JógaKlikk -  Online jógaórák

Vinyasa Flow - a könnyed áramlás

hozzászólás 2014-02-07

A nőiesség egyik megnyilvánulása az odaadás, az átélés és a szenvedély. Amikor teljesen felolvadsz egy tevékenységben, amikor eltűnik az Én, az Ego, minden aggodalmával, kételyével és szenvedésével együtt, és csak maga a tevékenység létezik, amit éppen csinálsz. Ezt nevezik Flow vagy Áramlás élménynek.

Vinyasa Flow – a könnyed áramlás

A nőiesség egyik megnyilvánulása az odaadás, az átélés és a szenvedély. Amikor teljesen felolvadsz egy tevékenységben, amikor eltűnik az Én, az Ego, minden aggodalmával, kételyével és szenvedésével együtt, és csak maga a tevékenység létezik, amit éppen csinálsz. Ezt nevezik Flow vagy Áramlás élménynek.

A Flow élményét Csíkszentmihályi Mihály, magyar származású amerikai pszichológus kutatta és írta le, de természetesen maga az élmény emberemlékezet óta létező jelenség. Gyakori, hogy művészek élik át alkotás közben ezt az élményt, de a Flow bármilyen tevékenység végzésekor létrejöhet: egy erdei séta, kézimunkázás, színezés, sőt házimunka végzése közben is. Megszűnik az idő és az Én fogalma, és csak maga a tevékenység létezik.

Egyre népszerűbbek azok a jógagyakorlások, amik ezt az élményt keresik. Vinyasa Flow, Hatha Flow, Flow Jóga. Az ilyen gyakorlások a Flow élmény mellett arra fektetik a hangsúlyt, hogy a mindennapi életben az események, történések egymáshoz kapcsolódnak, egy sorozatot vagy láncolatot alkotnak, és minden mindennel összefügg. A munka hatással van a családi életünkre, a magánéletben történő események kihatnak a munkákra, a barátaink hatással vannak a szabadidős tevékenységeinkre, stb. A jógagyakorlásban a mindennapi életünket modellezzük a jógaszőnyegen, és amit jógázás közben átélünk és megtanulunk saját magunkról, a korlátainkról, a reakcióinkról, a mentális folyamatokról, az mind segítségünkre lesz a mindennapi életben.

A Flow stílusú gyakorlások arra tanítanak, hogy az életedben lévő dolgokat és eseményeket összefüggéseikben, egy folyamat részeként lásd. A pózokat (ászanákat) nem egyesével, egymástól elkülönítve gyakoroljuk, hanem sorozatokba rendezve, egy folyamat részeként. Nem csak egyes sorozatokban vannak kapcsolódások és összekötések, hanem az egész óra gyakran tartalmaz visszatérő elemeket és olyan összefüggéseket, amelyek az egész gyakorlást áthatják. Gyakori, hogy egy-egy Flow stílusú óra egy témára vagy egy nehezebb póz (Csúcs póz) gyakorlására épül. Az alábbi képen Shiva Rea, Vinyasa Flow oktató látható.

„Az egyetlen állandó dolog a változás.”

Gyakran nagy szenvedést okoz, hogy mindenáron meg akarunk őrizni dolgokat olyannak, amilyenek, pedig ez lehetetlen. Konzerválni akarjuk a testünket, a kapcsolatainkat, a munkánkat, pedig minden állandóan változik körülöttünk és bennünk is. A Flow stílusú gyakorlások segítenek átélni és elfogadni, hogy minden folyamatos mozgásban és áramlásban van. Ez nem jelenti azt, hogy egy Flow gyakorlásban nincs megállás. Általában váltogatjuk a folyamatos, áramló mozdulatsorokat a pózok kitartásával, hiszen így éljük a napjainkat is: mozgunk, áramlunk, utána megállunk és figyelünk, hogy egy új tudatossággal tudjunk tovább mozdulni.

Flow – a kikapcsolódás eszköze

Aki egész nap aktívan dolgozik, folymatosan lefoglalja a kapacitásait és az ingerek és igények rengetegében próbál boldogulni, gyakran nehéznek tartja, hogy megálljon, csendben legyen és befelé forduljon. Az ilyen típusú emberek gyakran pihentetőbbnek találják, ha egy dinamikus, áramló mozgást gyakorolnak, ahol a test és az agy folyamatos, összehangolt munkájára van szükség, és utána ebből az áramlásból kell megállni, ellazulni és pihenni. Amíg egy áramló sorozatot követsz, nem tudsz azon gondolkozni, mi legyen vacsorára... és mire megállunk, már létrejött az a harmónia a test, az elme és a lélek között, amire a pihenéshez van szükséged.

Válassz a JógaKlikk Vinyasa Flow stílusú videói közül! 

Varga Judit


Cimkék: jóga gyakorlás vinyasa flow

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!