JógaKlikk -  Online jógaórák

Statikus és dinamikus jóga

hozzászólás 2013-07-16

Indiában eredetileg a jógát az elme megértésre, uralására találták ki. Nem tartalmazott testi gyakorlást, csupán önvizsgálatból, meditációból és a tapasztaltakon való elmélkedésből állt...

Indiában eredetileg a jógát az elme megértésre, uralására találták ki. Nem tartalmazott testi gyakorlást, csupán önvizsgálatból, meditációból és a tapasztaltakon való elmélkedésből állt. Később jött létre a Hatha jóga, ami már a fizikai test egészségessé tételét tűzte ki célul – ugyan még mindig csak azért, hogy a jóginak ne kelljen a fizikai testével, betegségekkel foglalkoznia, több energiája maradjon a meditációs praxisra.


Akkoriban nem volt mozi, internet  vagy Facebook, ami leköthette a jógi figyelmét, ő csak a saját belső világának megértésével foglalkozott. Neki a test és az elme volt a játékszer. Éppen ennek köszönhető a jóga rendkívüli hatékonysága, ami még mindig messze túlmutat  a mai modern anatómia és pszichológia vívmányain. Ezek a bölcsek évtizedeket töltöttek gyakorlással, kísérletezéssel, olyan mélyen ismerték testük összefüggéseit, ami ma elképzelhetetlen.

Azóta sokat változott a jóga. Az ismertebb jógafajták mindegyike a fizikai gyakorlásra koncentrál és a test formálását vagy gyógyítását tűzi ki elsődleges célul. Kevés rendszer van közöttük, ami a gyakorlónak megadja a lehetőséget a mélyebb megértés megszerzésére is azzal, hogy utat mutat a fizikai gyakorláson keresztül. Jóga néven manapság leginkább valamilyen mozgásterápiára fogunk ellátogatni, ami a Hatha jóga gyakorlataira épül. Különbség inkább csak abban van, hogy az adott rendszer hová helyezi a hangsúlyt.

Lehet, hogy a jóga sokat változott az elmúlt évezredek során, de velünk, emberekkel is ez történt. Még mindig két kezünk meg két lábunk van, de fizikai korlátaink, elménk befogadóképessége már egészen más mint régen volt. Izomtömegünk csökkent, testünknek millió civilizációs ártalommal kell megküzdenie. Tudatunk pedig hihetetlen módon kitágult: ma egy 10 éves gyereknek annyi információra van szüksége a világban való eligazodáshoz, mint az előző generációban egy középkorúnak. Ez az információmennyiség pedig generációról generációra exponenciálisan növekszik. Éppen ezért nehéz megtalálni a számunkra is leginkább megfelelő mozgásformát. Óriási a választék, annyi paraméterrel rendelkezik a „számomra leginkább megfelelő mozgásforma” egyenlet.

Ha már sikerülne elfelezni a jógafajtákat, az is segítség lenne. Ezért érdemes tisztázni a statikus és a dinamikus jógafajták (mozgásfajták) közötti lényegesebb különbségeket. Ha már látjuk, hogy melyik típus való nekünk, akkor könnyebben el fogunk igazodni a rendszerek között.

Statikus jógafajták:

Előnyök: kezdőknek minden szempontból ezek az ajánlottak. Általában nagyságrendekkel könnyebbek, mint egy dinamikus foglalkozás. Mivel ezeken az órákon a  pozíciókat több légzésen át tartjuk ki, így a gyakorlatok könnyebben elsajátíthatóak, van idő rá, hogy az oktató javítson és bőséges instrukciókkal lásson el a kivitelezéssel kapcsolatban. A gyakorlás is biztonságosabb, hiszen mozgás közben nagyobb a sérülésveszély, könnyebben meghúzhatod magad. Van időd megérezni a határaidat, azt a pontot, ahol igazán jól működik a gyakorlat, amikor már kellemes, jó élmény  a pozíció, de még nem feszítetted túl, nem léptél túl a korlátaidon. Mozgás közben ez jóval nehezebb. Ha pedig a mentális hatásokat nézzük, akkor egy ilyen óra csökkenti a stressz-szintedet, ellazít, hosszú távon elfogadóvá és nyugodttá tesz.


Hátrányok: a mai pörgős, mozgalmas életmódot folytató embernek  előfordulhat, hogy nehezen befogadható a klasszikus jógaórák statikussága. A gyakorlók néha csak erőlködnek, feszülnek a pózokban és csak hosszú gyakorlás után alakul ki az erőlködés és a beleengedés megfelelő egyensúlya és a légzés nyugodt áramlása. Egyenletes, folyamatos légzés nélkül pedig a jóga nem több puszta testi gyakorlásnál, hatásai nem mélyebbek egy aerobic óránál. A légzésünk az alapja, hogy a jóga igazán mélyen tudjon hatni szervezetünkre és tudatunkra. Sok gyakorló viszont megun egy ilyen statikus órát, mielőtt a gyakorlatok igazán jól működnének.

Dinamikus jógafajták:

Előnyök: sok szempontból izgalmasabb, mint egy statikus jógaóra, a legtöbb embernek élmény egy ilyen foglalkozás. Vitalizál, energiával tölt fel, mégis kellemesen elfáraszt. Javítja erőnlétedet, rugalmasságodat és egy ilyen óra után biztosan jól alszol. Ha szeretsz mozogni és nem zavar, ha leizzadsz, akkor ezek jógafajták biztosan sokáig izgalmasak maradnak számodra. Ezeken az órákon sincs szó gyors mozdulatokról, a gyakorlatok, mozgások kivitelezése a légzés természetes ütemére történik. Ezáltal sok ember könnyebben rá tud érezni így a helyes légzésre, rá van kényszerítve erre, hiszen a gyakorlatokat nem is tudja kivitelezni máshogy. Légzésed sejtszinten képes harmonizálni szervezeted működését, ráadásul a mentális folyamatainkra is közvetlen hatással van: biztosan megfigyelted már, hogy egészen máshogy lélegzel, ha nyugodtan pihensz otthon, ha a munkahelyen küzdesz egy határidővel, vagy amikor rossz hírt hallva sóhajtozol. Tehát légzésünk nem csak testünk, hanem elménk működése szempontjából is meghatározó, ezért ennyire fontos a megfelelő légzés elsajátítása.


Hátrányok: kezdőknél előfordulhat, hogy az első néhány alkalommal nehezen befogadható a sok gyakorlat és információ. A gyakorlás izgalmasabb, viszont a folyamatos mozgás során nem mindig van időd a pózokat precízen kivitelezni, ezért ha nem rendelkezel megfelelő testtudattal, akkor könnyen előfordulhat, hogy meghúzod magad. Az oktatónak sincs annyi ideje instrukciókat adni és javítani, mint egy statikus óránál, hiszen ez óra gördülékenységére is figyelnie kell.

Diószegi Ádám


Cimkék: jóga gyakorlás statikus jóga dinamikus jóga

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!