JógaKlikk -  Online jógaórák

Immunerősítés Iyengar jógával

Publikációk hozzászólás 2024-03-14

A jógagyakorlatok egyik különlegessége az, hogy szinte az összes szervrendszerünk működésére rendkívül pozitív hatást gyakorolnak, beleérte a szervezetünk ellenálló képességéért felelős nyirokrendszer működését is.

A nyirokrendszer és a nyirokkeringés felelős az egészséges immunrendszerért.

A jógagyakorlatok egyik sajátossága, hogy a fordított testhelyzetek és a belső szervek átmasszírozása révén fokozzák a testben a nyirokkeringést, ezáltal jótékonyan hatnak a szervezet hormonháztartására és fokozzák annak ellenálló képességét.

Az Iyengar jóga különlegessége, hogy kifejezetten nagy hangsúlyt fektet a precíz, ám mégsem túlzottan megerőltető jógagyakorlásra, amelyet a gazdag segédeszköz használatával ér el. Ennek köszönhetően, akár teljesen tökéletesen és akár hosszabb ideig is ki lehet tartani a pózokat erőlködés nélkül, beleérte a (fél)fordított testhelyzeteket is, ezáltal nagyobb hangsúlyt tudunk fektetni az immunrendszer jóga-ászanák segítségével történő megerősítésére, anélkül, hogy stressz-helyzetbe hoznánk a szervezetünket.

A szervezet öngyógyító mechanizmusai akkor tudnak csak működésbe lépni, ha a minimálisra csökken a szimpatikus-idegrendszeri hatás (üss vagy fuss reflex), és helyette a paraszimpatikus, nyugalmi állapot kerül előtérbe, mint pl. a relaxáció során.

Ezért is nagyon fontos, hogy minden jógaóra végén, főleg az eleve megerőltető gyakorlásokat követően, legyen lehetősége a testünknek a pihenésre és a helyreállításra, hogy integrálni tudja a gyakorlatok jótékony hatásait, anélkül, hogy az idegrendszer szempontjából egy stresszes, feszült állapotban maradna.

Abban az esetben viszont, ha az egész jógagyakorlás egy ilyen nyugodt és kiegyensúlyozott mederben tud zajlani, anélkül, hogy túlzottan megerőltető lenne a szervezet számára, akkor már az aktivitás ideje alatt is lehetősége van a szervezetnek az öngyógyító és helyreállító mechanizmusaira fókuszáltan működni, főleg, ha ezt a kifejezetten ehhez hozzájáruló testhelyzetekkel kombináljuk.

Gyere, és próbáld ki most ingyenesen a maga BKS. Iyengar mester által személyesen összeállított immunerősítő gyakorlatsort!

Kattints IDE a videóért!

Fekete-Páris Eszter


Cimkék: jóga gyakorlás Iyengar immun immunerősítő immunerősítés eszközös

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!