JógaKlikk -  Online jógaórák

Ötperces szanszkrit gyorstalpaló

hozzászólás 2023-05-17

Miért kell bonyolítani az életünket, miért nem lehet a jógában magyar szavakat használni a szanszkrit helyett? Ennek több oka is van...

Elsősorban arról van szó, hogy a szanszkrit szavaknak árnyalt jelentéstartalma van, amit gyakran az általunk használt hétköznapi szavak jelentése nem fed teljes egészében. Azon kívül a jóga egy hagyomány és úgy tud fennmaradni minél kevesebb torzítással a jövő nemzedékek számára, ha az elnevezésekben is megőrizzük a hagyományokat, hiszen nem puszta szavakról, hanem jelentésekről van szó.

Emellett a szanszkrit szavaknak különleges rezgése van, ami segíti a megértést, megtisztulást és felemelkedést. Ezért érezheted például az AUM mantra jótékony hatását. 

És miért pont szanszkrit? A szanszkrit egy ősi nyelv, ami egész Ázsiában elterjedt, úgy, mint Európában a latin. A tudomány, az irodalom, a nyelvészet, a filozófia, a vallás nyelve, évezredek óta. Nem csak az írott szövegek, de a szájhagyomány útján fennmaradt információk is szanszkrit nyelven terjedtek el. Így a jóga nyelve is a szanszkrit. 

Remélem, hogy az alábbi ötperces „szanszkrit gyorstalpaló” segít eligazodni a leggyakrabban használt szanszkrit szavak között. (A jóga ászanák nevét most nem érintem, az nagyon hosszú lista lenne...)

A legfontosabb szanszkrit szavak (mini szótár)

ászana - tartás, póz, és nem utolsó sorban „ülés”.
Ülés, mert beleülsz a pózba, szilárdan, egyensúlyban, és ha már ott vagy, ellazulsz. Jógagyakorlás közben minden pózt ászanának hívunk. A fizikai testhelyzetek gyakorlása arra készít fel, hogy mozdulatlanul tudj ülni meditáció közben.

prána – életerő, életenergia.
pránát gyakran a lélegzet, a légzés szinonimájaként használják, de több annál. Az az életenergia, ami szétárad a testedben, ami kitölt, ami mozgat, ami áramlik benned, amitől élsz. Nem csak az emberben van prána, sőt nem is csak az állatokban, hanem a növényekben és a materialista világnézet szerint „élettelen” dolgokban is. Érdemes pl. elkerülni az előre feldarabolt és bezacskózott salátát vagy gyümölcsöt, ha lehet, mert minél többet áll a friss növény feldarabolva, annál inkább elillan belőle a prána. A kristályokban, féldrágakövekben is van prána, és ha érezted már azt, hogy egy hegynek, völgynek, dombnak, sziklának vagy akár egy különleges tárgynak ereje van, szanszkritül azt is pránának neveznénk.

nadi - energiacsatorna.
A prána, vagy életerő ezeken az energiacsatornákon áramlik. Ahogy az ember fizikai testét erek hálózzák be, az energetikai testet nadik hálózzák be. Több ezer nadi található a testedben. Vannak egészen vékonykák, mint a hajszálerek, és egészen nagyok és vastagok, például a gerincoszlop mentén futó három fő nadi: a szushumna nadi egyenesen fut a gerincoszlop mentén, két oldalsó nadi, pingala és ida, pedig szlalomban tekereg jobbról balra és balról jobbra. A gerincoszlop aljáról indulnak és a harmadik szemig minden fő csakrában összefutnak. Amelyik jobbról ér fel a harmadik szemig, az a pingala nadi, az aktív, férfias erő energiacsatornája, a másik pedig az ida nadi a passzív, nőies energia szállítója.

