JógaKlikk -  Online jógaórák

Tavaszi fáradtság enyhítése yin-jógával

Publikációk hozzászólás 2024-03-07

Tudtad, hogy tavasszal sokan tapasztalunk kimerültséget és energiahiányt? A hideg téli hónapok után az enyhébb tavaszi napokba való átmenet gyakran nehéz lehet a szervezetünk számára. Kíváncsi vagy, hogy miért és hogyan segíthet a yin-jóga abban, hogy könnyebb legyen ez az átmenet és energikusabbnak érezhesd magad?

A yin-jóga és a tavaszi fáradtság

A tavaszi fáradtság és az általános kimerültség mögött sokszor a mellékvesék kimerültsége áll, amelyet a hosszantartó és/vagy erőteljes stressz hatása okoz.

Mit kell tudni a mellékvesékről?

  • A mellékvesék apró, párnaszerű szervek, amelyek a vesék felső részein találhatóak.
  • Az egyik fő szerepük a stressz-hormonok (kortizol, adrenalin, noradrenalin) termelése.
  • Hozzájárulnak az energiaszint, a vérnyomás és az anyagcsere folyamatok szabályozásához is.
  • A túlzott stressz és feszültség hosszútávon azonban kimerítheti és károsíthatja a mellékveséket, ami kimerültséghez és különböző egészségügyi problémákhoz vezethet.

A mellékvese-kimerültség kezelésére hatékonyan alkalmazható a yin-jóga gyakorlása a vese-meridián harmonizálásán keresztül.

A yin-jóga órákat általában úgy szokták összeállítani, hogy kifejezetten egy adott meridián működését egyensúlyozzák ki velük. Ehhez olyan ászanákból (testhelyzetekből) állítanak össze egy gyakorlatsort, amelyek az adott meridiánra vannak jótékony hatással.

De mi is az a meridián?

A meridián (szanszkritul: nádí) egy olyan testi energiacsatorna vagy energiapálya, amely az életenergiát [qi-t (ejtsd: csí-t), szanszkritul: prána] szállítja a test különböző részeire.

Az emberi testben (összesen 72, és ebből) 12 fő meridián található, amelyek az ujjaktól indulva eleinte a felszínen, majd egyre mélyebben futnak. A meridiánokhoz több belső szerv is tartozik, amelyekre hatással van azoknak az állapota, ezért a stimulálásuk vagy masszírozásuk segíthet az életenergia kiegyensúlyozásában és a test egészségének javításában.

És mit kell tudni a vese-meridiánról?

A vese-meridián a hagyományos kínai orvoslás (HKO) szerint a 12 fő meridián egyike, amely az epehólyag-meridiánnal párhuzamosan fut a testben és közvetlenül a veséhez kapcsolódik.

A test alsó részére szállítja a qi-t, beleértve a veséket, a húgyutakat, a nemi szerveket, az ágyékot, a combokat és a lábfejeket.

Az energia áramlásának harmonizálása (pl. jógagyakorlatokkal) segíthet normalizálni a vérnyomást, megerősíteni az immunrendszert, csökkenteni a stresszt és az általános fáradtságot.

A vese-meridiánra fókuszáló jógagyakorlatok közé tartozik pl.:

  • vadzsrászana (sarokülés)
  • baddha-kónászana (pillangó ülés)
  • ardha-matszjéndrászana (ülő gerinccsavarás)

Tehát amint látjátok, ekképpen lehet jótékony hatással energiaszintünkre, és segítségünkre a tavaszi fáradtság leküzdésében is a yin-jóga, a vese-meridián harmonizálásán keresztül, a mellékvesék egészséges működését megtámogatva!

Itt van egy vese-meridián stimuláló yin-jóga gyakorlás Kata Van Doesselaar-ral, amelyben Te is megtapasztalhatod, hogyan működnek a fent leírt elvek a gyakorlatban.

Kattints IDE és nézd meg a VIDEÓT!

Fekete-Páris Eszter


Cimkék: jóga gyakorlás yin tavaszi fáradtság kimerültség meridián vese mellékvese

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!