JógaKlikk -  Online jógaórák

Miért szeretünk a természetben lenni? Jógázz a szabadban!

Publikációk hozzászólás 2024-05-09

Végre itt a jó idő, így a beltéri edzések helyett érdemes minél többször a szabadban végezned a testmozgást. A friss levegőn ugyanis sokkal több lesz az energiád, az oxigéndús levegőn pedig a gyakorlás is könnyebb. Mutatjuk is, hogyan csináld!

Az utazók a XVI. és XVII. században átkeltek a hegyeken, vizeken, de eszükbe sem jutott, hogy gyönyörködjenek a látványban, leginkább problémát jelentett megküzdeni a távolsággal, megmenekülni az erdők és hegyek gyakori rablótámadásaitól, legyőzni az elemeket. Azóta azonban sok minden változott: egyre kevesebbet vagyunk a természetben, az általunk épített mesterséges közegünk végképp eltávolított tőle. Pedig ennek nem kellene így lennie!

Most már javában tavasz van, ezért arra buzdítunk, hogy menj ki a szabadba, vedd le a cipődet, érezd a talajt a talpad alatt, élvezd az illatokat, és a napsütést. Találd meg a újra a helyed a természetben: a jóga abban is segít, hogy újra megtapasztald, te is a természet része vagy.

A jógagyakorlás szempontjából könnyebb befelé figyelni egy csendes belső térben, hiszen a hangok, illatok, látvány, esetleg túl erős fény, szél elvonhatja a figyelmet, ám mégis olyan töltést ad egy szabadban jógázás, amire a szoba csendje sosem képes. A természet közelségének jótékony hatását számtalan kísérlet igazolja.

"Amikor a természet arcába tekintünk, a pillanatok jelentéktelensége eltűnik, a gondolatok szabadabban szárnyalnak, és a különböző mozdulatok bősége révén előtörő ingerlékenységet lecsillapítja a környezet határtalansága és nyugalma" - írja Ernst Jünger, és milyen igaza van! Az elképesztően sok inger, ami a civilizációban ér minket túlstimulálja, nem hagyja megpihenni az agyat és az idegrendszert, azonban ha ebből kiszakadunk, újraépül, regenerálódik, ennek hatására jobban tudunk koncentrálni, javul a figyelmünk, csökkennek a stressz káros hatásai, eláraszt a nyugalom. Korábban több kutatás is kimutatta, hogy a rendszeres természetjárás csökkenti a depresszió veszélyét, és erősíti az immunrendszert.

Ehhez segítségül hoztuk Neked EZT a jógavideót Hargitai Csaba instruálásával, aminek a segítségével Te is könnyedén el tudsz kezedni jógázni a szabadban!

Kattints IDE és nézd meg a "Jógázz a szabadban 1." című jógavidót, hogy részese legyél a csodának!

 


Cimkék: madarak fák természet jóga gyakorlás szabadidő szabadtér friss levegő

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!