JógaKlikk -  Online jógaórák

Űzd el az álmatlanságot uddzsáji légzéssel!

Publikációk hozzászólás 2015-01-18

Sokan elfeledkeznek róla, pedig a helyes légzés elengedhetetlen az egészséges testhez. A jógában a pránajáma-gyakorlatokat néha hanyagul légzőgyakorlatoknak hívjuk, pedig sokkal többet jelentenek puszta légzésnél.

A prána (életerő) tudatos szabályozása, az „életerő kiterjesztése" a megfelelő definíció. A régi idők igazi jógijai, akik több ezer éven át figyelték és adták tovább a tapasztalataikat a testük és elméjük működéséről, olyan tudásra tettek szert, hogy az számunkra szinte elképzelhetetlen. De azt te is megfigyelhetted már, vagy olvashattál róla cikksorozatunkban, hogy a légzés közvetlenül hat az idegrendszerre: tudatosan befolyásolhatjuk a mentális állapotunkat a légzést irányítva. Már egy egyszerű légzésmegfigyelés is nyugtató hatással van ránk, megfékezi az elmefolyamatokat, amely célja a jógagyakorlásnak, de a nyugodt, hosszú és boldog életnek is ez a titka.

Forrás: Thinkstock

A légzés továbbá minden fiziológiai folyamatra befolyással van, pránajámával javulhat az anyagcsere, a vérkeringés, a szervek működésére. A jóga gyakorlati, tapasztalati tudomány, és nem nagyon van olyan betegség, aminek a gyógyítására, vagy élettani folyamat, aminek harmonizálására ne lenne jógatechnika.

Miben segíthet neked az uddzsáji légzés?

Az uddzsáji, azaz „győzedelmes légzést" egyes jógastílusok (pl. az astanga vagy vinyásza flow) alapból előírja, végig a gyakorlás alatt. Ha voltál már ilyen dinamikus órán, megfigyelhetted, hogy úgy lélegeznek, mint Darth Vader. Ám ha neked még nincs elég rutinod benne, előfordulhat, hogy további feszültséget kelt. Ilyenkor ne erőltesd, gyakorolj tovább sima, egyenletes és mély rekeszizomlégzéssel. Győzedelmes légzésnél is a rekeszizom kiterjedt használatával, teljes tüdővel lélegzünk. A gégefőt félig lezárjuk és gyakran bandhákat (izomzárakat) is alkalmazunk. A belégzés és kilégzés hossza azonos, a légzés minden fázisa egyenletes. Mindezek hatására:

- Hő termelődik a testben, elkezdődik az izzadás, méregtelenítés. A hő a sérülésektől is véd.

- A figyelmedet koncentrálja, behúzza a testbe.

- Lassítja és tudatosítja a légzést.

- Megnyugtat.

- Megvéd a túlerőltetéstől.

- Az álmatlanság egyik ellenszere lehet.

Life.hu tipp
Sokan, sokféleképpen tanítják az uddzsáji légzést, íme egy egyszerű módszer, tanuld meg most a JógaKlikkel. A videó ezen a héten ingyenes. Kattints IDE! 

Cimkék: testmozgás jóga légzés JógaKlikk jógaiskola

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!