JógaKlikk -  Online jógaórák

Télből Tavaszba - Évszakváltás jógikusan

Publikációk hozzászólás 2024-02-24

Az avar alól kibújó és felbukkanó hóvirágok és az egyre enyhülő időjárás is a tavasz kezdetét jelzi már, amit valószínűleg elmédben és testedben is biztosan kezdesz már érzékelni.

Bár a mentális és érzelmi világunkra gyakorolt hatása a tavasz közeledtének kifejezetten jótékony szokott lenni, ám a testi jelei nem mindig a legkedvezőbbek.

A hosszú téli hideg után szervezetünk előfordulhat, hogy kimerült már kissé ilyenkorra, és az esetlegesen fellépő vitaminhiány energiahiányos állapotban köszönhet vissza ránk.

Továbbá a hosszú, hideg, szeles és nedves időszak után igencsak ezek a hideg minőségek erősödnek fel a szervezetünkben, nem csak mentális, de fizikai szinten is.

Az ájurvéda (indiai orvostudománynak is nevezhetjük, amely a jóga ún. társtudománya) 3 különböző testtípust, úgynevezett dósát különbözetet meg az 5 őselem csoportosítása alapján.

A 3 dósa valójában 3 olyan minőséget és energiát jelöl, amelyek egyrészt meghatározzák alkati tulajdonságainkat, másrészt pedig befolyásolják szervezetünk működését és állapotát.

A 3 dósa a következő:

  • váta, amely az éter és a levegő elemből tevődik össze,
  • pitta, amely hangsúlyosan a tűz elemet képviseli, de a víz elem is megjelenik benne [olyan, mint a tüzes víz (lábjegyzetben; a találós kérdés megfejtése: "pálinka" ~ szerű minőség)],
  • kapha (ejtsd: kapha, ahogy le van írva, mert ezek szanszkrit eredetű szavak, és a szanszkrit nyelven nincs „f” hangzó), amely a víz és a föld, avagy a „nyákos” minőséget képviseli és jeleníti meg.

Ezek közül egyedül a pitta az, amelyik meleg és forró. A másik kettő pedig hideg. A különbség a két hideg dósa (váta és kapha), testtípus között az, hogy a váta, mivel levegős, ezért száraz (ahogy a szél is kiszárítja a bőrünket), a kapha, pedig mivel vizes, ezért nedves.

A váta kibillenés általában a hideg, de száraz, szeles idő (és ételek stb.) hatására, míg a kapha kibillenés pedig a hideg, nyirkos, nedves, esős idő miatt történik.

Mint láthatjátok, a téli hideg, akár szeles, akár esős/havas/lucskos időszak, elsősorban a hideg minőségeket, dósákat erősíti fel a szervezetünkben.

Érdemes megjegezni, hogy az adott évszakok (és egyébként sok minden más is, mint pl. az életszakaszok és napszakok is) összefüggésbe hozhatóak egy adott dósa dominanciájával.

A téli időszak után a kora tavaszi időszak, az olvadás és a termékenyítő esőzés ideje is erősen a kapha (hideg, föld & víz) minőséget hozza magával, ezért kifejezetten jótékony lehet ezekneknek az erőknek a kiegyensúlyozása a szervezetünkben.

Maga a böjt és a méregtelenítés is, elsősorban a kapha dósát csökkenti egyénként, a nyákot, a nehézséget (akár csak mentális vagy fizikai érzetek szintjén, vagy akár a testsúly tekintetében is), a vizet, a nedvességet (ödémásodás) stb.

A szervezetünket, és részben az életünket (a gondolkodásunkat, a viselkedésünket és a környezeti hatásokat) is domináló dósák hatását kiválóan tudjuk harmonizálni a különböző jógagyakorlatok segítségével.

Bizonyos ászanák, légzőgyakorlatok és a jóga eszköztárának további elemei, összeállíthatóak és alkalmazhatóak úgy, hogy a túlsúlyban lévő és csökkenteni kívánt minőségeket a megfelelő szintre hozva harmonizálják szervezetünkben, és így visszaállítsák annak természetes egyensúlyát.

A múlt heti méregtelenítést követően (ha lemaradtál volna róla, akkor itt találod) most itt az ideje, hogy megtámogassuk szervezetünk természetes ellenálló és alkalmazkodóképességét, legyőzve a tavaszi fáradtságot, és ahogyan maga a természet is, mi is új erőre kapva, frissen és üdén várjuk a megújulást.

Készen állsz?

Ennek a videónak a segítségével, most segítünk neked ebben!

Hajrá! smiley

Fekete-Páris Eszter


Cimkék: yoginigabi f. tóth gabi jóga gyakorlás ayurveda dosa vata pitta kapha

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!