JógaKlikk -  Online jógaórák

Az antigravitációs izmok edzése

hozzászólás 2015-08-04

Tudtad, hogy a felnőtt lakosság 80%-ának legalább egyszer volt már élete során gerincfájdalma? Ha nincs rengeteg időd a gerinced karbantartására, akkor válaszd inkább a leggyorsabb módszert: gyakorolj állva vagy ülve, a kevésbé hatékony fekvőgyakorlatok helyett, hiszen az egészséges gerinc a jó életminőségben eltöltött hosszú élet egyik garanciája!

A fekvés a legstabilabb testhelyzet, tehát nem kívánja meg az antigravitációs izmok működését. Ezek azok az izmok, amelyek a testtartásért felelősek. Logikus tehát, hogy úgy tudjuk őket trenírozni, ha minél inkább kitesszük őket a gravitáció lefelé húzó hatásának. Mivel célunk az, hogy függőleges helyzetben (állva, ülve) megfelelően tudják tartani egyes testrészeinket, ezekben a helyzetekben érdemes a jógagyakorlatokat is végeznünk.

Forrás: Thinkstock

A mélyhátizmok erősítésére nem túl jó választás a hason fekvésben végzett törzsemelés, mert több hátránya van, mint előnye. Sokkal hatékonyabbak és biztonságosabbak az állásban (ülésben), törzsdöntéssel végzett gyakorlatok, hiszen:
- nem stresszeled a csigolyák kisízületeit a túlzott hátrahajlítással,
- derékfájósoknál így kizárható a fájdalom (nem záródnak az imént említett kisízületek),
- nagyobb mozgáspályán lehet dolgozni,
- és rengeteg más gyakorlattal kombinálható (egyensúly, karmunka, eszközök stb.).

Idősebb korban különösen fontosak a függőleges helyzetben végzett mozgások, hiszen az a cél, hogy minél tovább tudjunk járni, egészségesen élni. Ne fekvésre trenírozd magad, hanem a mozgalmas életre! Természetesen bizonyos betegségeknél, sérüléseknél, műtét után a fent leírtak nem érvényesek - ha ez a dolog fennáll, mozgás előtt konzultálj az orvosoddal!

Almásy Csilla

Ajánljuk szeretettel Almásy Csilla 30 perces videóját, amelyet Csilla kimondottan a gerinc egészségére fókuszálva állított össze, és enyhe mértékű porckorongsérvvel is végezhető, illetve egy hasonló fókuszú, 45 perces videót (a videókért kattints a szövegre és előfizetéssel máris nézheted őket). 


Cimkék: jóga gerinc megelőzés porckorongsérv hátfájás derékfájás

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!