JógaKlikk -  Online jógaórák

Jóga... KLIKK! Érvek az online jógázás mellett

hozzászólás 2013-07-03

Varga Judit írása az online jógázásról Összeszedtem néhány érvet és ellenérvet az online jógázással kapcsolatosan. Ha kihagytam valamit, írd meg hozzászólásban!

Összeszedtem néhány érvet és ellenérvet az online jógázással kapcsolatosan. Ha kihagytam valamit, írd meg hozzászólásban! 

5 érv az online jógázás mellett:


1. „Nincs időm jógázni! Pedig nagyon szeretnék...”

Az online jógaórák rugalmas időbeosztásba is könnyen beilleszthetők. Vannak például tanítványaim, akik néha éjszaka dolgoznak, vagy teljesen kiszámíthatatlan a munkaidejük: filmesek, színészek, vendéglátósok, újságírók vagy éppen nem utolsósorban a nagy tiszteletet érdemlő főállású anyák. Az emberek nagy része nem a jógaóra köré szervezi az életét - mi jógatanárok nem is értjük, hogy miért. Van, aki nem tud eljönni se este 6-kor, se reggel 9-kor jógázni, de tényleg, akármennyire szeretne is. Sokszor örül a mindennapi életét éldegélő jógi, ha végre talál egy fél órát, órát, vagy akár másfelet, amikor tudna jógázni, és ha pont akkor nincs öt perc távolságra egy éppen kezdődő jógaóra, akkor marad mégiscsak a kanapé és a Facebook. A JógaKlikkel a „Nincs időm jógázni” című, egyébként nagyon helytálló és roppant kreatív kifogás sokkal ritkábban használható.  

2. Nem kell „odamenni”.

Ez az előny kapcsolódik a fentiekhez, gyakran azért nem tud az ember „odamenni”, mert annyi ideje már nincs. Kilencven perc még lenne, de ha az óra kilencven perc, odamenni fél óra, átöltözni, megérkezni, stb még vagy tíz perc, oda-vissza az annyi mint... alsó hangon két és fél óra, egy kilencven perces gyakorláshoz. És van, akinek „odamenni” mondjuk két napi lovaglás, vagy pár óra vonat, vagy egyéb közlekedési eszköz használatát jelentené, tehát nem fog menni...

3. Pénztárcakímélő

Egy kilencven perces jógaóra ára manapság Budapesten valahol 1,500 és 4,000,- Ft körül mozog. Ez függ a bérlettől (az egyszeri alkalmak, a „beesős” árak általában drágábbak), illetve a fűtött teremben tartott órák gyakran drágábbak (hiszen nagyobb a fenntartás költsége is). Vidéken általában olcsóbbak az órák. A JógaKlikk egyhavi korlátlan előfizetése pillanatnyilag 3,400,- Ft, abból jó ha két vagy három alkalommal el tudsz menni jógázni egy stúdióba. Szerintem pusztán anyagi szempontból nagyon megéri :-)

4. Átmenet az egyéni gyakorlás és a vezetett gyakorlás között

Az első jógatanárom, Baktay Ádám, nagyon sokat biztatott mindenkit az otthoni, egyéni gyakorlásra, és ezért nagyon hálás vagyok neki, mert én követtem a javaslatait, és nagyon hamar, pár hónap jógázás után már otthon is próbálgattam, amiket órán együtt csináltunk. Hiszen ideális esetben az ember kombinálja az egyéni gyakorlást a csoportos, tanár jelenlétében zajló gyakorlással. A kettő nagyon jól kiegészíti egymást: csoportban és a tanár segítségével lehet új dolgokat tanulni, inspirálódni, meglovagolni a csoport energiáját, és otthon (vagy máshol), egyéni gyakorlás alkalmával ki lehet használni az ismétlés erejét és pl. addig ugrálni fel kézenállásba, amíg egyszer csak sikerül, vagy addig próbálkozni a fejenállással a szoba közepén, amíg egyszer csak végre nem vágódik el az ember - pardon, bukfencel, nem elvágódik...

