JógaKlikk -  Online jógaórák

JógaKlikk Blog

Új év, új kezdet - használd ki a változás erejét!

Publikációk hozzászólás 2020-01-10

A Vinyasa Flow jóga gyakorlásában minden vinyásza (a napüdvözletből építkező összekötő gyakorlatsor) olyan, mint egy új kezdet. Mint amikor egy teleírt tábláról letörölsz mindent, hogy tiszta lappal kezdhess bele a következő kihívásba. Januárban pedig ez nagyon is aktuális!

Lovagold meg a változás erejét! 

Ehhez hasonlít egy új év kezdete is. A fordulópont után megújulva, friss erővel, nyitott szívvel és nyitott elmével lépünk bele az új forgatagba. Az év ciklusában ez egy olyan időszak, amikor mindenki tele van lendülettel, elhatározással,  és egy változni/változtatni akaró erővel. Érdemes meglovagolni ezt a nagyon aktív, koncentrált erőt, és tudatosan változásokat kezdeményezni az életedben! 

Forrás: Thinkstock

Teremtsd meg a teret az új dolgoknak! 

A hindu mitológiában az élet ciklusait három erő mozgatja: Brahma, a Teremtő, Visnu, a Fenntartó és Siva, a Pusztító. Az év kezdésének időszakát leginkább a teremtő, létrehozó, új dolgok születéséért felelős erő, Brahma szimbolizálja. Fontos azonban, hogy először meg kell teremteni azt a teret, ahol az új dolgok meg tudnak születni! 

Csinálj rendet! 

Ahhoz, hogy új dolgokba foghass, először is rendet kell tenned a meglévő dolgaid között. Oszd fel az életedet különböző területekre, például „család/párkapcsolat", „munka/karrier", „jógagyakorlás", „spirituális fejlődés" stb. és vess számot minden területen, hogy hol vagy most az utadon, merre szeretnél menni, hová szeretnél eljutni, mi az, amit jól csináltál eddig, és mi az, amin változtatni szeretnél. Az ilyen típusú rendrakásban segíthet, ha a fizikai jógagyakorlásodban olyan pózokra koncentrálsz, amelyekben egyenes vonalak vannak, amelyek fegyelemre és koncentrációra tanítanak. 

Forrás: Thinkstock

Nagy segítségedre lesz a rendrakásban a meditáció gyakorlása is! Ahhoz, hogy érdemben bármit is létrehozz, először ki kell kapcsolni az állandó nyüzsgést, megállni, elcsendesedni. Ha ez sikerült, akkor tudod igazán összeszedni minden erődet, és tudatosan egy kiválasztott irányba fordítani. 

Ne felejtsd el elfogadni magad! 

A nagy változás és változtatás hevében az is fontos, hogy fogadd el magad, és legyél elégedett az eddigi eredményeiddel, minden szép és jó dologgal, amit már létrehoztál, amiért megdolgoztál. Ahogy Pema Chödrön buddhista szerzetesnő tanítja a meditációról: „A meditáció gyakorlása nem abból áll, hogy eldobjuk magunkat és átalakuljunk egy jobb emberré, hanem abból, hogy megbarátkozzunk azzal, akik igazából vagyunk.” Kezdd tehát ezzel: barátkozz meg önmagaddal, ismerd meg az erősségeidet és a gyenge oldaladat, és ezeket figyelembe véve tűzd ki a céljaidat, és határozd meg az irányt, amerre haladni akarsz.  Tegyél erőfeszítést, de legyél magaddal megengedő és elfogadó, ahogy egy szülő fordulna a gyermeke felé. 

Ezeket az ászanákat gyakorold! 

  • Trikonászana: az egyenes vonalak mentén való elrendeződés fegyelemre és rendre tanít. Itt megmutattuk, hogyan végezd el! 
  • Virabhadrászana 1 és 2: mindkét póz egy bátor, nagy előrelépést szimbolizál, olyan nyitottságot, ami határozottsággal és elszántsággal párosul. 
  • Virabhadrászana 3: ebben a pózban olyan vagy, mint egy kilőtt nyílvessző: megállíthatatlan, koncentrált, és biztosan célba talál! 
  • Nataradzsászana: Nataradzsa Siva a pusztító erő egyik megnyilvánulása, a változás az ő kozmikus táncával kezdődik, amelyben eléget mindent, ami megérett az elmúlásra. 

Forrás: Thinkstock

 

  • Hanumánászana: a tornászok/táncosok között „spárga" néven ismert póz egy hatalmas bátor lépésre, sőt inkább ugrásra emlékeztet, a bátor megnyílás és önzetlenség szimbóluma. 

A szavak ereje is segít! Ajánlok még néhány szankalpát, megerősítő mondatot, amelyeket hasznosnak találhatsz ebben az időszakban: 

„Bármire képes vagyok, végtelen erő áll rendelkezésemre.” 

„Én alakítom a belső világomat.” 

„Én vagyok felelős a saját boldogságomért. 

„Az élet egy csodálatos, izgalmas kaland. 

Life.hu tipp
A Jógaklikk jógavideói közül ezen a héten egy rövid, áramlós gyakorlással segítünk neked elengedni a régit, helyet csinálni az újnak. Kattints ide a videóért, és jógázz otthon!

Cimkék:

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!