JógaKlikk -  Online jógaórák

Tűz és Víz egyesítése a jógában

AUM Percek hozzászólás 2014-11-04

A négy alapelem a Föld, a Levegő, a Tűz és a Víz. Az ötödik elem az Energia. Az izmok képviselik a Vizet, mert javarészt vízből állnak. Az ingerületvezetés elektromos impulzusai képviselik a Tüzet.

A négy alapelem a Föld, a Levegő, a Tűz és a Víz. Az ötödik elem az Energia. Az izmok képviselik a Vizet, mert javarészt vízből állnak. Az ingerületvezetés elektromos impulzusai képviselik a Tüzet.
Ez az anatómiai betekintés a neurofiziológiát és jógát ötvöző négy részes sorozat első állomása. Ez a sorozat a gerincvelői reflexeket mutatja be a jóga szempontjából. Olyan fogalmakkal találkozhatunk, mint izomorsó, Golgi-ínorsó, reciprok gátlás és izomerősödés. Amint megérted ezeket a reflexeket, önmagukban vagy kombinálva is tudod alkalmazni őket a jógapozíciókban. A neurofiziológiának, a biomechanikának és jógának az ilyen módszerű megközelítését Bandha Jóga Kódexnek neveztem el.

Először az izomorsó feszítési receptorral foglalkozunk, valamint azzal, hogy hogyan használjuk az ászanákba való belehelyezkedésnél.

Az izomorsó az izomhasban elhelyezkedő érzékelő receptor. Az izom hosszában és feszülésében bekövetkező változásokat észleli. Amikor egy izom megfeszül, az izomorsó jelet küld a gerincvelőbe, amely utasítására az izom összehúzódik és ellenáll a nyújtásnak, így megvédi az izmot a szakadástól. Ez a folyamat gerincvelői reflexív.

 

Az izomorsó az egyik oka annak, hogy soha nem erőltetjük túl a nyújtást jógázáskor, hiszen ilyenkor az izomorsó felhevül és az izom összehúzódik. Ez a mechanizmus akadályozza meg a további nyújtást. Soha ne erőltesd a nyújtást, inkább a gerincvelői reflexív segítségével oldd fel a blokkokat.

Ez a kép szemléletesen illusztrálja az izomorsó gerincvelői reflexét. Figyeld meg, ahogy a szinaptikus vezikula elszállítja a neurotransmittereket az izomorsó érzőidegétől a mozgatóideghez, amely végrehajtja az izomösszehúzást. Mindez teljesen tudattalanul történik a gerincvelőben. Ez egy primitív reflex, ami olyan biomechanikai változásokra reagál mint az izomnyújtás. A következő képeken az Uttanászanán keresztül nézzük meg a gyakorlás közbeni óvatos nyújtást.

 

 

2. ábra
Kezdjük az Uttanászanával!

 

Óvatosan hajolj előre, amíg egy finom nyújtást nem érzel. Ebben a testhelyzetben a combhajlító izmok és a gerincfeszítő izom izomorsói átmelegednek és jelet küldenek a gerincvelőbe. Ez a gerincvelői reflexív első része. A második rész, amikor a gerincvelőből kiindul egy másik jel az izomhoz. Ebben a mozgatóideg játszik főszerepet és az izmot összehúzódásra készteti. A combhajlító izmok és a gerincfeszítő izmok ellenállása miatt sem lehet mélyebbre hajolni ebben a pózban.

3. ábra: A combhajlító izmok nyúlása Uttanászanában
Itt ugyanaz a gerincvelői reflexív lép működésbe a gerincfeszítő izmoknál. Az izomorsó jelzi a nyújtást és a gerincvelő utasítja a gerincfeszítő izmokat az összehúzódásra.

 

4. ábra: A gerincfeszítő izmok nyúlása Uttanászanában

 

Finoman oldd fel a megnyújtott izmok reflexszerű összehúzódását azáltal, hogy kissé ellazítod a nyújtást. Ez csökkenti az izomorsó feszítési receptor melegedését.

 

 

Kissé hajlítsd be a térdeket, hogy a combhajlító ellazuljanak. Tartsd ki ezt az enyhébb nyújtást néhány lélegzetvételig.

5. ábra: A combhajlító izmok ellazulása Uttanászanában
Amikor az izom hozzászokott az enyhébb nyújtáshoz, feszítsd meg a négyfejű combizmot, így a térd kiegyenesedik és ezúttal még jobban belelazulhatsz a pózba. A négyfejű combizom megfeszítése meggátolja a combhajlító izmok reflexszerű összehúzódását.Lehet, hogy ösztön ellenesnek tűnik, de úgy tudjuk mélyíteni a nyújtást, ha először nem megyünk bele teljesen.

 

 

6. ábra. A négyfejű combizom összehúzása a combhajlító izmok ellazulásáért Uttanászanában

 

Ugyanúgy, mint a combhajlító izmoknál, a nyújtás finom felengedésével fel tudod oldani a gerincfeszítő izmok összehúzódását is. Ez csökkenti az izomorsó feszítési receptor melegedését.

 

Lassan emeld fel a hátad, távolítsd a csípőtől.
Tartsd ki ezt az enyhébb nyújtást néhány lélegzetvételig.

7. ábra: A gerincfeszítők izmok ellazulása Uttanászanában
Amikor az izom hozzászokott az enyhébb nyújtáshoz, feszítsd meg a horpaszizmot és az egyenes hasizmot, hogy a csípő és a test felső része közeledjen egymáshoz és lazulj bele a pózba. A horpaszizom megfeszítése megakadályozza a gerincfeszítő izmok reflexszerű összehúzódását.

 

8. ábra: A horpaszizom összehúzása a gerincfeszítőizmok nyújtásáért Uttanászanában

 

Tanácsok a gyakorláshoz:

 

Ez egy nagyszerű technikája annak, hogy bármilyen nyújtó testhelyzetekbe belelazulj. Kiválóan alkalmazható módszer, még akkor is, ha nem vagy jártas a jógában vagy nem nyújtottál egy ideje.

Összefoglalva a lépéseket:

1) Körülbelül 80%-osan nyújtsd meg az izmot, érezd, ahogy az izom egyre bemelegszik.

2) Engedj vissza a nyújtásból és tartsd ki ezt az enyhébb nyújtást 3-4 légzésig, hogy az izom hozzá szokjon és tovább engedjen.

3) Azután folyamatosan figyelve, az ellentétes izomcsoportot összehúzva, nyújts ismét óvatosan, és engedd magad mélyebben a pózba.

 

Ha most kezded az anatómiai ismereteket átültetni a gyakorlatba, ne felejtsd el, hogy nem kell első nekifutásra alkalmaznod a technikát. Előbb élvezd a test szépségét jógagyakorlás közben. Ezzel is tudatosítod az anatómia fontosságát. Később térj vissza ehhez a technikához és folyamatosan figyelve végezd el a bemutatott gyakorlatokat. Majd engedd el és pihenj. Pihenéskor a tudatalattid működésbe lép, új agyi idegpályák alakulnak ki. Amikor újra gyakorolni kezdesz meglepődve tapasztalod, hogy milyen könnyen alkalmazod a technikát.

Szerző: Dr. Ray Long

Forrás: Bandha Yoga

 

 


Cimkék:

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!