JógaKlikk -  Online jógaórák

Napi tippek a 21 napos meditációhoz

hozzászólás 2016-11-21

Alább a kezdőknek szóló 21 napos online meditációs tanfolyam napi tippjeit olvashatod. A gyakorló videók ajánlásán kívül számos segítséget adunk a meditációhoz.

Alább a kezdőknek szóló 21 napos online meditációs tanfolyam napi tippjeit olvashatod. A gyakorló videók ajánlásán kívül számos segítséget adunk a meditációhoz.

21. nap     2016-12-11

Ééééééééés itt a vége! Eljött a tanfolyam utolsó napja. Nagyon köszönjük, hogy velünk voltatok! Hosszú volt nektek is, nekünk is, és őszintén gratulálunk azoknak, akik valóban kitartóan mindennap gyakoroltak.

A legnagyobb sikernek azt könyveljük majd el, ha közületek sokakat sikerült rászoktatni a meditációra, hiszen ez volt a fő cél. De az is szuper, ha csak kipróbáltátok, van már róla tapasztalatotok, és a kis irományaink, JógaKlikk videóink közelebb hoztak titeket a belső csendetekhez. Nagyon hálásak lennénk, ha beszámolnátok a tapasztalataitokról, és esetleg építő javaslataitokat megosztanátok velünk itt kommentben, vagy az [email protected] mail címen.

A statisztikáinkból kitűnt, hogy meglepően sokan gyakoroltatok velünk, és bár ti, kommentelők jóval kisebb létszámot képviseltek, hozzászólásaitok nagyon értékesek voltak, szerettük őket! :)

Ígértük, hogy JógaKlikk-előfizetést és jógás határidőnaplót osztunk ki a legaktívabb kommentelők között, ennek eredményét figyeljétek a jövő hét elején itt, az esemény Facebook oldalán.

A mai nappal csak ez a tanfolyam ér véget, nem a meditációs praxisotok. A videóink és az irásos anyagaink is elérhetőek lesznek a honlapunkon az előfizetőink számára. Ha úgy érzitek itt az idő, bármikor megismételhető, újrakezdhető! Az előfizetésekről itt tájékozódhattok: https://www.jogaklikk.hu/online_joga_arak/

Ha még komolyabban érdekel a meditáció, Bálint János online Meditáció oktató képzését nálunk is megvásárolhatjátok: https://www.jogaklikk.hu/termek/Purnam_Meditacio_Oktatokepzes_Tavoktatasban__3_honap_JogaKlikk_elofizetes_3/

Egy szép idézettel és egy ajándék jógavideóval búcsúzunk: 

"A meditáció azt jelenti, hogy önmagad vagy, a szeretet pedig azt jelenti, hogy megosztod magadat valaki mással. A meditáció adja a kincset, amelyet a szeretet segítségével osztasz meg másokkal. Ez a két legalapvetőbb dolog, minden más lényegtelen." Osho

Végül a videó ajánlásunk egy 30 perces ayurvédikus jógagyakorlás F. Tóth Gabival, amelyet a tanfolyam utolsó, 21. napi meditációja előtt, a mai nap alkalmából ingyenesen elvégezhettek, az a “Melegség, álló-, ellenállóképesség, béke”: https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/66/5_melegseg,_allo-,_ellenallokepesseg,_beke/.

Namaste,

JógaKlikk

A tanfolyam utolsó előtti napján arra buzdítunk titeket, írjátok meg ti a poszt alá kommentben:

1. A rendszeres meditáció mely jótékony hatásait vettétek észre magatokon? Az is érdekel, ha még nem észleltetek különösebbet vagy az elme tisztulásával akár negatív jelenségek, gondolatok merültek fel a mélyből a gyakorlás kezdetén. Ne legyenek túl nagy elvárásaitok, ez egy hosszú folyamat és ugyan nagy lépést tettetek meg a tanfolyammal, de hosszú még az út. :)

Tehát:

- Jobban tudok koncentrálni
- Kipihentebb vagyok
- Még gyakorlonom kell az elcsendesedést, mert a fájó hátam miatt nem mentem semmire
- Már nem tud úgy felbosszantani a szomszéd....

Ti hogyan folytatnátok a sort?

2. És jöhet egy körkérdés arról is, hogy mi motivált leginkább titeket arra, hogy folytassátok a gyakorlást? Hátha ez másoknak is segíthet.

Emlékeztek? JógaKlikk előfizetést és szuper jógás határidőnaplót osztunk ki tanfolyam alatt legaktívabban posztolóknak. Szóval hajrá! :)

A mai napra igazi hétvégi, kímélő, regeneráló gyakorlást ajánlunk neked, egy 30 perces yin jóga videót Illés Flóra instrukcióival: https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/165/extra_konnyitett_falas_sorozat/ (Ezt a videót előfizetéssel nézheted.)

Miért hagyják abba az emberek a meditálást, és hogyan gyakorolj kitartóan?

Felmerülhet a kérdés: ha a meditáció ennyire fantasztikus, ilyen szuper jótékony hatásai vannak, ennyire könnyen elérhető mindenki számára, akkkor miért hagyják abba mégis sokan a rendszeres meditálást, és miért nem gyakorol mindenki?

Az „Élet Művészete – The Art of Living” rendszer tanítása jut eszembe: „Az elvárások tönkreteszik az örömet.” Az elvárások tönkreteszik a meditáció gyakorlást is. Ha azzal az elvárással ülsz le meditálni, hogy itt most akkora nagy béke, nyugalom és boldogság lesz, hogy olyat még nem láttál, tönkreteszed a gyakorlásod.

A meditáció nem varázslat (bár varázslatos :-)) hanem egy gyakorlás. A meditáció állapota spontán is megtörténik, a gyakorlás lényege viszont, hogy ne kelljen kivárni, amíg spontán, „véletlenül, amíg éppen nem figyelsz oda”, megszáll az örömteli béke és nyugalom, hanem képes legyél tudatosan és egyre könnyebben, egyre gyakrabban elmerülni a saját csendességedben.

Sokan azt várják a meditációtól, hogy élvezetes legyen a gyakorlás. Ez könnyen tévútra visz, mert előfordulhat, hogy kellemes élményeket él át valaki gyakorlás közben, vagy a gyakorlás hatására, de nem ez a gyakorlás célja.

Lehet, hogy gyakorlás közben ingerült leszel, vadul cikáznak a gondolataid, és folyamatosan értékeled magad: már megint rosszul csinálom, hiszen gondolkodom, pedig nem kellene, ingerült vagyok, pedig mindenki tudja, hogy a meditáció maga a belső béke... Amikor nem meditálsz, hanem éled a hétköznapjaidat, lehet, hogy erős érzelmek árasztanak el, esetleg dührohamot kapsz, látszólag ok nélkül, vagy kétségbeesést érzel, esetleg azt, hogy nem jó helyen vagy, nem itt kellene lenned és nem ezt kellene csinálnod, lehet, hogy megkérdőjelezed az életcélodat, vagy magányosnak érzed magad a kétségbeeséseddel...