Van, akinek könnyen megy az otthoni gyakorlás, de tapasztalatom szerint sokkal népesebb azok tábora, akik arról számolnak be, hogy nagyon nehéznek találják az otthoni gyakorlást: képtelenek felidézni, hogy miket is szoktunk gyakorolni órán, nem biztosak benne, hogy mit milyen sorrendben érdemes gyakorolni, milyen irányelveket kell szem előtt tartani, hogy a végén az ember jól érezze magát és kiegyensúlyozott legyen a gyakorlása. Nekik nagyon jó segítség lehet a JógaKlikk. Az online gyakorláshoz is kell önfegyelem (szanszkritül tapas): meg kell nyomni a play gombot és csinálni kell. De nem kell azzal foglalkozni, hogyan állítsd össze a gyakorlást magadnak, és folyamatosan kapod emlékeztetőnek az instrukciókat, hogy tudd, mikor kell a kislábujjad körme hegyét egy ici-picit jobbra húzni (mert mi jógaoktatók képesek vagyunk ilyen instrukciókat is adni).

Az online gyakorlás nagyon jó átmenet lehet a csoportos és a teljesen önálló gyakolrás között, és remekül felkészíti a gyakorlót az önálló gyakorlásra.

5. Otthon gyakran könnyebb koncentrálni, kevesebb a figyelmet elterelő tényező és nincsenek „versenytársak”.


Egy nagyon kedves magántanítványom sokáig kifejezetten azért járt magánórára, mert azt mondta, képtelen „nem versenyezni” a többiekkel és „nem összehasonlítani magát másokkal”. Ha körülötted sok színes és kedves jógi társ jógázik, figyeld meg egyszer a belső monológodat.

„Belégzés. Kilégzés."

„Nahát, annak a lánynak pont ott van két „pisztolytáska” oldalt a combján, ahol nekem.”

„Belégzés. Kilégzés.”

„Vajon most engem néz a tanár vagy saját magát a tükörben? Jobb lesz, ha rendesen csinálom, lehet, hogy engem néz.”

„Belégzés. Kilégzés.”

„Ha annak a lánynak ennyire átlátszik a bugyija a jóganadrágon, akkor lehet, hogy a mögöttem lévő srác is látja az enyémet.”

„Belégzés. Kilégzés.”

„Hú, mennyire izzad az a pasi, hát ez nagyon durva. Még jó, hogy én nem vagyok ilyen izzadós.”

„Belégzés. Kilégzés.”

„Mi van ma a tanárral? Olyan hülyeségeket csinálunk ma. Utálom!”

„Belégzés. Kilégzés.”

„Nem igaz, hogy egydül én nem tudom megtartani ezt a kézen egyensúlyozós hülyeséget. Na jó, meg a duci lány a sarokban, de ő nem számít.”

„Bevégzés. Kivégzés... Mi???”

Azt hiszem, érted, mire gondolok. Van, akinek ez nagy probléma, és folyamatos teljesítménykényszerben van, ha egy csoportba kerül, vagy folyamatosan elvonja a figyelmét valami külső tényező. Ha nagyon kreatív vagy, persze otthon is találsz ilyen figyelemelterelő dolgokat, és mindig ott van a tanár, akivel lehet magad összehasonlítgatni, vagy a képernyőről, vagy emlékezetből. De egyedül talán könnyebb megvalósítani a versenyzés és összehasonlítás mentes, koncentrált gyakorlást, és ha már biztos lábakon állsz ezen a téren és felvértezted magad némi tapasztalattal, valószínűleg könnyebbnek fogod találni, hogy csoportban is megtartsd a figyelmed saját magadon és a gyakorlásodon. 

Az ellenérvekről itt olvashatsz.

Varga Judit


Cimkék: jóga online jógázás gyakorlás

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!