JógaKlikk -  Online jógaórák

Tizenöt perc jóga

hozzászólás 2013-09-10

Ki ne szeretne minden nap kilencven percet jógázni, negyvenöt-hatvan percet meditálni, sétálni a természetben naponta kétszer egy órát, egy órát olvasni, egy-két órát barátokkal és a családdal eltölteni, közben azért persze dolgozni is kell…

Tizenöt perc jóga

Ki ne szeretne minden nap kilencven percet jógázni, negyvenöt-hatvan percet meditálni, sétálni a természetben naponta kétszer egy órát, egy órát olvasni, egy-két órát barátokkal és a családdal eltölteni, közben azért persze dolgozni is kell… Néha előfordul, hogy ezek mind lehetségesek egyetlen napban. De a realitás legtöbbször nem ezt diktálja. Ha egy tanács úgy kezdődik, hogy “Jógázz hetente hatszor legalább kilencven percet…” lehet, hogy végig se hallgatod a mondatot, úgyis tudod, hogy nem fogod beilleszteni az életedbe a napi kilencven perc gyakorlást.

Pedig abban minden fizikai és spirituális rendszer egyetért, hogy a gyakorlás egyik legfontosabb eleme, hogy rendszeresen és kitartóan gyakorolj, minden nap, vagy hetente hatszor (egy pihenőnap jó lehet néha, hogy a tested és az elméd is be tudja fogadni a gyakorlás hatásait). Ha választani kell, hogy öt percet gyakorolj, vagy aznap kihagyd a gyakorlást, akkor mindig az öt perc gyakorlást válaszd, akár fizikai gyakorlásról, meditációról, vagy más spirituális gyakorlatról van szó.

Olyan ez, mint a fogmosás. Akkor a leghasznosabb, ha minden nap legalább kétszer rászánsz 2-3 percet. Sokkal hasznosabb, mint ha hetente egyszer kilencven percig mosod a fogad. Ahogy a fogaiddal “történnek dolgok” napközben, és ezeknek a “történéseknek” a nyomait tisztítod le a fogmosással, ugyanúgy a testedben és az elmédben nyomot fognak hagyni a veled történt dolgok. Elég ha csak kilépsz az utcára, részt veszel a forgalomban, bekapcsolod a számítógéped vagy a tévédet, beszédbe elegyedsz emberekkel – ez mind-mind rengeteg inger, amit fel kell dolgoznia a rendszernek, és amik nagy eséllyel valamilyen módon hatással lesznek az elmédre és a testedre is.

 

Alább különböző tizenöt perces videókat ajánlunk Neked, hogy ne kelljen kihagyni a gyakorlást azért, mert ma csak tizenöt percet tudsz rá szakítani:

Ha gyengéd átmozgatásra vágysz, ami a gerincre fókuszál, különösen ha úgy ébredsz reggel, hogy fáj a hátad vagy a derekad, ajándékozd meg magad Almásy Csilla reggeli gerincátmozgató jógájával.

Ha reggel erőteljesebb ébresztésre vágyik a tested, Ábrahám Kata reggeli testébresztő jógája segít serkenteni a keringést, beindítani az emésztést és átmozgatni az izmaidat is.

Ha nem reggel, hanem inkább este tudsz tizenöt percet jógázni, és szeretnél lecsendesedni, hogy jobban tudj aludni, ajánljuk Ábrahám Kata esti lecsendesítő jógáját.

Hölgyeknek „piros betűs napokra” is van megfelelő gyakorlásunk: F. Tóth Gabi menzeszjógája segíthet oldani a görcsöket, befelé fordulni és ellazulni.

Ha szereted a mantrákat és a kundalini jóga erőteljes energetikai tisztító gyakorlatait, ez a tizenöt perces aura krija Dudás Katával segít kifényesíteni az aurádat, hogy teljes ragyogással tudj nekivágni egy nehéz napnak.

Ha Asthanga jógát gyakorolsz, vagy szeretnél jobban megismerkedni ezzel az erőteljes, dinamikus stílussal, szánj 15 percet a Napüdvözletre épülő átkötő gyakorlatsor, az úgynevezett vinyásza tökéletesítésére Szil Katival, vagy csiszold a gyakorlásod az Asthanga sorozat néhány álló ászanájában. 

Ha testileg-lelkileg fáradtnak érzed magad, és a rendelkezésre álló tizenöt percben relaxálnál, kezdd Varga Judit relaxációs bevezetőjével, majd lazulj el egy nyugodt vizű tó képének segítségével, vagy erősítsd meg a földdel való kapcsolatodat, hogy szilárdan, két lábbal állj a földön minden helyzetben.  Ezeket a videókat használhatod közvetlenül elalvás előtt is, segíteni fognak abban, hogy nyugodtan aludj és kipihend magad.

Ha úgy érzed, szétszórt vagy, ziláltak a gondolataid és nem tudsz koncentrálni, segíthet egy tizenöt perces meditáció. Kezdheted Varga Judit meditációs bevezető videójával, majd választhatod a forgó kerék technikát, ami egy vizualizációval segít megtalálni egy békés, nyugodt helyet magadban, a forgatag közepén. Vagy választhatod a jelölős technikát, ami segíthet rendszerezni a gondolataidat, koncentrálni és tudatosabban meghozni a mindennapos döntéseket.

Jó gyakorlást!


Cimkék: jóga gyakorlás 15 perc

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!