Ne izgulj, jól csinálod. Annyi történik csak, hogy tudatosabb vagy, jobban megismered magad és elindult egy öngyógyító folyamat, ami nem csupa móka és kacagás, hanem sokszor fájdalmas és göröngyös út. Folytasd tovább a gyakorlást, ne add fel, jó úton jársz!

Az is előfordulhat, hogy annyira teljesíteni szeretnéd a feladatot, hogy elképzelsz magadnak egy békés, nyugodt, buddha állapotot, és csodálkozva figyeled, hogy annyira jó vagy ebben a meditációban, vagy miben, hogy sehol egy gondolat, mindenhol csend és béke... Milyen ingerültség, miről beszélnek a többiek? Ez egy jó lépés lehet az úton előre, de ez még nem az :-) Valószínűleg nem mentél elég mélyre. A meditatív állapot eljátszása vagy utánzása segíthet valóban megtapasztalni a belső csendességet, de még nem vagy készen, folytasd tovább a gyakorlást, és elvárások nélkül csak figyelj! Ne akarj csendes és békés lenni, csak hagyd, hogy kibontakozzon a folyamat és figyelj.

A jóga egyik alapműve, Patandzsali Jóga Szútrái azt mondja a gyakorlásról, hogy három fontos kritériumnak feleljen meg (I.14. szutra):

  1. hosszú ideig gyakorolj (vagyis ne várj azonnal eredményt)
  2. megszakítás nélkül gyakorolj (vagyis minden nap, ne úgy, hogy kihagysz egy-két hetet, hónapot, évet, majd csodálkozol, hogy nincs eredmény)
  3. teljes hittel és odaadással (vagyis azzal a tudatossággal, hogy a gyakorlásod biztosan eredményt hoz, csak idő és kitartás kérdése).

Emlékeztesd magad erre, amikor leülsz gyakorolni!

A mai videó ajánlásunk előfizetőknek: fejleszd a kitartást magadban Jin jóga stílusú gyakorlással! Ez a 60 perces máj meridiánra fókuszáló gyakorlatsor Szénási Katával segíthet megélni a kitartás erejét a gyakorlásban: https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/160/maj_meridian/  

12 idézet a meditációról

Mai napi tippünkben összegyűjtöttünk inspiráló, vicces, informatív idézeteket, amelyeket meditáció szaktekintélyek vagy tanárok mondtak a meditációról. Reméljük, Téged is inspirálnak, vagy segítenek a gyakorlásban valamilyen módon :-)

 

1. A meditáció gyakorlásnak nem az a lényege, hogy eldobd önmagad és kicseréld valami jobbra, hanem az, hogy megbarátkozz azzal, aki vagy. – Pema Chödrön

2. Tehát ki meditál jól? Aki meditál. – Allan Lokos

3. Az elmémet leszámítva, kiválóan meditálok. – Pema Chödrön

4. A legrosszabb ellenséged sem tud annyit ártani neked, mint a saját gondolataid, ha nem vigyázol rájuk. – Buddha

5. Csak ülj és figyeld a légzést. Ez univerzális. Nincs olyan, hogy hindu lélegzet, vagy keresztény lélegzet, vagy muzulmán lélegzet. – Charles Johnson.

6. Ha a világ minden nyolcéves gyerekét megtanítjuk meditálni, egyetlen generáció alatt megszüntetjük az erőszakot az egész világon. – a Dalai Láma

7. Legyél itt most. Legyél máshol később. Ez tényleg olyan bonyolult? – David M. Bader

8. A meditáció nem arra való, hogy elcsendesítse az elmét. Arra való, hogy eljussunk a csendbe, ami mindig is ott volt – eltemetve az alá az 50,000 gondolat alá, amit egy átlag ember gondol minden nap. – Deepak Chopra

9. Nem az a cél, hogy harcba szállj az elmével, hanem hogy megfigyeld az elmét. – Swami Muktananda

10. Az első lépésektől lehet, hogy rászakad a tető a fejedre, de hamarosan kitisztul a káosz, és a nyomában békét és örömet talász. – Nisargadatta Maharaj

11. SZEX! Na, ha már figyelsz... Kérlek, hogy próbálj meg meditálni legalább 15 percet, minden nap. Tudod, hogy jót tesz. – Marcelo Alves

12. Amikor megpróbálod meghatározni, hogy milyen eredményt érj el a meditációval, pont a legcsodálatosabb hatását nullázod le – a létezés egyszerű örömét. – Paul Wilson

 

Mai előfizetéses videó ajánlatunk segítségével pedig a fejenállást gyakorolhatod Varga Judittal: https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/70/fejenallas/

Az érzelmeket lehet irányítani?

Talán Te is sokszor hallottad már, vagy akár mondtad is: „Az érzelmeimet nem tudom irányítani!” Valóban így lenne?

A rendszeresen meditálók többsége szerint igenis lehet irányítani az érzelmeket: a dühöt, a hálát, a szorongást, az örömet, a félelmet. Ebben a folyamatban az első lépés az érzelmek tudatossá tétele és az érzelmi inteligencia fejlesztése.

Az érzelmek ugyanúgy az elmefolyamatok közé tartoznak, mint a gondolatok (lásd a 12. Napi tippet az elmefolyamatok felsorolásáért). A meditáció gyakorlás segít abban, hogy felismerd a gondolatokat, és felismerd az érzéseidet is. Ez furcsán hangozhat, de gyakran annyira hozzászokik valaki egy-egy érzelemhez, például a szorongáshoz, hogy már észre sem veszi, hogy állandó szorongásban él. Csak akkor tűnik fel, amikor megszűnik a szorongás, például a meditáció vagy fizikai jógagyakorlás hatására.

A meditáció gyakorlással megtanulod először azonosítani a gondolatokat és érzelmeket, majd lassan és fokozatosan megtanulod irányítani őket: például egy negatív érzelmet egy pozitív érzelemre cserélni. Ilyen a tudatos hála gyakorlás is: néha „magától” elönt a hála érzése, és ez csodálatos. De egy kis gyakorlással tudatosan elő tudod hívni a hála érzését magadból. Ezzel megtanulhatod kezelni a szorongást, félelmeket és egyéb negatív gondolat mintákat.

A hála tudatos gyakorlását végezheted egy hétköznapi tevékenység közben is (pl. sorban állás, közlekedés, mosogatás, stb), vagy összekötheted a fizikai ászana gyakorlással. Ebben segíthet ez az előfizetéssel nézhető, 24 perces áramló gyakorlás Varga Judittal: https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/140/halagyakorlas/ 

 

A figyelemről

A meditációs gyakorlás koncentráció és kontempláció együtt. 

