JógaKlikk -  Online jógaórák

Hogyan válasszunk matracot?

hozzászólás 2019-12-05

A jó matrac sok-sok évig elkísér, ezért érdemes nagyon körültekintően választanunk. De mi alapján döntsünk? Ha egy szőnyeg szép, az sajnos nem mindig elég. Mielőtt jógaszőnyeget vásárolnál, gondold végig a következő kérdéseket:

1. Kezdő vagy haladó jógás vagy?

Ha teljesen kezdő vagy, nem feltétlenül kell rögtön drága jógamatracot venned. Egy alap, de jó minőségű szőnyeg is megfelelő lehet, később úgyis szükségét érzed majd egy komolyabb, tartósabb darab beszerzésének. Egy kis extra árért akár szép mintás változatokat is találsz.

A kezdők néha úgy érzik, hogy kemény a matrac. Néhány gyártó kínálatában puhább, könnyebb, kifejezetten kezdőknek kifejlesztett szőnyegek is megtalálhatóak, például a Manduka WelcOMe.

Haladó vagy elszántabb jógásoknak - a további szempontok figyelembevételével - akár érdemes kicsit többet áldozniuk legfontosabb jógaeszközükre.


2. Mik a személyes adottságaid, igényeid?

Gondold végig, hogy van-e valamilyen problémád, sérülésed vagy egyéb érzékenységed. Ha az ízületeid vagy a térded nincsenek rendben, illetve igénylik a nagyobb párnázottságot, akkor érdemes vastagabb szőnyeget választanod. A vastagabb szőnyeg előnye, hogy kényelmesebb, ugyanakkor kicsit csökkenti a stabilitást és a kapcsolódást a talajhoz az álló ászanáknál. Ha van, de nem olyan súlyos a problémád, érdemes egy közepesen vastag (4mm) szőnyeget választani. Ha viszont fokozott védelemre van szüksége az ízületeidnek, akkor inkább válassz vastagabbat.

A jógaszőnyeg gyártók a hosszabb, szélesebb matracaikkal gondoltak azokra is, akik egy kicsit eltérnek az átlagtól méretileg, vagy csak szeretik, ha nagyobb a gyakorló felület.


3. Milyen jógastílusokat részesítesz előnyben?

Ahány stílus, annyi preferencia. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy egy jó szőnyeg tapad, de nem annyira, hogy nem tudsz egyik pozícióból ’átcsúszni’ a másikba. A dinamikusabb gyakorlásoknál nagyon kell, hogy a matrac jól tapadjon, de például a gerincjógánál vagy a yin jógánál, ahol több az ülőhelyzet, fontosabb a kényelem.

A hot jógásoknak érdemes erre kifejlesztett szőnyeget választani, mert a fokozott izzadság nagyban befolyásolja a tapadást.

4. Hol jógázol?

Ha főleg otthon gyakorolsz, akkor nem számít annyira a szőnyeg súlya.

A Manduka legendás PRO szőnyegei nehezek, ezért nem ideális szállítani őket. Drágák is, de cserébe egy élmény rajtuk gyakorolni, és a gyár élethosszig tartó garanciát vállal rájuk.

Ha gyakran jársz stúdióba vagy más külső helyszínre, akkor nem elhanyagolható kérdés a súly, és, hogy könnyen feltekergető legyen a matrac.

A szállításban sokat segíthet egy szőnyegtartó táska.

Ha elutazol, de ott sem akarsz lemondani a jógázásról, beruházhatsz egy utazószőnyegbe is, melyet akár a bőröndödbe is tehetsz, összehajtogatva.

5. Milyen anyagból legyen a matrac?

A shopunkban három anyagból készült szőnyeg közül választhatsz: PVC, TPE, természetes gumi, de létezik, gyapjú, juta, pamut és egyéb változat is.

A gyakorlást az anyag nem befolyásolja, de a környezettudatosabbak például a természetes gumit részesítik előnyben, pláne ha olyan gyönyörű színben, és mintában pompáznak, mint a Manduka Ekolite szőnyegei.

Viszont nem véletlen, hogy a legtöbb jógaszőnyeg PVC-ből készül, mert az anyag rendkívűl sokoldalú, színek, minták, felületek tekintetében verhetetlen. Lehetsz úgy is környezettudatos, ha tartós, akár évtizedekig használható szőnyeget veszel. A jobb szőnyegek gyártásánál nagyon odafigyelnek, hogy ne tartalmazzon olyan kémiai anyagokat, amelyek az egészségre ártalmasak lehetnek.

A TPE (hőre lágyuló elaszter) hab. 100%-ban újrahasznosítható anyag. Az ebből készült szőnyegek nagyon könnyűek, és egy gumi hatásúak.

Ha a fenti kérdéseket megválaszoltad, a Jógaklikk shopban szűrheted a keresést anyag, vastagság, szín, márka és ár szerint, mely sokat segít a megfelelő szőnyeg kiválasztásában.


Ha továbbra sem tudsz dönteni, írj nekünk az [email protected]-ra.

Kedvenceink:

Judit kedvence a Manduka Prolite
Berta kedvence a Manduka eKO Lite™
Réka kedvence a Bodhi Rishikesh

A legtöbb hazai jógastúdió ezt a matracot használja, mert ár/érték arányban nagyon kedvező és változatos színekben kapható.
Szettben is megvásárolható, úgy jógatégla, jógaheveder, meditációs párna és negyedéves Jógaklikk videó előfizetés is kíséri.


Cimkék: jógamatrac jógaszőnyeget

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!