JógaKlikk -  Online jógaórák

Legyen jókedvű a napod, indítsd Napüdvözlettel!

hozzászólás 2017-11-10

A napüdvözlet, vagyis Szúrja Namaszkár gyakorlatsor az egyik legismertebb tradícionális ászana sorozat a jógában. Energizál, javítja az immunrendszered, „beolajozza” az ízületeidet, stimulálja az idegrendszered, oldja a feszültséget, a testhelyzetek váltakozása egyeneletesen terheli az izmaidat és a csontjaidat, rugalmassá és erőssé teszi a gerinced, és előhozza belőled a jókedvű ragyogást, ami bearanyozza az egész napodat!

A ciklusok változása

Mint minden jógagyakorlat, a napüdvözlet is szimbolikus: egy ciklust szimbolizál, ami mindig visszatér a kiinduló pontra, mégis folyamatosan változik, fejlődik, áramlik. Az ember életútját szimbolizálja és különösen az ebben rejlő állandó változást és ciklikusságot. Benne van az élet körforgása, az évszakok változása, a nappalok és éjszakák váltakozása, a belégzés és kilégzés ciklusa, a megszületés, az élet és az elmúlás, amit a Hindu mitológiában a három fő isten erejének váltakozó jelenléte képvisel: Brahma a teremtő, Vishnu a fenntartó és Shiva a pusztító állandó körforgásban tartják a világot. 

A napüdvözlet gyakorlása közben az egész lényünkkel átéljük a körforgást és ez segít abban, hogy a mindennapjainkban is könnyebben elfogadjuk, sőt aktívan kezdeményezzük a változásokat. Ez különösen fontos az őszi időszakban, amikor a természet lecsendesedik és egyre kevesebb a napsütés, egyre hűvösebb van. Ilyenkor jó lehet felébreszteni magadban a nap tüzes erejét és intenzívebben gyakorolni. Erre különösen alkalmas a napüdvözletek gyakorlása: serkenti a keringést, felmelegít, endorfint szabadít fel, amitől jókedvűen, energikusan indul a napod és könnyebben ellenállsz az ilyenkor gyakori influenzának, megfázásnak, és a legtöbb betegségnek. 

Mikor gyakorolj?

Legjobb reggel, közvetlen felkelés után, mert ilyenkor legerősebb az új nap, az új kezdet, a változás aktív ereje. Ez nehéz neked? Kell, hogy legyen egy kis kihívás a gyakorlásban!  Ez egyben a napüdvözletek reggeli gyakorlásának egyik legerőteljesebb hatása: segít céltudatosságot, hatékonyságot vinni az egész napodba. A kihívás elengedhetetlen a fejlődéshez, de figyelj arra is, hogy ha túl nagy a kihívás, akkor az irreális elvárásoktól hamar elkedvetlenedsz, esetleg kudarcélményed lesz. Tekints úgy a gyakorlásodra, mint egy örömteli táncra, amitől jókedvre derülsz és intenzívebben érzed, hogy minden sejted él és virul!

Irányítsd a tűz erejét!

Amikor felébresztesz magadban egy hatalmas erőt, fontos, hogy megtanuld irányítani is ezt az erőt. Ez a jógagyakorlás egyik legfontosabb törekvése: „igába vonni”, iránytani az erődet és az egész lényedet. A tűzzel pedig nem szabad játszani, mert irányítás nélkül a tűz ereje pusztító erő is lehet. Igazítsd a napüdvözletek gyakorlását az egyéni állapotodhoz: használj könnyítéseket, ha kell, illetve igazítsd a napüdvözletek számát a saját gyakorlásodhoz és az egyéni állapotodhoz. Általános irányelvként tartsd be az alábbi néhány fontos szabályt:

  1. Könnyedén és áramlóan mozogj! Ne erőlködj, ne feszülj. Ezt úgy tudod ellenőrizni például, hogy a légzésed ne gyorsuljon fel, és ne szívd és fújd a lélegzetet, hanem engedd inkább áramlani. A mozdulataid folyamatosak legyenek, szinte egy pillanatra se állj meg. Úgy mozogj, ahogy a folyó folyik vagy ahogy a szél fúj odakint. Ne vágd bele magad a pózokba egyesével, hanem az egész sorozatot egyetlen áramlásnak tekintsd. 
  2. Kövesd a lélegzeted! Engedd, hogy a lélegzeted vezessen, várd meg, amíg megmozdul a lélegzeted és csak utána engedd mozdulni a tested. Ez nagyon finom különbség ahhoz képest, hogy nagyjából összehangolod a légzést és a mozgást, de ez a finom különbség hozza meg a harmóniát és a tudatosságot, ami megvédhet a sérülésektől és nem engedi elharapózni a tüzet. 
  3. Hűtsd le magad! Figyeld magad és érezni fogod, amikor elkezdesz túlhevülni, esetleg haragosan vagy akaratosan mozogni. Ha ezt veszed észre, először lassítsd le a légzésed és a mozgásod, érzed meg a vizet a testedben és ahogy a víz áramlik, ahogy mozogsz. Ha ezzel nem sikerül lehűteni magad, állj meg és pihenj, amíg lehűlsz egy kicsit, aztán folytathatod tovább a gyakorlást. Az a célunk, hogy az izmaid aktívan mozogjanak, az energiád intenzíven áramoljon, de ne legyen erőlködés, akarás, vagy megfeszülés a mozgásban. 
  4. Gyakorlás után pihenj! Elég lehet 1-2 percig, vagy ha hosszabban gyakoroltál, 5-10 percig lefeküdni és relaxálni a gyakorlás végén. A tanulás pihenés közben történik meg, ilyenkor épülnek be a jótékony hatások a testbe, az elmébe és az energetikai testbe. Ezt a lépést ne spórold le a gyakorlás végéről, az erre fordított idő megtérül!

Mégis, hány kört csinálj? 

Próbáld ki, hogy hol van Neked az a határ, amikor érzed, hogy van benne kihívás, de nem éget meg a tűz és nem kezdesz el szenvedni a gyakorlástól. Ha új Neked ez a gyakorlás, kezdd 18 körrel, könnyítésekkel, ha kell. Ez kb 10 percet fog igénybe venni és hasonló érzés lesz, mintha kb 10 percig kényelmes tempóban futnál vagy kocognál. Ha gyakorlott jógázó vagy, vagy csak nem érzel kihívást a 18 napüdvözletben, növeld az ismétlések számát. A bűvös számok a 3 különleges többszörösei: 9, 18, 21, 27, 33, 36, 45, 54, 60, 66, 75, 81, 90, 99 és 108! A számok is szimbolikus jelentősséggel bírnak: tradícionálisan 108 ismétlésnek van a legnagyobb ereje nemcsak napüdvözletek, hanem sok más gyakorlás, például a mantrák ismétlése (dzsapázás) esetében is. A 108-as számot sok hagyomány sokféleképpen magyarázza: például az 1-es szám az egységet jelenti, a 0 a kör, a tökéletesség ábrázolása, a 8 pedig az önmagába visszatérő vonal, a végtelen szimbóluma. A 108 napüdvözlet gyakorlása tradicionálisan évszakváltásokkor, fordulópontokon, vagy egy szerettünk eltávozása esetén segít megélni és elfogadni a változások körforgását. Jó lehet hozzá felajánlást tenni, vagy megfogalmazni, hogy mi a szándékod a gyakorlással, ettől erőteljesebb lesz a tudatra gyakorolt hatás. 

 


Cimkék: napüdvözlet

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be!

N. Judit

2020. 03. 05. 09:22 Nagy segítség és részletes információk, köszönöm Judit 💞