JógaKlikk -  Online jógaórák

Köszöntsd a Napot!

hozzászólás 2013-11-26

A Szúrja Namászkár, vagyis a Napüdvözlet a legismertebb gyakorlatsor a jógában, amit apró különbségekkel szinte minden jógatradíció tanít. A szanszkrit nyelvben a Szúrja szó Napot (mint égitest), a Namászkár szó pedig üdvözlést jelent.

A Szúrja Namászkár, vagyis a Napüdvözlet a legismertebb gyakorlatsor a jógában, amit apró különbségekkel szinte minden jógatradíció tanít. A szanszkrit nyelvben a Szúrja szó Napot (mint égitest), a Namászkár szó pedig üdvözlést jelent. A Szúrja Namászkárt általában a gyakorlás elején végezzük, mivel egy olyan tradicionális gyakorlatsor, amely a jógázót felkészíti az ászanák (jógapózok) gyakorlására. A Napüdvözlet már önmagában is egy kerek egész, ezért önállóan, más gyakorlatok nélkül is végezheted, így is megszámlálhatatlan pozitív hatással bír: felfrissíti az egész test izomzatát és felgyorsítja a légzést és a szívverést anélkül, hogy fáradságot vagy légszomjat idézne elő, hatékonyan fejleszti a fizikai és energetikai testet, az állóképességet, kitűnően relaxál és segít az ideális testsúly elérésében is. 

A Napüdvözlet mindenki által végezhető, hiszen rengeteg változata létezik a teljesen kezdőtől a haladóbbig. Végezhetjük a nap bármelyik szakaszában, de hatásai miatt érdemes reggel, közvetlenül ébredés után gyakorolni. A gyakorlat hatásai is hamarabb és fokozottabban jelentkeznek, ha a természetben és napkeltekor gyakoroljuk. A gyakorlás során ajánlott arccal a Nap, vagy kelet felé állni.

Egy kör elvégzése 1-2 percet vesz igénybe, végezhetünk kezdetben csak 3-4 kört, később pedig már a 10-12 sem fog gondot jelenteni. Vannak olyan jógatradíciók is, ahol a 108 kört végeznek minden reggel. Már 3 kör elvégzése is jelentős eredményeket hozhat az egész testünk szintjén, mivel hatásai nem korlátozódnak egy bizonyos testrészre. A Napüdvözlet megkönnyíti az emésztést az emésztő szervek nyújtásával és összenyomásával, megszünteti az emésztési zavarokat. A dinamikus gyakorlatsor serkenti a belső szerveink vérellátását és működését, ezáltal segíti a méregtelenítést és az immunrendszer munkáját.

A Napüdvözlet egy harmonikus, kényelmes légzéssel egybekötött gyakorlatsor. A helyes végrehajtásnak alapvető feltétele a légzés összehangolása a fizikai mozgással. A gyakorlatsor természetes légzésünk ütemére végzett gyakorlása növeli a pulzusszámot, ezáltal a vérellátás az egész testben fokozódik. Az első pár gyakorlatot csinálhatjuk lassabban, főleg reggel, mivel ilyenkor az izmok merevebbek. A gyakorlatsor beállítja az egészséges vérnyomást és a végtagok vérellátását is fokozza. A gerincoszlop nyújtása által felfrissíti az idegrendszert. Helyreállítja a szimpatikus valamint a paraszimpatikus idegrendszer működését, eltávolítja a belső feszültségeket. Alvásunk mély és pihentető lesz, ezáltal csökkenti az alvásigényt, így a gyakorlásra fordított idő többszörösen megtérül.

A tartóizomzat nyújtása és erősítése révén a Napüdvözlet helyes testtartást eredményez. A betegségekkel szembeni ellenálló képességünket növeli az immunrendszer és a fizikai test egyidejű erősítésével. Határozottságot, valamint finomságot kölcsönöz mozgásunknak. A Napüdvözlet a leghatékonyabb gyakorlat a belső harmónia és fiatalságérzés eléréséhez. Mivel rendszeresen végezzük a mozgássort, különösen fontos, hogy anatómiailag precízen, határainkat szem előtt tartva gyakoroljunk az órákon és otthon is.

Diószegi Ádám


Cimkék: jóga gyakorlás napüdvözlet

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!