JógaKlikk -  Online jógaórák

Zengess néhány OM mantrát az egészségedért

hozzászólás 2021-02-02

Tudtad, hogy az OM vagy AUM mantrát nem csak egy jógaórán vagy meditáció elején, illetve gyanánt jó zengetned? Rengeteg jótékony hatása van, amiért érdemes a nap bármelyik szakában alkalmaznod.

Transzcendentális ereje tisztítja, megnyugtatja az elmét, energiával tölt fel, és segíti az elmélyülést. Rendszeres kántálásával öngyógyító folyamatokat indíthat el. Többek között hihetetlen hatással van az idegrendszerre, enyhíti a depressziót vagy a fejfájást, megtisztít a negatív gondolatoktól. Beindul általa a méregtelenítés, erősödik az immunrendszer, de még az emésztésre is pozitívan hat.

../blog_img/250/3.jpg

Az OM vagy AUM hindu szimbólum, és egyben a legfontosabb alap- vagy gyökérmantra. A hindu hagyomány szerint ez az univerzum hangja, a teremtés igéje. Ősrezgés, amely eredetét tekintve az öröktől való és az ‘Abszolút igazságot’ és a ‘Legfelső Isteni Teremtő erőt’ képviseli.

Mindössze három hangból áll, mégis rengeteg jelentést foglal magába. Teljesség és hármas egység jellemzi: múlt-jelen-jövő, kezdet-közép-vég.

../blog_img/250/1.jpg

Az “A” hang a kezdetet, az univerzum megteremtését jelenti. A félhosszú hang a hasból indul és a mellkas felső részében rezeg. A nyelv a száj alsó részén marad, az ajkak szétnyílnak a nyitottság érzetét keltve. Az “U” hangot hosszabban tartjuk ki, és az állhatatosságot jelöli, amely tovább visz, és fenntartja, megőrzi az energiát. Az ajkak elkezdenek mozogni és a hang fokozatosan halad előre, a felső szájpadlás mentén és a torokban rezeg. Az “M” a bezáródást jelenti, a vég kezdetének, a véglegesítésnek hangja. A nyelv a felső szájpadláson, és az ajkak összezárulnak. Azt követi még egy negyedik ‘hang’ is, a csend hangja, ami bennünk marad, ha a lélegzet elhalványul. Az OM az élet körforgását képviseli, ahogy minden állandóan változik, mozgásból mozdulatlanságba, hangból csendbe.

Ha szeretnél egy másik mantrával is megismerkedni, próbáld ki például Antar Naad meditációs videónkat Dudás Katával. (A videó megtekintéséhez előfizetés szükséges!)

Antar Naad mantra meditáció

Antar Naad mantra meditáció


Cimkék: mantra OM AUM meditáció jóga

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!