A koncentráció során a figyelmet szűkítjük, fókuszáljuk, míg létrejön a tökéletes koncentráció, az egyhegyűség. 

A kontemplációban éppen az ellenkezője történik. Tágítjuk a figyelmet, és a befogadható ingerek minél nagyobb részét észleljük, engedjük a tudatunkba a szemlélődés módszerével, a tapasztalatokat nem értékelve, nem továbbgondolva. Csak engedjük, hogy a benyomások elérjenek minket anélkül, hogy hozzájuk tapadna a figyelem. A teljesen nyitott figyelem maximuma az, amikor az összes lehetséges inger: hang, illat, látvány, érzet, íz, gondolat egyszerre válik tudatossá.

A figyelem szokásos állapotaiban közepesen nyitott, és a nap folyamán magától is tolódik az egyik vagy a másik irányba, a meditációban azonban tudatosan módosítjuk azt.

Mai ajánlásunk a meditáció mellett: Reggel, vagy az irodai munkával töltött nehéz nap után az elgémberedett testet újra megmozgatni nem könnyű, ezzel a kíméletes 15 perces gerincátmozgató videóval azonban erre tehetsz kísérletet Almásy Csillával: https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/48/reggeli_gerincatmozgato_joga/ A videót előfizetéssel nézheted.

Az ingerekre adott reakcióink, tetteink minőségét a gúnák, kötőerők határozzák meg. Ezek az anyagi természetünk legfinomabb tulajdonságai, amelyek állandó versengésben állnak egymással és hol az egyik, hol másik minőség kerül előtérbe.

Szattwa (jóság). A jógikus életmód szattwikus, effelé törekszünk, ez segíti elő a felébredést, az önvalóról való tudást, a szeretetet, harmóniát. Könnyedség, tisztaság, egyszerűség jellemzi.

Radzsasz (szenvedély). Aktív, ösztönző erő. Ha túlsúlyba kerül szenvedést, kiegyensúlyozatlanságot eredményez, de radzsasz is kell pl. ahhoz a kitartáshoz hogy minden nap gyakorolj a 21 napos meditáció tanfolyamon. :)

Tamasz (tudatlanság): mozdulatlanság, tétlenség, nehézkesség. Passzivitást hoz ha dominál, amely hanyatláshoz vezet. A tudatosság hiánya és a közöny velejárója.

Jógagyakorlással, meditációval és étkezéssel befolyásolni tudod, tehetsz érte, hogy a szattwa legyen az uralkodó minőséged.

A mai napra egy 18 perces stresszoldó videót ajánlunk neked az előfizetéses videóink közül a nyakra és a vállakra. Jól fog esni: https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/135/Stresszoldo_-_nyak_es_a_vall/

Nagyon jó gyakorlást és kitartást kívánunk Neked az utolsó hétre!! :)))

A meditáció az elmefolyamatok lecsendesítésének folyamata, világos. De mi a csuda az elme? Hogyan fogalmaznád meg?

Az elme, az elmefolyamatok összessége. És elmefolyamat minden, amit tapasztalsz: 

- az érzékszervi tapasztalatok
- gondolatok
- érzelmek
- figyelem
- emlékezés
- következtetés
- ítélet alkotás
- álmodás
- intuíció
- hangulat
- vágy
- asszociáció
- képzelet

Tudsz még hozzátenni a felsoroláshoz?

A meditációs technika a figyelmet ezekből kivonja, és a gyakorlatra fókuszálja, az egyhegyű figyelem azután már könyebben merül el a csendben.

Szánj a vasárnapból a meditációs gyakorlatod előtt plusz 30 percet egy relaxációra az előfizetéses videóink közül, hogy biztosan kipihenve és felkészülve kezdhess neki a jövő hétnek: https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/20/61_pontos_relaxacio/

A tegnapi bejegyzés arról szólt, hogy a meditáció milyen fizikai változásokat idéz elő a testben, illetve az agyban. És minden jógagyakorlat, legyen az fizikai, mentális vagy energetikai, mind a három dimenzióban kifejti a hatását. Az energiafolyamatok tehát az elme szintjén is hatnak, a tudatállapotunkat befolyásolják. 

Nézzük most mi befolyásolja az energia áramlását?

- A csontok és izületek helyzete, vagyis a testhelyzet
- Az izom tónusa. Ahol feszül az izom, az energia is akadályoztatva van. Az ellazult izomban szabadon áramlik, és a nyújtott izomban fokozott az áramlás
- A légzés. Ezért a legtöbb pránayama gyakorlat légzőgyakorlat egyúttal
- A figyelem. Ahol a figyelem, oda áramlik az energia
- A képzelet
- A külső környezeti tényezők, az elektromágneses tér

Ebben a hideg, kellemetlen időben, az elgémberedett izületekre egy 30 perces ayurvéda szerinti vata gyakorlást ajánlunk Neked az előfizetéssel nézhető videóink közül: https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/124/vata_gyakorlas,_vallak/

Ugye csináljátok minden nap a gyakorlatokat, mit a tapasztaltok magatokon a hétköznapokban? És azt tudtátok-e:

Milyen hatással van a meditáció az agyi működésre?

A meditációval kapcsolatban rengeteg tudományos kutatás történt, amelyek például azt is igazolták, hogy normalizálódhat a vérnyomás, javulhat az emésztés, lassul az öregedés, stb. 

Bebizonyosodott, hogy a rendszeres meditációval az agy szürke és fehérállománya is növelhető, régen ugyanis úgy gondolták, hogy az agy mérete az ember húszas éveire éri el csúcsát, onnantól kezdve zsugorodik. (Forrás: https://www.origo.hu/egeszseg/20120514-mit-okoz-a-meditacio-hosszu-tavon-az-agyban.html)

8 hét meditáció után mérhető változások történnek a meditáló emberek agyi működésében:

Hipocampus - szürke és fehérállományában mérhető növekedés jött létre. Részben ez a terület felel a részvét, az önészlelés, a tanulás és az emlékezés funkcióiért. 

Amygdala - területén csökkenés állt be a fehér és szürke állományban. Ez többek között a stressz, a harag és a düh működésében játszik szerepet. 

Insula – a tudatosság meghatározó területe, illetve szerepet játszik az emóciókat vagy a test homeosztázisát szabályozó különböző funkciókban. Fontos szerepe van a fájdalomélmény kialakulásában, és számos alapvető érzelem, mint a düh, félelem, undor, a boldogság és a szomorúság megtapasztalásában. A meditációs állapotok idegrendszeri folyamatai nagymértékben érintik az Insula működését. 

