JógaKlikk -  Online jógaórák

JógaKlikk Blog

Szeretetmeditáció és jógagyakorlatok az ünnepre

Publikációk hozzászólás 2014-12-21

A karácsony gyakran megterheli a testünket, lelkünket és elménket egyaránt. Túl sok az inger, túl sok az étel, az ital, és túl sok néha a család is. Ilyenkor előtérbe kerülhetnek a mélyen rejlő konfliktusok, és ugyanúgy, mint az ételt és italt, azt is meg kell emésztenünk, amit a családtagok mondanak vagy tesznek. Olyan gyakorlatokkal szeretnénk segíteni, amivel a karácsony kívül-belül békés és boldog lehet.

. Segíts az emésztőrendszerednek!

Ha jó a keringés a testben, sokkal jobb lesz az emésztésed. Közvetlenül evés után is végezhető emésztésjavító gyakorlat a sarokülés (virászana). Ilyenkor a lábaidból felfelé mozdul a vér a hasüreg felé, ez segíti az emésztő- és méregtelenítő szervek működését. Ha kényelmetlen a sarkadon ülni, tegyél párnát a sarkad és a feneked közé! Szintén nagy segítség és közvetlenül evés után is végezhető a hasi légzés (rekeszizomlégzés). Ha nem ismered, így gyakorold: feküdj hanyatt talpra húzott lábakkal, és tegyél egy könnyű tárgyat az alhasadra, a köldököd alá (pl. kispárna, könyv stb.). Lélegezz úgy, hogy közben nézd, ahogy a hasadra tett tárgy emelkedik és süllyed a légzéseddel. Ne erőltesd, ne nyomd ki a hasad, engedd, hogy a lélegzet mozdítsa meg. Ha fekve már megy, bármilyen testhelyzetben és bármilyen tevékenység közben gyakorolhatod.

Szintén jó lehet egy közös séta a családdal, vagy a jógagyakorlatok közül a gerinccsavarások, oldalra hajlások és fordított pózok (pl. gyertyapóz, fejenállás).

Forrás: Thinkstock

2. Nyisd meg a szíved!

A fizikai testben a mellkas közepe, a szív környéke a szívcsakra helye. Ez az energiaközpont felelős többek között az érzelmeinkért, a kapcsolódás, az egység érzéséért. Ahhoz, hogy mélyebb szinten kapcsolatot tudjunk teremteni valakivel, fel kell fednünk a sebezhetőségünket, meg kell nyílnunk, bátran ki kell tárulkoznunk a másik fél előtt akkor is, ha van rá esély, hogy megsérülünk a folyamatban. Ezt a mentális és spirituális kapcsolódást és megnyílást segítheted hátrahajlító, mellkasnyitó jógapózok gyakorlásával, mint például a halpóz (macjászana), teljes híd (urdhva dhanurászana), bölcső- vagy íjpóz (dhanurászana), jógahíd (kandarászana), tevepóz (ustrászana) vagy a kozmikus táncos (nataradzsászana).

3. Szánj időt magadra!

Amikor repülőn utazol, elmondják a biztonsági tájékoztatóban, hogy először magadnak tedd fel az oxigénmaszkot, és csak utána segíts másoknak. Ha te már elájultál az oxigénhiánytól, nem tudsz senkinek segíteni. Így van ez karácsonykor is. Ha fáradt, ideges, kimerült vagy, nem leszel kellemes társaság, nem tudsz figyelmet, törődést, szeretetet adni a körülötted lévőknek. Jógázz minden nap, mindegy, milyen rövid ideig. Ha öt perced van, abba pont belefér öt napüdvözlet, ha több időd van, jógázz többet. Az is segíthet, ha egyszerűen csak elcsendesedsz, figyelsz és meditálsz. Hidd el, a magadra fordított idő meghozza a gyümölcsét saját magad és a családod számára is.

4. Engedj az elvárásokból!

Az elvárások tönkreteszik az örömöt. Minél több az elvárásod, annál nehezebb lesz békés elégedettséget érezned. Gyakran tökéletes karácsonyfát, tökéletes ünnepi ebédet, tökéletes ajándékokat, tökéletes családi idillt szeretnénk, és ha ez nem így sikerül, csalódottak vagyunk. Elvárások helyett legyél nyitott arra, hogy bármi történhet, és vedd észre azt, aminek lehet örülni. Az együtt töltött idő és a készülődés egyszerű örömét keresd. Ha mégis elveszítenéd a rugalmasságod, vedd elő ezt a szankalpát: „Elégedett vagyok az egyszerű örömökkel, amik boldogságot hoznak az életembe."

Forrás: Thinkstock

5. Csendesedj el!

Ahogy elcsendesedik a test, az elme és a lélek, ez békét és megnyugvást hoz, és valóban eljön a „csendes éj". A meditáció gyakorlása segít ebben. Különösen jó lehet a klasszikus szeretetmeditáció: sorra kell venni azokat, akik fontosak neked, közel állnak hozzád, és szeretettel gondolni rájuk, szeretetet küldeni nekik, akkor is, ha nem feltétlenül harmonikus a kapcsolatotok, ha esetleg korábban megbántottak, vagy te megbántottál valakit. Ez segít szeretni és elfogadni minden közeli és távolabbi rokont, barátot, ismerőst, segít elengedni korábbi párkapcsolatokat is. 

Life.hu tipp

Ezen a héten a szeretetmeditációt ingyen végezheted a JógaKlikk-kel - a videóért kattints ide! A fent leírt szeretetmeditációt mozgással összekötve végezheted ebben az áramló, 45 perces videóban előfizetéssel: így mind az öt fent leírt gyakorlatot egyszerre gyakorolhatod: 1) az áramló mozgás segíti az emésztésed, 2) a mellkasnyitások megnyitják a szíved, 3) időt szánsz magadra, 4) a hátrahajlások mentálisan is rugalmasabbá tesznek, és 5) gyakorlod a meditációt is.


Cimkék:

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!