JógaKlikk -  Online jógaórák

Hátfájás kezelése jógával

Publikációk hozzászólás 2024-03-21

Manapság az egyik leggyakoribb oka annak, hogy valaki elkezd jógázni, az, hogy fáj a háta, a hátának valamelyik szakasza vagy része.

Ahogy a testen található mikro-rendszerek is képesek útmutatást nyújtani a számunkra a belső szerveink állapotának kapcsán, úgy a hát egyes szakaszai is jelezhetik számunkra, hogy az életünk mely területén van gondunk, dolgunk, elakadásunk.

Természetesen a hátfájás egy többtényezős jelenség, de többek között összefüggésbe hozható azzal is, hogy pl. ha inkább a hát alsó részén, a derék körül jelentkezik a fájdalom, akkor az anyagi világgal és a külső életünkkel kapcsolatos, ha pedig hát közepénél feljebb, akkor inkább a belső, spirituális, szellemi világgal van összefüggésben.

De nem is kell ennyire messzire menni, hiszen a legtöbbünk ülő, számítógép előtt végzett, irodai munkát végez, amelynek egyik fő mellékhatása a hát statikájának megbomlása, a rossz testtartás kialakulása, és az ezzel járó kellemetlen érzések, merevségek és fájdalmas területek.

Ezt és az egyéb okokból kialakult hátfájást ellensúlyozni hivatott a modern jóga egyik ága, az úgynevezett geric-jóga, amely eredetileg a gyógytorna terápiás megközelítését ötvözi a jóga mozgásvilágával.

Különleges lehetőség ez a ma embere számára, hiszen egyre szélesebb körben elérhető gyakorlati tudásról van szó, amely okkal kezdett egyre jobban elterjedni a nyugati világban.

Pár évtizeddel ezelőtt még kevesen tudták, ismerték és foglalkoztak a fascia, az izmokat körülvevő kötőszöveti háló jelentőségével, mára viszont egyre inkább elterjednek azok a módszerek, amelyek azt kívánják lazítani pl. hengerezés, masszázslabdák, yin jóga stb.

Mit tehetsz hátad egészségért a mindennapokban, ha ülőmunkát végzel?

Egyre több munkahely és egyén fordít kiemelt jelentőséget az ergonomikus irodai felszereléseknek, a megfelelő ülőhelyzetet elősegítő és megtámogató székeknek stb., de mindez önmagában mozgás nélkül kevésnek bizonyulhat.

Kiváló megoldást nyújthat azonban számodra EZ a VIDEÓ, ha a felső háti szakaszod érintett a tünetekben, és azon szeretnél erősítéssel és mobilizálással segíteni.

Nézd meg most, hogyan tudod kikönnyíteni a hátad felső szakaszában tárolt terheidet!

Kattints IDE, hogy megtedd az első lépést hátad egészségének érdekében!

Fekete-Páris Eszter


Cimkék: hátfájás jóga gyakorlás gerinc terápiás gyógytorna erősítés mobilizálás

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!