Előfizetéses videóink közül ma fél órás egy testébresztő jógát ajánlunk neked Répássy Erikával a meditáció előttre, vagy bármikor a nap folyamán: https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/225/napkezdo,_testebreszto_joga_/

A meditáció a boldogság kulcsa

Talán már érzel magadon jótékony hatásokat, vagy lehet, hogy még nem, de világszerte sok meditáló találja úgy, hogy a meditáció a boldogság kulcsa. Pontosabban mit jelent ez, és mire alapozzák ezt a kijelentést?

A rendszeres meditáció:

  1. Felerősíti a pozitív érzelmeket. Ez nem csak a meditálás idejére, hanem a nap többi részére is igaz. Minél több pozitív érzelmet él át valaki, annál jobban fel tudja tölteni a raktárait és ellenállóbb lesz ha stressz, trauma vagy betegség éri.
  2. Csökkenti a depressziót. Különösen hatékony a depressziót kiváltó negatív gondolatspirál felismerésében, és fejleszti azt a képességet, hogy a meditáló ki tudjon lépni a spirálból, mielőtt az lehúzná.
  3. Csökkenti a szorongást. A legtöbb meditáló nyugodtabbnak vallja magát a meditálás hatására, és nagyobb a rálátása a saját problémáira, megtanul a megoldásra fókuszálni, nem a problémára.
  4. Oldja a stresszt.  Ezt olyanoknál is megfigyelték, akik valamilyen betegséggel küzdenek, és olyanoknál is, akik fizikailag egészségesek, de stresszes a munkájuk, vagy más stressz forrás van az életükben.   

Forrás: 20 scientific reasons to start meditating today

A fizikai jógagyakorlatok közül a mellkasnyitások gyakorlása nagyon felemelő és pozitív hatású lehet a gondolatokra és érzelmekre. Próbáld ki 45 perces, Iyengar stílusú videónkat Répássy Erikával, amely a hátrahajlásokra fókuszál (előfizetők számára elérhető), kattints a videóért.

 

Hogyan befolyásolja az étkezés a meditációt

Sok jógaiskola és más meditációs vagy spirituális hagyomány javasol csökkentett kalória és étel mennyiséget, és bizonyos ételek és italok kerülését, hogy a test, az elme és a lélek optimális állapotba kerüljön a meditáláshoz. A világszerte népszerű Vipassana meditáció elvonuláson például kis mennyiségű, és vegetáriánus étkezést kapnak a résztvevők, és ez segít megtartani a figyelmet és elősegíti az elme lecsendesedését.

Mostanra már talán Te is megfigyelted magadon, hogy a meditáció gyakorláson megérezni, ha valami túlságosan megterhelő, vagy felpörgető étel vagy ital került a rendszerbe. Alább összeszedtünk olyan irányelveket, amelyek betartásával hatékonyabbá teheted a meditáció gyakorlásod.

Ezt kerüld el:

  • Serkentőszerek, koffein minden formája (kávé, energiaital, kóla, fekete tea, stb). Ha fáj a fejed a kávé elhagyásától, pár napig igyál fekete vagy zöld teát, esetleg matét, mert ezek serkentő hatásúak ugyan, de kíméletesebbek és lassabban fejtik ki a hatásukat.
  • Nehezen emészthető ételek. Ezért kerülendő a hús, mert sok energia kell a megemésztéséhez, de ez egyénenként is eltérő lehet, sokan például nehezen emésztik meg a gombákat.
  • Nagyon csípős, olajos, zsíros, olajban sült ételek.
  • „Feszülésig” enni.
  • Egyszerű/gyorsan bomló szénhidrátok: cukor, fehér liszt, édességek.
  • Adalékok, tartósító szerek, ízfokozók, konzerv és fagyasztott termékek – legyél körültekintő a pékipari termékekkel, a kifőzdék ételeivel, és olvasd el az ételek címkéjét. Legjobb olyan ételt venni, aminek egyetlen összetevője van :-)

Ezeket részesítsd előnyben:

  • Igyál sok vizet, citromos vizet, vagy gyógyteát. Nyugtató hatású gyógytea a levendula és a citromfű.
  • Egyél friss, tiszta ételeket: zöldséget és gyümölcsöt, az évszaknak megfelelően pl. almát, körtét, banánt, citrusféléket, sütőtököt, káposztát, céklát, sárgarépát, hüvelyesek közül lencsét, babot, csicseriborsót, gabonák közül rizst, kölest, hajdinát, kis mennyiségben natúr (nem pirított vagy sózott) olajos magvat. Egyél leveseket, de ne főzd szét bennük a zöldséget.
  • Készíts kicserit Dudás Katával. Kattints az ingyenes videóért!
  • Egyél kevesebbet és lassabban, mint szoktál.
  • Étkezés közben és közvetlenül utána ne igyál, inkább étkezés előtt.

Ha egy külső-belső nagytakarításra vágysz, ajánljuk előfizetőinknek elérhető Méregtelenítő programunkat, amelyben Varga Judit 5 dinamikus, vinyásza flow stílusú videójával, Dudás Kata táplálkozási tanácsaival, és egyéb életmódra vonatkozó tanácsokkal, napi tippekkel látunk el: https://www.jogaklikk.hu/programok/meregtelenito_program/

Nehéz a földön ülés?

Zsibbad a lábad, nyilall a hátad, esetleg más nyavaják gyötörnek a gyakorlás közben? Nem vagy egyedül, sőt már többezer évvel ezelőtt, a megvilágosodást kereső bölcsek is azért kezdtek el ászanákat végezni, mert a beteg és nem megfelelően karbantartott testük zavarta öket a meditációban. A test kellemetlen érzetei, a fájdalom szétszórja a figyelmet, valóban megnehezíti az elcsendesedést, de az egészséges test a hétköznapokban sem éppen hátrány.

Európai embertől nem feltétlenül elvárható, hogy lótuszban ücsörögjön, azonban a kényelmes, keresztezett lábú ülés ideális a meditáció gyakorlására. Párnából, pokrócból építhetsz magaslatot az ülőcsontok alá. Ez a medencének a megfelelő dőlésszöget biztosítja és segít abban, hogy a combok a térdek felé lejtsenek, és el tudd lazítani a csípőt.

A rendszeres ászana gyakorlás látványosan nyitja a csípőd, és oldja az ott tárolt sok feszültséget.Tégy egy próbát előfizetéssel nézhető videóink egyikével: https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/25/fekvo_es_ulo_csiponyitasok/
Amíg a földön ülés nehezen meg, végezd széken azon a meditációt.

Ha a hátad sajog, ezt a videót ajánljuk: https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/42/Core_-_erokozpont/

A mai és a holnapi napon 20% kedvezménnyel fizethetsz elő az oldalunkra, így a meditációs videók is tovább rendelkezésedre állhatnak, továbbá több mint kétszáz jógavideó: https://www.jogaklikk.hu/online_joga_arak/
Ha karácsonyra vásárolnál előfizetést ebben a két napban, akkor válaszd a vásárlásnál az ajándékutalvány opciót, amit később is aktiválhatsz. 

