JógaKlikk -  Online jógaórák

A rossz tartás is okozhat inkontinenciát

hozzászólás 2018-03-07

A rossz tartás nem csupán a gerincednek árt, de sok-sok további problémát okozhat. Ezek közé tartozik például az inkontinencia (vizelettartási probléma) is.

A rossz tartás nem csupán a gerincednek árt, de sok-sok további problémát okozhat. Ezek közé tartozik például az inkontinencia (vizelettartási probléma) is.

Amennyiben a felfelé törekvő, helyes tartás helyett ráhagyod a gerincedet a gravitációra (ami ugye lefelé húz minket), a törzsed meggörnyed és minden, ami benne található, az fokozott nyomás alá kerül: a mellüregben (tüdő, szív), a hasüregben (belső szerveink) és a medencében (urogenitális szervek) is. A belső hasűri nyomás a medence felé továbbítódik és a húgyhólyagra is áttevődik, ezzel növekvő terhet róva a záróizmokra.

curves how-to-improve-postured   woman_sitting_improperly_at_computer1 (1)   999a79b5b56cd3cfd7cd1f3c68a7c98b   texttile_1.img.sui_one_in_three_women

Ezen egyszerű fizikai ok mellett szintén nagy gondot jelent a medence-lumbális gerinc körüli izmok (izomfűző) elégtelen működése, ami a terület stabilitását kellene, hogy biztosítsa. Márpedig ezek az izmok szinergizmusban működnek a medencefenék izmaival. Tehát a fizikai okokon túl, az idegi szabályozó mechanizmusok (neuromuszkuláris kontroll) felbomlása is hozzájárulhat a vizelettartási problémákhoz.

Éppen ezért a tartás rendezése (aktív elongáció), a tartásjavító gyakorlatok végzése, a core-stabilizáció fejlesztése nem csupán a gerinc védelme érdekében vagy esztétikai okból, de például az inkontinencia terápiájának is elengedhetetlen része!

Almásy Csilla eredeti cikkét a Gerinckoncepció oldalon olvashatod, kattints ide!

Az izomfűző aktiválásához nagyszerű eszköz a jógagyakorlás! Előfizetéssel nézhető videóink közül különösen ajánljuk:

- ezt a 18 perces videót Almásy Csillával, amelyben a Trikonászanát tökéletesítheted

- az erőközpont aktiválását célzó 30 perces dinamikus gyakorlást Varga Judittal

- 15 perces gátizomtorna gyakorlatsorunkat Varga Judittal, nem csak kismamáknak! 


Cimkék: jóga tartásproblémák inkontinencia gerinc medencealapi izmok gátizmok gátizomtorna

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!