jó naplózást :-)

S. Zsuzsa

2015. 11. 12. 19:29 Eddig minden nap csináltam, ma 38 sorozatot. Sajnos a naplózás kimaradt néhányszor, mert nem találtam a naplót.

H. Rita

2015. 11. 12. 18:43 Volt, hogy nem tudtam beírni a gyakorlást! Eddig minden nap 54 x csináltam meg🤗

A. B. Anna

2015. 11. 12. 08:54 Telefonon hol talalom az e naplot? Fontos, mert hetfotol kulfoldon vagyok, nem vinnem a laptopot :) koszi

S. Zsuzsa

2015. 11. 11. 19:13 Ma 32 sorozatot csináltam, kíváncsi vagyok meddig megy.

K. Jusztina

2015. 11. 10. 20:58 18 kör ma és tegnap is, de mobilrol nem lehetett rogziteni az online naplot.

S. Zsuzsa

2015. 11. 10. 15:25 Én blogot is írok róla. http://buildingabrandonline.com/GarantaltSiker/napudvozlet-kihivas-4-nap/

M. Györgyné

2015. 11. 09. 20:16 Köszönöm a videót,a lehetőséget.Elkezdtem,és ez a lényeg.Koromhoz,és egészségi állapotomhoz képest,megteszem amit tudok.!

J. Berta

2015. 11. 08. 18:36 Sziasztok! Néhányan írtátok, hogy nem találjátok az e-naplót. Bejelentkezve néztétek a videót? Módosítottunk rajta, most bejelentkezés után már mindenki egyértelműen megtalálja a videó alatt. Ha a mait és a tegnapit nem sikerült beírni, semmi baj, részt vesztek így is a sorsoláson. Jó gyakorlást és kitartást! :)

B. Ágnes

2015. 11. 08. 17:00 Azért vállaltam a kihívást, hogy jókedvű legyen minden reggelem.

B. Ágnes

2015. 11. 08. 16:58 18 kör.

F. Csilla

2015. 11. 08. 15:26 Tegnap megvolt a 18kör,de én ma már úgy döntöttem,hogy továbblépek 21 körre.Mondhatom eléggé elfáradtam,de teljesítettem!

P. Anikó

2015. 11. 08. 13:23 A mai 18 nehezebb volt :( a tegnapit nem tudtam beírni az e- naplóba :( a mait sikerült :)

T. József

2015. 11. 08. 13:21 Dóra, Roberta: Próbáljanak meg belépni egy másik böngésző segítségével, vagy egy másik számítógépről! Nekem így megoldódott a probléma. Csilla: Milyen operációs rendszert használ? Windows 7, 8, esetleg 10?

V. Dóra

2015. 11. 08. 10:25 Nekem is hasonló problémám van megcsináltam a mai 18at, de nem tudom beírni.

B. Roberta

2015. 11. 08. 09:55 Megcsináltam ma reggel i a 18at, de hogy tudom beírni az e-naplómba? A tegnapit sikerült, a mait nem engedi...

A. B. Anna

2015. 11. 08. 08:11

S. Mária

2015. 11. 08. 07:47 Ma egy kicsit nehezebben ment, de azért megvolt a 18! :) Most viszont jól érzem magam.

O. Csilla

2015. 11. 07. 22:27 Jól esett! köszönöm. Kérdezném hol lehet a hangerőt növelni mert nekem csak egy, halk suttogás volt. ?

. edit

2015. 11. 07. 20:41 Köszönöm Kedves József megtaláltam.

T. József

2015. 11. 07. 20:15 Kedves Edit! Ezen oldal alján található az e-napló bejegyzési lehetőség. http://www.jogaklikk.hu/Napudvozlet_kihivas/ Abban az esetben, ha nem látható a bejegyzési mező(csak azt látja, hogy még nincs mai bejegyzés), akkor próbálja meg egy másik böngészővel, nekem egy másik böngészővel látható volt.

. edit

2015. 11. 07. 19:21 Sziasztok! Hol van az a napló?????

T. József

2015. 11. 07. 19:21 Köszönöm az oktató videót!

P. Anikó

2015. 11. 07. 17:25 Hálás köszönet a lehetőségért, ösztönző, 18 kör, megcsináltam sikerült,

J. Berta

2015. 11. 07. 13:45 Szuperek vagytok, gratulálok! Ne felejtsétek el beírni minden nap a videó alatti e-naplóba, hány napüdvözletet végeztetek, csak így vesztek részt a sorsoláson, amelyen fél éves előfizetést nyerhettek az oldalunkhoz. Ahhoz, hogy az e-napló megjelenjen be kell jelentkeznetek az oldalunkra. A mennyiség nem számít, csak a kitartó, napi gyakorlás! :)

K. Szilvi

2015. 11. 07. 09:52 18 kör, szuper volt! A haladót csináltam,és azért elfáradtam, be kell ismerjem :-)

N. Magdolna

2015. 11. 07. 09:47

S. Mária

2015. 11. 07. 07:54 18 kör! Nagyon jól esett! :)

R. Tímea

2015. 11. 07. 07:53 még nem megy végig de próbálom!