További jó gyakorlást Neked!!

Eltelt egy hét, már a tanfolyam harmadán túl vagyunk, itt az ideje, hogy barátságot köss az elméddel! :)

Meditáció gyakorlás közben könnyű abba a hibába esni, hogy az elmét egy legyőzendő ellenségnek tekintjük. Ahogy újra és újra azon kapod magad, hogy elkalandozik a figyelmed, előfordulhat, hogy ingerültséget, türelmetlenséget tapasztalsz, és haragszol „magadra” vagy az „elmédre”, amiért megint elkalandozott. Dühödben pedig erőszakkal akarod mozdulatlanságra kényszeríteni.

Mintha egy kitörő vulkán kráterét akarnád dugóval elzárni: erőszakkal először úgy tűnhet, sikert értél el, ám ahogy telik az idő, bebizonyosodik, hogy a vulkán kitör, a láva utat talál a felszínre és nagyobb lesz a rombolás, mintha engedted volna előtörni, hogy mederbe tereld a felszínen. 

Fontos tehát a siker érdekében, hogy szeretettel, elfogadással viszonyulj az elméd felé. Tekints rá úgy, mint egy hiperaktív gyerekre – a legnagyobb sikert a szeretetteljes, elfogadó megközelítéssel érheted el, ha erőszakkal akarod korlátok közé szorítani, féktelen erejű ellenállásra számíthatsz. Adj teret a csapongásának, fáraszd le mozgásingerekkel, ahogy a 7. Napi tippben írtuk, és türelemmel tereld vissza a figyelmét a kiválasztott fókuszra. 

Megcsodálhatod azt is, milyen fantasztikusan kreatív elterelő hadműveletekkel áll elő az elméd, ahogy elkezdesz meditálni.
- Viszket az orrom.
- Zsibbad a lábam.
- Megfájdult a hátam.
- Éhes vagyok, így nem lehet meditálni. (De lehet, sőt jobb, ha kevesebb táplálékkal terheled az emésztőrendszered :-) de erről bővebben később.)
- Már megint megzavartak, nemigazhogymegintmostjönegybusz.
- Jaj, de idegesítő ez a hangos madárcsicsergés.... 

Ha ilyen típusú gondolatok jelennek meg, először tegyél egy erőfeszítést arra, hogy maradj a mozdulatlanságban, folytasd tovább a gyakorlatot. Erősítsd meg magad abban, hogy ez csak az elméd játéka, próbálkozik, feszegeti a határokat. Ilyenkor gyakran a zavaró körülmény, hang, lábzsibbadás, fájdalom, stb. mágikus módon eltűnik. 

Ha mégsem tűnik el, és zavar a koncentrálásban, szüntesd meg a zavar forrását, ha ez lehetséges. Ilyenkor lassan mozdulj meg, tartsd meg azt a csendességet belül, amit már sikerült elérned, és amint tudsz, helyezkedj vissza a gyakorlatba. Például lassan mozdítsd meg a lábad, finoman meg is masszírozhatod, aztán válts testhelyzetet, vagy ülj vissza az eredeti pozícióba. 

Ha még mindíg nehezen megy a koncentrálás, akkor a meditáció előtt végezz el egyet az előfizetéssel nézhető videóink közül, íme egy rövid ászana gyakorlás Diószegi Ádámmal, amely az idegrendszert kiegyensúlyozza, átmozgat, felfrissít és csak 15 perc: https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/139/a_ket_agyfelteke_osszehangolasa_jogaval/

Játssz velünk!
 
Oszd meg a Facebook esemény oldalunkon hozzászólásban, hogy milyen gondolatokkal igyekszik az elméd elterelni a figyelmed meditáció közben! A legtöbb lájkot kapó hozzászólást meditációs ülőpárnával jutalmazzuk.
 
A szabályok:
1) A 2016. november 27. vasárnap éjfélig, a 7. napi tipp bejegyzés alá írt hozzászólások vesznek részt a játékban.
2) "Lájkolni" (szavazni) 2016. november 28. hétfő éjfélig lehet.
3) Egy-egy résztvevő több hozzászólással is részt vehet a játékban.
4) A nyertest 2016. november 29. kedd 18.00-kor hirdetjük ki a Facebook esemény oldalon, és privát üzenetben is értesítjük.
 
Az elme fantasztikusan kreatív, és ezt a kreativitást képes arra fordítani, hogy elterelő hadműveletet indítson, és megpróbálja elvonni a figyelmed a meditáció kiválasztott fókuszáról. Mint egy kisgyerek, aki nehezen akar elaludni: "Szomjas vagyok. Szúr a pizsamám. Melegem van. Fázom. Holnap elmegyünk a Nagyihoz? Anya, kaphatok egy kiskutyát? Légyszi olvass még egy mesét!" A kifogások kincsestára kimeríthetetlen. Hasonló dolog zajlik le az elmékben meditáció közben is. Kíváncsian várjuk, a Te elméd mivel állt már elő meditáció közben, illetve helyett?

Válassz magadnak egy technikát!

Az 5 videó közül szemeld ki azt a technikát, amelyik a legközelebb vitt a belső csendedhez, és gyakorold velünk a 21. napig vagy azon túl. Ezután sem hagyunk magadra, napi tippjeinkkel segítünk, hogy a meditáció a szokásoddá váljon. Ha úgy érezted, hogy egyik gyakorlat sem érte el a célját, több dolgot is tehetsz:

1. Ne add fel! Válassz mégis az 5 videóból a neked legszimpatikusabbat, a kitartó gyakorlás meghozza a kivánt sikert.

2. Válassz mást a JógaKlikk előfizetéssel nézhető meditációi közül: https://www.jogaklikk.hu/jogavideo_kereso/Meditacio?stilus[]=13

3. Ha nehéz lecsendesíteni az elméd, és az idegrendszert megfelelő állapotba hozni az 5 ingyenes videónkkal, akkor a meditáció előtt végezz el egy relaxációt: https://www.jogaklikk.hu/jogavideo_kereso/Relaxacio?stilus[]=11 vagy például a cikk végén ajánlott jógagyakorlást. Figyelem! Ezekhez a videókhoz előfizetés szükséges.

A legnehezebb mozdulat a mozdulatlanság

Mostanra már biztosan megtapasztaltad, hogy milyen nehéz tud lenni a mozdulatlanság. Ez az idegrendszer állapotára vezethető vissza...

Gyerekkorunkban lételemünk a mozgás. A mozgás fejleszti az idegrendszert: ahogy mozogsz, a tested térbeli helyzetét idegsejtek érzékelik és közvetítik az agyadnak. Így leszel képes egyre finomabb mozgásokra hangolni a tested, nem nekimenni tárgyaknak, nem leverni dolgokat az asztalról, stb. A folyamatban fontos szerepet játszik a belső fülben lévő egyensúly szervünk is: ahogy a fejed mozog a térben, a belső fülben lévő receptorok ezt érzékelik, így tanulod meg a finom hangolást. 