csakra - szó szerint kereket jelent.
Energetikai szempontból a csakrákat körbe-körbe forgó energiaörvényeknek ábrázolják. Gyakran hallani azt, hogy hét csakra van az emberi testben. Valójában minden nadi végén van egy csakra, némelyik egészen apró, és a nadik találkozási pontjaiban is van egy-egy csakra. A hét fő csakra, amelyekről a legtöbbet hallani, a gerincoszlop mentén helyezkedik el sorban. Mindegyik fő csakrához testrészeket, belső szerveket, mentális folymatokat rendelünk hozzá, amikért ez a bizonyos csakra felelős. Mindegyik fő csakrának megvan a színe, vagy színei, mantrája, szimbóluma, illó olaja, drágaköve, stb. Ezek terápiás használata segíthet egyensúlyba hozni az adott csakrát. A csakrákról rengeteg információt találsz, például itt is.

pránajáma - a prána igába vonása, irányítása, mederbe terelése.
Leegyszerűsítve sokszor hallani, hogy a pránajáma: légző gyakorlat. A pránajáma valójában sokkal több ennél, hiszen ezek a gyakorlatok energiát mozgatnak, energiát irányítanak a testedben és nem csak a tüdőt „tornáztatják”, hanem az egész test energetikájára hatással vannak. Ezért különösen fontos, hogy nagy körültekintéssel és tisztelettel gyakorold a pránajámát, egy tanár útmutatását követve. Erre, és az egóból gyakorlás veszélyeire figyelmeztet ez a videó is. 

mudra - a mudra jelentése „pecsét” vagy „jelkép”.
A jógában általában erőteljes hatású kéztartásokat értünk alatta, de vannak olyan mudrák is, amikhez nemcsak a kezeket, de az egész testet kell használni. A kezek igen érzékenyek az érintésre és a nyomásra, ezért a mudrák úgy működnek nagyjából, mint a reflexológia vagy az akupresszúra. Leggyakrabban talán a csin mudrával találkozhatsz jógaórán: össze kell érinteni a hüvelyk- és a mutatóujj hegyét, a másik három ujjat és a tenyeret nyitni. Ez a kéztartás segíti a koncentrációt, és a jóga célját jelképezi: egyesíteni az egyéni lelket (mutatóujj) az egyetemes lélekkel (hüvelykujj).

 

mantra - erőteljes, mágikus jelentéssel és rezgéssel bíró rövid mondat, szó, vagy szótag.
A „man” szó elmét jelent, a „-tra” pedig megszabadulást, vagyis a „mantra” az elmétől való megszabadulás. Minden hang rezgést kelt, ahogy minden gondolat is rezgést kelt. A mantrák zengetése (akár hangosan, akár némán, magunkban) olyan erőteljes tisztító és gyógyító rezgést hoz létre, amely hatással van nem csak a testünkre, az elménkre és a lelkünkre, de az egész körülöttünk lévő világra. A mantrák rezgése képes összehangolni a testünkben lévő különböző rezgéseket, és harmóniát teremteni közöttük. A mantrák zengetése elcsendesíti az elmét, ezért lehet a meditáció eszköze is. A legismertebb az AUM mantra, a teremtés mantrája, de vannak egészen hosszú mantrák is. A mantrák tisztító és harmonizáló hatású rezgése, akkor is működik rajtad, ha csak hallgatod a rezgéseket. Ugyanúgy, ahogy egy zene vagy más hang hatással van rád, a mantrák rezgése is át tudja hangolni a tested és az elméd rezgéseit. Gondolj csak arra, milyen hatással van rád a fúró hangja a fogorvosi rendelőben, a légkalapács az utcáról, egy patak hangja, a madárcsicsergés, egy energikus zene vagy egy lágy, nyugtató zene.

Eddig a szanszkrit nyelvlecke. Pörgesd tehát a csakráidat, hogy szárnyaljon a prána a nadikon keresztül amíg ászanát vagy pránajamát gyakorolsz, mantrát zengetsz vagy mudrával pecsételed meg a gyakorlást!

Varga Judit


Cimkék: jóga szanszkrit jóga filozófia

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be!

N. Judit

2020. 03. 05. 09:20 Nagyon hasznos információ🙏💞