JógaKlikk -  Online jógaórák

Csakrák és Nadik

hozzászólás 2014-05-12

Homályos fogalmad van a csakrákról, de ha megkérdeznék mik azok, úgy érzed bölcsebb hallgatni? Hallottál a nádikról? Benned akadálytalanul áramlik a prána?

A jógagyakorlás fizikai hatása nyilvánvaló, de az már kevésbé, hogy az egyes gyakorlatokat a mentális és energetikai hatása miatt is végezzük. A jóga filozófiája szerint a test, az elme és a lélek szoros egységet alkot. Ahogy a tested különböző jógapózokat, ászanákat végez, az elméd elcsendesedik és koncentrált állapotba kerül, az energiablokkok oldódnak és szabadabban áramlik benned az életerő vagy energia.

Ennek az életenergiának a neve prána, ami a kínai gyógyászatban és harcművészetben a chi-nek felel meg. Az életenergia a nadikon, vagyis energiacsatornákon keresztül áramlik, amelyek átszövik a testedet, ugyanúgy, mint az erek, amik a véredet szállítják. Ahol energiahiány vagy többlet van, ott különböző betegségek jelentkezhetnek, melyek jógagyakorlással megelőzhetőek, illetve sok esetben gyógyíthatóak (természetesen ez alól vannak kivételek, a lábtörés pl. nem igazán gyógyítható jógagyakorlatokkal, pedig lábtöréskor is energiahiány lép fel).

A három legfontosabb nádi a gerinc mentén fut: az Ida, a Pingala és a Szusumna. Az Ida a női energiát szállítja a gerinc alsó végétől a bal orrlyukig, és a jobb agyfélteke tartozik hozzá. A Pingala ugyanígy a férfi energiát szállítja a gerinc alsó végétől a jobb orrlyukig és, a bal agyfélteke tartozik hozzá. A női és férfi, hold és nap energiája keresztezve egymást, körbefonja a Szusumnát. A három energiacsatorna kereszteződési pontjaiban található a hét fő csakra, végig a gerinc mentén.

A gerincoszlop mentén lévő Szusumna Nadi akkor aktiválódik, ha az Ida és Pingala kiegyensúlyozottam működik. Ilyenkor a Szusumnán felfelé áramló energia átszúrja és megnyitja a gerinc mentén elhelyezkedő csakrákat, amit a jógagyakorló nagyon kellemes érzetnek él meg, mintha kinyitnának egy csapot vagy egy ablakot, és beáradna a fény. Sok jógagyakorlatnak kifejezetten ez a célja, ilyen pl. a váltott orrlyukas légzés, nadi sódanam, vagy a Kundalini jóga legtöbb gyakorlata.

Csakra az jelenti kerék. A hét fő csakrán kívül több ezer kisebb csakra található a testünkben, és afféle energia elosztóközpontként tekinthetsz rájuk. Legtöbbször a csakrákat forgó energiaörvényként ábrázolják.

A csakrákhoz különböző színeket, testrészeket és szerveket, belső elválasztású mirigyeket lehet hozzárendelni, illetve minden csakrához tartoznak olyan jógagyakorlatok és hétköznapi tevékenységek, amik segíthetnek kiegyensúlyozni az adott csakrát.

Egy példa a fő csakrák közül. A legalső csakra például a Gyökércsakra (Muladhara Csakra), a gerinc alsó végénél, a farokcsontnál helyezkedik el, színe a piros. Felelős a földdel való kapcsolatodért, a lábak és a gerinc egészségéért, az aktivitás és pihenés egyensúlyáért, a biztonság és bizonytalanság érzeteiért. Jól lehet hatni erre a csakrára álló ászanákkal, vagy olyan pózokkal, amik közel visznek a földhöz és stabilitást, biztonságot sugároznak. A mindennapi tevékenységek közül a főzés, kertészkedés, tésztagyúrás segítenek kiegyensúlyozni a Gyökércsakrát.

Videóink közül figyelmedbe ajánlunk egy rövid csakrameditációt Varga Judittal, melyet otthon is elvégezhetsz tudatosítva az fő energiaközpontjaidat. A figyelem vezetésével más is történik: a csakrák működése egyensúlyba kerül, hiszen ugyanolyan káros lehet a túlműködés mint az alulműködés.

Jagicza Berta

 


Cimkék: jóga gyakorlás meditáció csakrák nadik energia

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be!

L. Judit

2019. 11. 26. 19:12 Most jutottam gép mellé, nem találom a 7 napos kíhívás tegnapi részletét, mert tegnap nem tudtam megnézni. A mai napot most szeretném megnézni. Nem tudom hol találom. Köszönettel, Judit

N. Zsóka

2019. 11. 24. 22:07 Üdvözöllek! Jött az unokám és félig tudtam megnézni-csinálni a kihivás programot. Most nem tudom folytatni.