Ideális esetben, a sok izgés-mozgás, ficánkolás, ugrálás, hintázás, csúszdázás meghozza az eredményét, és iskolás korra a gyerek képes lesz bonyolultabb, nagyobb mozgáskoordinációt igénylő mozdulatokra (ezeket vizsgálják pl. iskolaérettségnél). Ez képet ad az egész idegrendszer állapotáról, és főleg arról, hogy képes lesz-e a gyerek az iskolapadban ülni, figyelni és koncentrálni. 

Az egy helyben ülés és a figyelem megtartása komoly feladat az egyensúly szervünknek és az idegrendszernek, felnőtt korban is. Segíthet ebben az összetett feladatban, ha olyan gyakorlatokat végzel, amelyek fejlesztik a mozgás ko-ordinációt, és sokat mozgatják a fejed a térben – például a jógában a fizikai (ászana) gyakorlás. Különösen hatékonyak ebben az ellentétes oldalak mozgását összehangoló gyakorlatok, vagy a keresztező gyakorlatok (pl. a gerinc csavarások a jógában, különösen, ha ellentétes oldali végtagok összeérnek közben), illetve az egyensúlyozó gyakorlatok. 

A mozgás koordinációs gyakorlatok annyira közvetlenül és hatékonyan fejlesztik az egy helyben ülésre való képességet, hogy jó lehet közvetlenül meditálás előtt elvégezni néhány ilyen gyakorlatot. Próbáld ki Bálint János 10 perces, előfizetéssel nézhető gyakorlatsorát, amely kellő mozgásingerrel látja el az idegrendszered, így utána könnyebb lesz elcsendesíteni a tested és az elméd is:  https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/240/az_idegrendszer_felkeszitese_a_relaxaciora_es_a_meditaciora/

A mantra egy olyan eszköze a meditációnak, ami - az elme ismétlő, folyamatokat körkörösen újrajátszó tulajdonsága miatt - mindenkinél jól működik. Sokféle mantra van, a legismertebb az AUM mantra, amely a jóga szimbóluma. Dudás Katával a tanfolyam 5. napján az Antar Naad mantrát gyakorolhatjátok. A fehér ruha és a turbán azért van Katán, mert ő egy a kundalínijóga tanár. :)

MANTRA:

man: meditálni (gondolkodni, kontemplálni), tra: vminek az eszközként való felhasználása

A meditáció egy segédeszköze. Amíg ismétled a mantrát, a figyelem egyhegyűvé válik, fókuszál, ez a koncentrációs pont mielőtt az elme elmerül a csendességben. 

A mantra egy idő után összeolvad a légzéssel, egyszerre áramlik a két orrlyukon (nem csak az ida vagy a pingala, hanem a szusumna nádin keresztül áramlik az energia egy magasabb tudatállapotot előidézve.

Attól függően, hogy a mantrát hogyan ismételgetet, más és más a hatás:

- vacsak: hangosan mondjuk a mantrát, legerőteljesebb a fizikai hatása, mérhető a rezgés
- upánsu: mozog a szánk, csak nagyon halkan, magunknak suttogjuk a mantrát: ekkor az idegrendszeri hatás a legfontosabb, lecsendesít
- mánasza, csak magunkban mondjuk, ez a pszichére hat leginkább, a gondolatokra
- adzsapa: a mantra eggyé válik a légzéssel a mélyebb tudatosság szintjén. Erőfeszítés nélkül, a tudatban létezik.

A mantra 4 teste, kósája:

- jelentése, ahogyan hat rá
- az érzés, amit bennem kivált
- adzsapa dzsapa, folyamatos jelenlét bennem
- nádája, eszenciája

Tehát a mantra anélkül is hat az elmére rezgés szinten, hogy a jelentését ismernéd.

Mit tehet érted a mantra?

A mantra segít

- a meditációdban
- a megvilágosádáshoz vezető úton,
- lecsendesíteni az elmét
- ráérezni, hogy belül van az az erő, ami segíthet, nincs értelme kívül keresni a kapaszkodókat, te vagy a felelős a sorsodért.

Kattints a videóért és ne felejts el bejelentkezni az oldalra: https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/241/antar_naad_mantra_meditacio/

 

A tanfolyam negyedik napján pranayamát ajánlunk neked, és hozzá F. Tóth Gabi írását. :)

Pranayama mint meditáció 

Meditálni nem lehet akarattal. A meditáció egy olyan természetes állapot mint mondjuk az alvás. Bizonyos körülmények fennállta mellett magától bekövetkezik, ellenben ha nagyon akarjuk, akkor csak azért se sikerül. A meditációt nem lehet sem csinálni, sem tanulni, egyszerűen meg kell nyílni rá és hagyni kell, hogy magától történjen. 

De hogyan? 

Nekem ebben a kedvenc módszerem a pranayama. A Jóga szútrák a yama, niyama, asana (helyes életszemlélet és testtartás) mint külső gyakorlatok után a pranayamát jelöli meg olyan kapocsként, amely átvezet a belső, vagyis a nem fizikai jógák és a magasabb tudatállapotok felé. A légzés az a fiziológiás működés, amely egyszerre működik automatizmusként, de akár akaratlagosan is irányítható. Az Ayurvédikus és Tantrikus gondolkodás a légzést a prana/Vata és az energia mozgásaival kapcsolja össze. Így a légzés az elsődleges belépési kapu az energiák megtapasztalásához, a testben a doshák és a prana működésének, áramlásának tudatos megértéséhez, a fizikai vegetatív funkciók akaratlagos irányításához és végső soron a magasabb tudatállapotok eléréséhez. Nem véletlen, hogy jelentős spirituális tanítók is, mint pl. Eckhart Tolle a légzés figyelését önmagában elégséges és nagyszerű technikának tartják. 

A pranayama energetizál és átalakít

A pranayama során fontos, hogy ne csak a légzésre illetve a fizikai folyamatokra gondoljunk, hanem energiákra is tudjunk figyelni. Ez egy nagyon finom szemlélődést kíván. Az energiák észlelésének lehetőségei pl. amikor különféle viszkető, bizsergő, áramló érzeteket tapasztalunk, vagy éppen könnyűséget, melegséget érzünk, akár azt érezzük kezdünk túlterjeszkedni a fizikai testünk hátárain. A pranayama gyakorlása mindenképpen energetizál, így azt nem javasolt közvetlenül lefekvés előtt végezni, mert akár túlságosan élénkítő hatása is lehet, ami megnehezíti az alvást.

