JógaKlikk -  Online jógaórák

A Szívcsakra

hozzászólás 2023-05-23

Kiegyensúlyozott immunrendszer, egészséges bőr, tiszta légutak, nyitottság, feltétel nélküli szeretet, a gyász vagy szakítás megélése, az adás és elfogadás egyensúlya, együttérzés, egységélmény – ezek mind a szívcsakrához (anahata csakra) tartozó témák. Készülj fel és hozd egyesúlyba a szívcsakrád!

Csakra sorozatunkban segítünk megérteni a gerinc mentén elhelyezkedő hét fő csakra (energiaközpont) működését megvizsgáljuk, milyen mentális vagy fizikai tünetek utalhatnak egy-egy csakra egyensúlyvesztésére, és tippeket adunk arra, hogyan lehet egyensúlyba hozni az adott csakrát. Fontos tudni, hogy a csakrákat nem feltétlen erősítenünk kell, amikor úgy érezzük, hogy gond van vele. Előfordulhat, hogy az egyensúlyi állapotából pont azért mozdult el, mert túlzottan felerősödött, ilyenkor a harmonikus működéshez gyengíteni szükséges - tehát mindig az arany középutat keressük, mint pl. a vérnyomás esetében is.

Mi az a Szívcsakra?

Alulról felfelé haladva a gerinc mentén, a Gyökércsakra,  a Szexcsakra, és a Napfonat Csakra után negyedik a sorban a Szívcsakra. Ez az energiaközpont a mellkas közepénél helyezkedik el (ez a Szívcsakra helye). Szerveink közül ide kapcsolódnak:

  • szív
  • tüdő
  • karok és a kezek
  • immunrendszerünk
  • bőrük

A Szívcsakra eleme a levegő, ami összeköt bennünket a körülöttünk lévő világgal, ahogyan a szeretet. Ábrázolásában leggyakoribb színek a zöld és a rózsaszín, bár gyakori szimbólumok a piros szív vagy a vörös rózsa is, és az arany szín is megjelenik egyes ábrázolásokban.

Míg Keleten az élet középpontja a Manipura csakra, (vagy „Hara”), a nyugati kultúrákban az életet a szívhez kötjük – gondolj csak olyan történetekre a kultúrkörünkben, amikor egy teátrális gyilkossághoz vagy öngyilkossághoz a szívet célozzák a szereplők, tőrdöféssel vagy pisztolylövéssel.

Miért annyira fontos a Szívcsakra?

A szívcsakra egyik központi témája az adás és elfogadás egyensúlya. Ez hat érzelmi és mentális síkon, de gyakran megjelenik fizikai síkon is, például az immunrendszert vagy a bőrünket érintő problémák formájában.

Ha kibillen a szívcsakra egyensúlya, akkor túl érzékenyek leszünk és támadásnak értékelhetünk a külvilág, vagy a saját szervezetünk felől egyébként ártalmatlan dolgokat. Ilyenkor allergiák, autoimmun betegségek, daganatos megbetegedések, ekcéma vagy egyéb bőrprobléma jelentkezhet. Egy egyszerű influenza vagy megfázás is a szívcsakra egyensúlyvesztésére utal: ilyenkor a légutak és a tüdő is érintettek a megbetegedésben, nem akarunk érintkezni a környezetünkkel, befelé fordulunk, elhúzódunk, nem kérünk és adunk puszit (hiszen „fertőzünk”), és muszáj pihennünk. – ezek a szívcsakra kibillenésének tünetei.

Az ünnepek gyakran megterhelik a szívcsakrát, mert ilyenkor többet vagyunk együtt a szeretteinkkel, mint a hétköznapokban, és az együtt töltött idő alatt kénytelenek vagyunk szembesülni a családon belül meghúzódó konfliktusokkal. Egy bölcs mondás szerint, ha azt hiszed, hogy megvilágosodtál, tölts egy kis időt a családoddal...

A Szívcsakra gyógyítása – hogyan csináld?

Hozd egyensúlyba az immunrendszered és a kapcsolataidat: stimuláld a szívcsakrád!

