JógaKlikk -  Online jógaórák

Ne görcsölj!

hozzászólás 2013-12-16

Sokféle nő létezik végtelen genetikai és fizikai adottságokkal, ami természetesen a havi ciklushoz való viszonyunkat is különböző formában határozza meg. Igazítsd a jóga gyakorlásod és az életed a nehéz napokhoz!

Ne görcsölj! - Gyakorlás a menstruáció alatt

Miért kell erről egyáltalán beszélni?”

Nekem semmi bajom vele.”

„A görcsölés miatt képtelen vagyok bármire.”

„Tiszta idegbaj vagyok.”

Sokféle nő létezik végtelen genetikai és fizikai adottságokkal, ami természetesen a havi ciklushoz való viszonyunkat is különböző formában határozza meg.

Lehet, hogy fiatalon örökmozgó vagy, nem ijedsz meg a fizikai nehézségektől, imádsz tornázni, táncolni és mivel a havi ciklust is elég könnyedén veszed, csak akkor mented fel magad a testnevelési óra alól, ha egy hosszú (esetleg átbulizott) éjszaka után nehéz lenne több kört futni az iskola körül. Aztán jött a menedzser életmód a maga férfias, kérlelhetetlen keménységével és mint annyian, te is beleesel a „semmi nem látszik, tudomást sem veszek róla” hirdetések csapdájába.

Az is lehet, hogy a menstruáció a kezdetektől kiüt a nyeregből, képtelen vagy elvégezni a napi teendőket, le kell mondanod a találkozókat, esetleg ki sem dugod az orrod otthonról.


 

Minden nőnek - tünetektől függetlenül - ez a néhány nap is egy lehetőség, mely alkalmat ad a befelé fordulásra, arra, hogy tudatosítsuk, mi is a természet részei vagyunk és akkor leszünk hosszú távon boldogok, egészségesek ha vele harmóniában élünk. Állj meg egy percre és gondolkozz el a menses érzelmi és társadalmi hátteréről, figyeld meg a tested.

Hogyan segíthet a jóga? A jógában vannak gyakorlatok, amelyeket nem javaslunk menses alatt és vannak, amelyek segítségedre lehetnek.

1. Rövid videónkat a gyors görcsoldásra javasoljuk.

A menstruáció az első nyomok megjelenésével kezdődik és azok teljes eltűnésével ér véget. A napi gyakorlásod során törekedj a csendre. Nem ez az időszak az, amikor nagyon meg kellene tolni a gyakorlásod, ilyenkor a csendes, regeneráló jógázás javasolt. A menzesz teljes időtartama alatt a laterális állópózokat végezd a falnál, az ülőpózoknál ülj fel takaróra, hogy több hely legyen a hasadnál és az előrehajlásoknál támaszd meg a fejed egy széken vagy egy hengerpárnán.

Kerüld a kicsavart állópózokat, az ülő, mélyebb csavarásokat, a hátrahajlásokat és egyáltalán ne végezz hasizomgyakorlatokat, illetve fejjel lefelé pózokat, mert ezek megbolygatják a test természetes ürítő rendszerét, energiáját. Ez az időszak ideális, hogy dolgozz a csípő- ill. vállízület mobilitásán, de ha erős napod van, egyszerűen csak pihenj és vond ki magad a napi teendőkből amennyire csak lehet.
 

2. Kíváncsi vagy hogyan segíthet még a jóga? Hát szánj magadra egy órát és próbáld ki 60 perces videónkat Répássy Erikával, amely a test és lélek zavartalan egységét teremti meg azokon a nehéz napokon. Fő fókusza a hasi terület elengedése, a has, az agy és az egész idegrendszer elcsendesítése és az alsó háti szakasz tehermentesítése.

Répássy Erika

Jagicza Berta

 


Cimkék: jóga gyakorlás menstruáció görcsoldás

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!