A pranayama rendszeres gyakorlása ellenállóbbá, immunisabbá, élettel telibbé és aktívabbá tesz. Olyan kreatív energiákat szabadít fel, amellyel természetessé válik az alkotás, úgy, ahogy az belőlünk egyénileg fakad (munkában, családban, művészetekben, önkifejezésben). A pranayama élettani és energetikai pozitív hatásai mellett még érdekes szempont, hogy segíti a tudatosság emelkedését bennünk, így a pranayama rendszeres gyakorlásával megfigyelhető, hogy egyre jobb, természetesebb döntéseket tudunk hozni a magunk számára és sokkal könnyebben tudjuk gyakorolni az elengedést az élet változatos területein (ragaszkodás a kapcsolatokhoz, sikerekhez, saját beteg mintáinkhoz stb.). Az első tapasztalás egy könnyedebb lélegzet lesz, ami elvezethet egy könnyedebb létezéshez.

Mindehhez elég egy rendszeres napi 10-15 perc gyakorlás, ami talán még a legelfoglaltabbak programjába is beilleszhető.

Hogyan lélegezzünk a pranayámában?

Fizikai szinten a videóban bemutatott pranayama gyakorlatok alapja az Ujjayi légzés, ami egy rekeszizomlégzést jelent. A hasfal alsó része megtartott és feszes (Uddiyana bandha) és a gerinc végig egyenes.

Fontos információ, hogy a pranayama alatt ne az legyen a legfontosabb, hogy minél több levegőt akarsz beszívni, kifújni. Ez könnyen kellemetlen érzést okozhat, extrém esetben tüdőtáguláshoz vezethet. A pranayama gyakorlás légzése nagyon finom, rekeszből kontrollált, viszont szinte teljesen hang nélküli és inkább felszínes, vagyis csak nagyon kis mennyiségű levegőt használunk hozzá. Az is könnyen bekövetkezhet, hogy a légzésben kimaradásokat érzékelsz, de ez ne ijesszen meg. Pontosan ez jelzi azt, hogy jól haladsz.

Az ászanákkal megfelelően felkészített, stabilan és kényelmesen megtartható testben a pranayama állapota természetesen jelenik meg, ahogy a Jóga Szútrák ezt kifejti (Y.S. II. 48-49): “A kettősség megszűnik mint zavaró tényező. Amikor ezt eléri (a gyakorló), a pranayama természetesen bekövetkezik a be- és kilégzés mozgásainak abbamaradásával.“

Az ilyen állapotban úgy tűnik mintha nem is lélegeznél, olyan finom és kiegyenlített lesz a ki- és belégzés. Sőt az is lehet, hogy tényleg nem is lélegzel, illetve olyan hosszú a lélegzet, hogy ezt így érzékeled. 

Milyen testtartás segíti a leghatékonyabban a pranayámát?

Hogy ezt a nagyon finom, hosszan elnyújtott, szinte megálló lélegzetet meg tudjuk tapasztalni, szükség lesz a rekeszizom megedzésére és az Uddiyana bandha olyan szintű használatára, ami természetes és így szinte észrevétlen. Ebben segít az egyenes ülőpóz, a kinyújtott gerinc és a stabil testtartás is.

Természetesen nem kell ehhez lótuszülés, viszont nagyon fontos, hogy ha párnán ülve és/vagy fal mellett gyakorolsz, akkor is ügyelj arra, hogy a hasad alsó részét tartsd, húzd ki magad és végig maradjon egyenes a gerinced, a fejedet pedig ne lógasd. Ha a “hasadba” lélegzel, vagyis lazán hagyod mozogni, és a rekeszizom légzés (Ujjayi légzés Uddiyana bandhával) helyett a hasi légzést használod, akkor az elméd könnyen betompul és belealudhatsz a gyakorlásba. A pranayama nem alvás, a lényege a folyamatosan fenntartott éber figyelem.

A bemutatott videókban ennek megtapasztaláshoz kapsz egyszerű gyakorlatokat, amelyeket érdemes reggel felkelés után, de mindenképpen üres gyomorral és üres belekkel gyakorolnod.

Kattints a mai napra ajánlott videóért:

https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/243/meditaciora_felkeszito_pranayama_1/

Ha tetszik, és ezt a videót választod majd a meditációd elősegítésére az 5. nap után, akkor fokozatosan nehezedő videókkal léphetsz tovább, ha az előzőt már jól begyakoroltad.

https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/244/Meditaciora_felkeszito_pranayama_2/
https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/245/Meditaciora_felkeszito_pranayama_3/

A teljes videók lejátszásához jelentkezz be az oldalra. (A fenti 3 videó 2016 november 21 és december 11 között ingyenesen elérhető, egyéb időpontokban előfizetéssel nézhető.)

Jó gyakorlást! Jó tapasztalást!

Namaste,
F. Tóth Gabriella


Tudod-e pontosan, hogy mit jelentenek ezek a szavak: Prána, Nádi, Csakra, Kundalíni? És vajon mi köze mindezeknek a meditációhoz? Erről szól a mai tippünk, amelyhez egy - zsúfoltabb napokon is elvégezhető - rövid technikát ajánlunk Jagicza Bertával, a Felső Szusumna légzést: https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/242/felso_szusumna_legzes/

A jógagyakorlatoknak egyszerre van fizikai, mentális és energetikai hatásuk. A meditációt előkészítő bármely technika az elme lecsillapítására, fizikai síkon pedig az idegrendszer harmonizációjára törekszik. És míg az idegrendszer összefüggő rendszert alkot a fizikai testben, úgy az energiacsatornák, a Nadik is az energiatestben. Nadi áramlást jelent szanszkrit nyelven és ami áramlik, az a Prána, életerő. A há!rom legfontosabb Nádi az Ida, a Pingala és a Szusumna.

Az Ida a női energiát szállítja a gerinc bal oldalán, a jobb agyfélteke tartozik hozzá és a bal orrlyuknál végződik. A Pingala a férfi energiát a gerinc jobb oldalán, a bal agyfélteke tartozik hozzá és a jobb orrlyuknál végződik. A női és férfi,  Hold és Nap energiája keresztezve egymást, körbefonj a a Szusumnát. A kereszteződéseknél vannak a csakrák, a hét fő csakra a gerinc mentén.

A gerincoszlop mentén lévő Szusumna akkor aktiválódik, ha az Ida és Pingala kiegyensúlyozottam működik. (Fizikai síkon a paraszimpatikus és a szimpatikus idegrendszer szintén.) Ez a meditációs állapot is, ilyenkor tud áramlani az energia, a sokszor kígyóként ábrázolt Kundalíni fölfelé, magasabb tudatállapotok felé vezetve a gyakorlót.