Mindannyian mások vagyunk, és máshogy reagálunk dolgokra, úgyhogy válogass az alábbi ötletekből olyasmit, amit szívesen csinálsz:

  • Színterápia: zöld, rózsaszín, vagy arany szín viselése.
  • Kristályok/kövek: rózsakvarc, aventurin, smaragd és más zöld színű kövek viselése, használata.
  • Illóolajak: bazsalikom, kömény, rózsa belélegzése.
  • Tevékenységek: Kezek és karok stimulálása: kézfogás, ölelés (oxytocin felszabadul), egymásba karolás. Társas táncok, éneklés (tüdőt is stimulálja), mantrázás, önzetlen munka másokért (az Egón való felülemelkedés).
  • Vizualizációk: zöld szín légzés, vagy szívlégzés: képzelj egy ragyogó zöld tölcsért a szívedhez, ami körbe-körbe forog, örvénylik és feltölti a szívedet zöld színnel, majd a szívedből szétárad az egész testedbe és a testeden kívülre is, elárasztja az egész világot, összekapcsol a többi érző lénnyel. Hófehér virág, ami a szívedben nyílik és csukódik a légzésedre. Egy hatalmas tenyérben, vagy virágban/lótuszvirágban fekszel: körülölel, megtart, körülvesz az elfogadás és szeretet, függetlenül attól, hogy mit gondolsz, mondasz, teszel, mindig ott van Neked.
  • Meditáció: Szeretet meditáció: vedd sorba az embereket, közeli család, barátok, semleges emberek, olyanok, akikkel nem harmonikus a kapcsolatod, és mindenkinek egyformán kívánd, hogy legyen boldog. Megbocsájtás: idézd fel magadban sorra azokat az embereket, akik úgy érzed, ártottak neked valahogyan az életed során és sorban bocsáss meg nekik, szívből, mélyen átérezve a megbocsátás érzését (ne a fejedben bocsáss meg, hanem a szívedben).
  • Mantra: minden mantra éneklés energizálja a tüdőt, a szív- és torokcsakrát. AUM. Szívcsakrás mantra: Lokah Samastha Sukhino Bhavantu (Minden érző lény legyen egyformán boldog).
  • Pránajáma: Minden pránajáma (légzőgyakorlat) segít kiegyensúlyozni a szívcsakrát.
  • Mudrák (kéztartások): mind jó, de igen erőteljes: Ganesha mudra, Lótusz mudra, Andzsali mudra és fordított Andzsali mudra.
  • Megerősítések (Szankalpák): „Egyforma mértékben adok és kapok.” „Mindig körülvesz a támogatás és a szeretet.” „Szeretek, és engem is szeretnek.” „Bízom, és bennem is bíznak.” „Végtelen szeretet vagyok.”
  • Jóga ászanák: hátrahajlítások/mellkas nyitások (pl. kobra, szfinx, felfelé néző kutya, shalabászana, dhanurászana, urdhva dhanurászana, ustrászana, gomukhászana, Nataradzsászana, Eka Pada Rádzsakapotászana). Olyan pózok, amik erőteljesen szétnyitják, kilazítják a lapockák tájékát: Mardzsari, Garudászana, váll körzések. A karok/vállak mobilizálását és erősítését célzó pózok, kartámaszok.

+1 Bónusz tipp: Szívcsakra harmonizálása JógaKlikk videókkal

JógaKlikk előfizetéssel nézhető videói közül a következőket ajánlom a Szívcsakra kiegyensúlyozására:

- Ez a 45 perces Vinyasa Flow stílusú videó Varga Judittal a szívcsakráról szól, és a fizikai gyakorlást egy mentális gyakorlattal együtt végezheted, ami hasonlít egy szeretetmeditációhoz: https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/137/szivcsakras_gyakorlas/

- Hátrahajlásokat gyakorolhatsz Répássy Erikával, Iyengar stílusban: https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/148/hatrahajlasok/ 

- Szintén Vinyasa Flow stílusban, Varga Judittal gyakorolhatsz mellkasnyitásokat, miközben mentálisan a hálát gyakorlod: https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/140/halagyakorlas/

Almásy Csillával Hatha stílusban gyakorolhatsz mellkasnyitásokat ebben a 30 perces videóban: https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/95/mellkasnyito_gyakorlas/

- Nem csak a nyitásra és a nyújtásra, hanem az erősítésre is ugyanolyan szükségünk van a Szívcsakra területén is. Ebben segíthet Diószegi Ádám vállfejlesztő videója:  https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/59/vallfejlesztes/

- Ha inkább pránajámával (légzőgyakorlatokkal) hatnál a szívcsakrádra, ebben a videóban Diószegi Ádám vezet végig néhány gyakorlaton: https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/78/pranayama_/ 

Jó jógázást, örömteli ünnepi ünnepi készülődést és békés, szeretetben eltöltött ünnepeket és hétköznapokat kívánok!

Varga Judit


Cimkék: jóga gyakorlás szív szívcsakra anahata csakra immunrendszer bőr csakrák anahata

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!