JógaKlikk -  Online jógaórák

Az Iyengar Jógáról

hozzászólás 2014-04-29

Minden jóga jóga, csak a hangsúlyok vannak máshol. Ami az Iyengar jógastílusban szembetűnő...

Bellur Krishnamachar Sundaraja (B. K. S.) Iyengar (ejtsd „ájengár") mester a mai napig, 95 évesen is tanít. Metódusa a hatha jógát követi, és a világhírű hegedűművész, Yehudi Menuhinnel való megismerkedésével vált ismertté a világ nyugati felén. Guruji tanítása először 1966-ban látott napvilágot a Light On Yoga (Jóga új megvilágításban) című első könyvében, ami azóta 18 nyelven jelent meg. Mára 14 könyv szerzője. Az irányzat követi a jóga célját: „Citta vritti nirodhah" - azaz az elme hullámzásának lecsendesítését. Vallja, hogy az elme csak a test megművelésével együtt csendesíthető, ahol a test, az elme és a légzés kölcsönösen hat egymásra.

Mire számíts egy Iyengar jógaórán?

Minden jóga jóga, csak a hangsúlyok vannak máshol. Ami az Iyengar jógastílusban szembetűnő:

- A precizitás elsődleges: nagyon részletes és pontos igazításokkal találkozhatsz az órán.

- A pózokban egyre hosszabb ideig tartózkodnak, minél haladóbb a gyakorló, ez az idő tovább hosszabbodik, gondoskodva róla, hogy a póz elkezdjen „működni".

- A gyakorlásban jellemző lehet az eszközhasználat: heveder, tégla, pokróc és egyéb eszköz tanítja az érzéketlenebb részeket is mozgásra.

- Sorozatokkal dolgozik, amelyek nem kötöttek, mint pl. az astanga jógában, hanem meghatározott logika, ismérvek mentén épül fel az óra és ezen belül a sorozatok variálási lehetősége végtelen.


A tanítás az egyvonalúságra helyezi a hangsúlyt: ha a test a pózokban bizonyos vonalakat követ, akkor biztonságosan tudsz maximális eredményt elérni a hajlékonyság, az erőnlét és a jó közérzet terén. Az órák általában egyszerűbb pózokkal kezdődnek és fokozatosan térnek át a haladóbb pózokra, majd ezt követi a relaxáció, amelybe időnként légzéstechnika (pránajáma) is be van építve.

Az Iyengar jóga oktató

Magyarországon is már sokféle jógaoktató-képzéssel találkozhatsz, és vannak köztük nagyon színvonalasak, de akad olyan is, amely kevésbé az. Az Iyengar metódus ebben is garanciát jelent, hiszen az oktatónak szigorú nemzetközi feltételeknek kell megfelelni. Minden okleveles Iyengar jóga oktató magas színvonalú képzésben részesül minimum 5 évig – ez az egyik oka annak, hogy az Iyengar jóga az egyik legelterjedtebb módszer a világon.

Forrás: Lyengar szövetség

Kinek való az Iyengar jóga?

A precizitás és a jó értelemben vett szigorúság miatt azt mondanánk, hogy azoknak, akik hasonló módon közelítik meg a dolgokat. De aki éppen, hogy szárnyaló és szétszórt, annak ez a jógastílus taníthat kereteket, adhat biztonságot. Próbálj ki többféle jógastílust, és találd meg a neked legjobban tetszőt!


Cimkék: jóga jógastílusok gyakorlás

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!