JógaKlikk -  Online jógaórák

JógaKlikk Blog

Méregteleníts jógával - megmutatjuk, hogyan csináld!

Publikációk hozzászólás 2015-03-23

Ahogyan a lakásra ráfér egy jó nagy takarítás és rendrakás tavasszal, úgy a testednek, a lelkednek és az elmédnek is szüksége van tavaszi méregtelenítésre. Tisztulj meg, hogy könnyedén nézz a tavasz és a nyár kihívásai elé, szabadulj meg a lerakódásoktól, amikre már nincs szükséged, legyél energikus és könnyű! Mi kell hozzá? Változni akarás, elhatározás, a régi szokásokból való kilépés - és néhány jógagyakorlat!

Forrás: Thinkstock

A jóga serkenti a keringést 

A jó anyagcseréhez és a méregtelenítő szervek megfelelő működéséhez kulcsfontosságú a jó keringés. Nem csak a vérkeringés, hanem a nyirokfolyadék, minden folyadékban oldott anyag, az emésztőrendszerben lévő folyadékok, oxigén, prána, életerő keringése. A keringést pedig mozgással lehet a leghatékonyabban serkenteni. A jógában széles tartományban átmozgatjuk a testet, ezáltal serkentjük a keringést a hasüregben és az egész testben.

Gerinccsavarásokkal a zsigeri zsírszövet ellen

A kívülről is látható felszíni zsírszövet mellet a belső szerveink között úgynevezett zsigeri zsírszövet tud lerakódni, mely gyakran a méreganyagok raktára. Mindez a belső szervek közé lerakódva akadályozhatja a méregtelenítő szervek és az emésztőrendszer megfelelő működését. A jógában gyakori gerinccsavarások, mint például a maricsijászana segítenek megszabadulni a zsigeri zsírszövettől, ezáltal javítják a belső szervek működését. Jótékony mellékhatásként fejlesztik is a haránthasizmokat.

A méregtelenítés titkos fegyvere: a légzés

A légzés gyakran nem kap elég figyelmet, amikor méregtelenítésről beszélünk, pedig a kilélegzett levegővel nem csak szén-dioxid, hanem különféle nyomelemek és méreganyagok ürülnek ki a szervezetünkből. Gondolj csak arra, hogy a kilégzéseden könnyen meg lehet érezni, ha valami ‘illatos’ (pl. fokhagyma) dolgot ettél, vagy ha előző este kirúgtál a hámból. A kilégzés méregtelenítő ereje mellett a laza, mély rekeszizomlégzés (más néven hasi légzés vagy jógalégzés) fontos eszköz a hasunk mélyebb rétegeinek ellazításában. Sokszor rá vagyunk szokva, vagy úgy neveltek bennünket, folyamatosan feszítsük vagy behúzzuk a hasunkat. Ez hasznos lehet, például ha ugrunk, vagy nagyobb ütésre, leérkezésre készülünk. De az állandósult feszítés gátolja a keringést, a hasüregben lévő szervek működését, így a méregtelenítést is. A jógában gyakran dolgozunk a hasizmokkal, de fontos szerepet kap, hogy az izommunka ellenére a mélyebb rétegekben szabad legyen a keringés és az áramlás.

Forrás: Thinkstock

Mentális méregtelenítés és fordított pózok

A jógagyakorlás segít megtisztítani a gondolatokat, megszabadulni berögzült negatív gondolati mintáktól. A fordított testhelyzetek jó alkalmat adnak erre a mentális gyakorlásra, kimozdítanak a megszokásokból, és a jelen pillanatra irányítják a figyelmet. Fizikai síkon pedig segítenek esetlegesen elakadt, ki nem ürült dolgok kimozdításában, feloldásában, és hatékonyan serkentik a keringést az egész testben. Különösen jó lehet a hormonháztartást is egyensúlyba hozó szarvangászana (gyertya-, tarkóállás) 50 légzésig (kb. 5 percig) kitartva, ha kell könnyítéssel, vagy a shirsászana (fejenállás).

Lelki, érzelmi méregtelenítés csípőnyitásokkal

Nemcsak a belső szervekben rakódhatnak le méreganyagok, hanem az izmokban is elraktározódik minden érzelmi feszültség vagy trauma, ami életünk során ér bennünket. A csípő környékén gyakran halmozódnak fel az önértékelésünket, a saját magunkról alkotott képünket érintő érzelmi vagy mentális traumák. Ezek lehetnek olyan apróságok, mint egy csípős, akár viccnek szánt megjegyzés a kinézetünkre vonatkozóan, ami szíven üt bennünket, de lehetnek nagyobb dolgok is, mint egy szakítás emléke, vagy az, hogy a párunk mást választ helyettünk. Ezeket az emlékeket, érzelmi blokkokat segíthetnek oldani a jógában gyakori nyújtások és csípőnyitások. Nem is kell felidézni hozzá a kellemetlen emlékeket, az oldás akkor is megtörténik, ha az emlék nem tudatos.

Forrás: Thinkstock
 

Táplálkozás

Természetesen az is nagyon fontos, hogy milyen táplálékot juttatsz a testedbe..
A programohoz egy speciális ayurvédikus étrendet ajánlunk, hiszen a jógával kiegészítve így lesz a legesleghatékonyabb a tisztulás. Ennek az étrendnek az alapja a kicseri - amelynek elkészítéséhez videóreceptet is küldünk - illetve a zöld turmix. Ez a fajta étrend nagyon kíméletes az emésztőrendszerhez, így a kúra alatt a szervezet emésztésre fordított energiáiból több marad más, felépítő, gyógyító folyamatoknak. 


Cimkék: jóga méregtelenítés JógaKlikk

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be!

T. Magdolna

2020. 04. 30. 13:20 Sziasztok! Par eve en is vegig csinaltam ezt a meregtelenito kurat es nagyon bevalt. Szeretném ezen az even megcsinalni. Mikor inditjatok? Kell hozza elofizetes? Köszönöm. Magdi 2020