Sok jógagyakorlat kifejezetten erre irányul, a mai gyakorlásunk is, ami egy rövid, egyszerűen elvégezhető légzésimagináció. A technika javítja az intuíciót, és hozzájárul, hogy a magadról kialakított kép és az, amit sugárzol nagyobb összhangba kerüljön. Segít a belső nyugalom felfedezésében.

Jó gyakorlást

Tratak vagy Trátaka gyakorlat – Gyertyaláng meditáció

Egyike a hat ősi tisztító gyakorlatnak (vagyis a Satkarma, szószerint „hat cselekedet” egyike), amelyeket a jóga ősi irata, a Hatha Jóga Pradípika is leír és a tanfolyam ide vonakozó, második napra ajánlott ingyenes videóját ezen a linken éred el: https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/247/gyertyalang_meditacio/.

Az agyunkba érkező ingerek közül kiemelekedő szerepe van a vizuális ingereknek. Ha a tekintet egy pontra fókuszál, az elmét és minden energiánkat is könnyebb fókuszálni, és fordítva: tegyél egy kísérletet. Állj egylábon (pl. fa pózban, de a kísérlet szempontjából ez nem lényeges), és fókuszáld a tekinteted egy stabil pontra, pl. a földre, vagy egy előtted lévő mozdulatlan tárgyra. Aztán kezdj el a tekinteteddel körbe-körbe és gyorsan cikázva „ugrálni” a szobában, gyorsan változtasd, hogy mire nézel, miközben a tested igyekezz mozdulatlanul tartani. Legtöbb embernek könnyebb megtartani az egész test-elme-lélek összeszedettségét, ha egy pontra fókuszál a tekintet.

Ezen alapszik a tratak gyakorlat is. Vizuális típusoknak ajánljuk, akiknek fontosak a vizuális ingerek, vagy akiknek a nap végére nagyon elfárad a szeme. De olyanoknak is jó lehet, akiknek a többi technikával valamiért nehéz megtartani a koncentrációt. 

A Tratak gyakorlás során a gyertya fénye stimulálja a tobozmirigyet, ami egy belső elválasztású mirigy az agyban, a „belső fénymérőnk” és egyben a Harmadik Szem Csakrához kapcsolt endokrin mirigy. A gyakorlat fizikai síkon is intenzíven hat a látásunkra, de mentális és energetikai síkon is stimulálja a látást, meglátást, megértést, intuíciót, a jövőről, a múltról, és önmagunkról alkotott képünket, belső látásunkat. 

A tisztító hatás eléréséhez fontos, hogy maga a láng és a fény minél tisztább legyen – ezért kell sima fehér gyertyát használni, ami tiszta fénnyel ég. A láng szimbolikusan egyfajta tisztító tűz az elmében cikázó zavaró képeknek és gondolatoknak. A fény is szimbolikus: megszünteti a sötétséget. A sötétséggel nem kell harcolni, nem kell analizálni, nem kell racionalizálni: elég fényt gyújtani, és a sötétség eltűnik, átveszi a helyét a fény. 

Ha könnyezni kezd a szemed, az segítheti a tisztulást, hiszen a könny felold, átmos, lemos fizikai és mentális értelemben is. Ha kontaktlencsét viselsz, kontaktlencse nélkül végezd a gyakorlatot. Ha szemüveget hordasz, azt javasljuk, vedd le a szemüveged. Ha valamilyen szemproblémád van (pl. műtét után, gyulladás esetén), kérd ki az orvosod véleményét!

A vizualizációra való képességet lehet gyakorlással fejleszteni, ez stimulálja a Harmadik Szem Csakrát. Ebben a videóban például egy nyugodt vizű tó képét használjuk. A tükörsima nyugodt vízfelületet gyakran használják az elcsendesedett elme metafórájaként. Ez a videó azonban nem ingyenes, előfizetés után tudod kipróbálni, hogy Nálad működik-e! https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/77/pihenteto,_nyugodt_vizu_to/ 

 

 

Köszöntünk a 21 napos ingyenes meditációs tanfolyamunk első napján! :) Kezdjük is egy fontos dolog tisztázásával.

A meditáció: az elme elcsendesedésének a folyamata. Lehet, hogy próbáltál már meditálni, de nem igazán sikerült? Talán nem az alkatodnak megfelelő technikát használtad. Lehet, hogy több idő kell, hogy a neked való meditációs technikára rátalálj, az a fontos, hogy a keresést ne add fel! Ha elkalandozik a figyelmed, az a gyakorlás része, nem kudarc! A gyakorlás tulajdonképpen abból áll, hogy az elkalandozott figyelmet mindig visszairányítjuk a kiválasztott fókuszhoz, ami a technikától függően eltérő. A meditációs technika a meditációhoz megfelelő elmeállapot elérését szolgálja, és nagyon sokféle lehet. A meditáció nem maga a gyakorlat, hanem az az állapot, ami felé a technika visz! Ha már gyakorlott vagy, akkor egyre könnyebben merülsz majd el a csöndben jógatechnikák nélkül is.

Magáról az meditációs állapotról nehéz beszélni, hiszen meghaladja a fogalmiság szintjét. A meditációban képesek vagyunk az érzékszervi tapasztalatok és az elme közvetítése nélkül közvetlenül tapasztalatot szerezni a valóságról. A meditáció elmélyülése szamadhi állapotba vezet, majd ez vezethet el a megvilágosodásig, de odáig még hosszú az út.

Az első ajánlott videónk Bálint Jánossal 30 perces, némileg hosszabb mint a többi, mert egy relaxáció előzi meg, hogy még jobban ráhangolódj, és még mélyebb legyen a meditációd. A relaxáció és a meditáció fogalma sokakban keveredik. A relaxáció elengedettséget jelent. Tudatos feszültségoldást, amely a testben és az elmében tárolt feszültségeket oldja. A relaxációt fekvésben, a meditációt általában ülésben végezzük.

Kattints az első napi gyakorlásért, és a teljes videó lejátszásához jelentkezz be az oldalra: https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/246/so-ham_meditacio/

Bálint János több évtizedes meditációs tapasztalattal rendelkezik, sőt, meditáció oktatóképzést is tart, akár online. Ha még komolyabban érdekel a meditáció, tanfolyamát nálunk is megvásárolhatod:
https://www.jogaklikk.hu/termek/Purnam_Meditacio_Oktatokepzes_Tavoktatasban__3_honap_JogaKlikk_elofizetes_3/

Jó gyakorlást!

 

Cimkék: 21 napos meditáció

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be!

d. Klára

2016. 11. 27. 16:01 Érdekes,hogy felismerem a lángban barátomat,más ismerőst,fényben.Köszönöm,Jók.

H. Andrea

2016. 11. 23. 01:00 Nagyon köszönöm !Mindig szerettem a tűzet nézni ... megnyugtat :)

B. Józsefné

2016. 11. 22. 18:27 Nagyon érdekes volt, egyben számomra nehés is. Köszönöm.