JógaKlikk -  Online jógaórák

Fáj a fejed? Jógázz!

hozzászólás 2017-10-06

A fejünk szimbolikusan az „irányító torony”. Ha itt ellentmondás, vagy belső feszültség van, például nincs összhang a belső bölcsességünk és a döntéseink, cselekedeteink, vagy szavaink között, a fejünk fájdalommal vagy zsongással, zúgással jelezhet.

 

Fáj a fejed? Jógázz!

A fejünk szimbolikusan az „irányító torony”. Ha itt ellentmondás, vagy belső feszültség van, például nincs összhang a belső bölcsességünk és a döntéseink, cselekedeteink, vagy szavaink között, a fejünk fájdalommal vagy zsongással, zúgással jelezhet.

Gyakran hallom jógaoktatóként: „Nem jöttem a múlt héten, mert fájt a fejem/meg voltam fázva/fájt a torkom/stb.” Ilyenkor mindig eszembe jut a mesterem, Simon Borg-Olivier, aki azt mondta, hogy ha teljesen jól vagy, nem fáj semmid, szuperül érzed magad, akkor menj el kirándulni, vagy menj ki a parkba játszani és ugrándozni. Akkor gyere jógázni, ha valami bajod van, mert a jógagyakorlás feltölt friss energiával, és segíti a tested, lelked és elméd gyógyulását.

Vigyázz magadra!

Persze vannak fokozatok. Ha pl lázas vagy, vagy olyan mértékű fájdalmad van, ami megakadályozza a mozgást, vagy olyan fájdalmad van, ami erősödik a mozgástól, azt tanácsolom, hogy inkább úgy jógázz, hogy ne mozgasd a fizikai tested: relaxálj, meditálj vagy gyakorolj pránajámát. De a saját és tantványaim tapasztalata alapján is mondhatom, hogy egy enyhébb mértékű tünet nagyon gyakran enyhül, vagy megszűnik a gyakorlástól. Természetesen használd a józan eszed: ha pl. sérülés okozza a fájdalmad, ne terheld tovább a sérült testrészt! Ha bizonytalan vagy, kérd ki egy jógaoktató vagy terapeuta, gyógytornász, orvos tanácsát!

A tisztán ragyogó belső fényünk

A jógában a lényünket úgy képzeljük el, hogy középen ragyog egy tiszta fény (az Átman, a legbelsőbb lényegünk), amit körülvesznek a fizikai testünk, az energia testünk, az érzelmeink, az elménk által alkotott rétegek (az öt kósha). Ha ezek az egymásra épülő burkok elmozdulnak, megtörnek, elveszítik a harmóniájukat, azzal megváltozik, megtörik vagy beszíneződik a középen lévő tiszta ragyogás. Ezt érzékelhetjük fájdalom, energiaveszteség, rossz közérzet formájában (vagy akár másképpen is, ez teljesen egyéni lehet).

A jóga különböző gyakorlatai segítenek helyre rendezni, ami elmozdult, segítenek egy harmonikus mintázatot létrehozni a lényünkben – mint ahogy egy kristályszerkezet, vagy télen az ablakra rajzolódó jégvirág egy harmonikus rendet mutat. Nem csak a fizikai testből kiinduló ászanák, hanem a jóga minden gyakorlata (mentális és energetikai gyakorlatok is) azt célozza, hogy jobb legyen az egész lényünkben az energiaáramlás, akadálytalanul mozoghasson az információ (csitta) és az életerő (prána) a testünkben.

Figyeld magad!

Az a célunk, hogy a gyakorlás végére több energiád legyen, mint előtte. Ha gyakorlás végén gyakran vagy fáradt, éhes, vagy feszült és nyugtalan, lehet, hogy valamit rosszul csinálsz, lehet hogy erőlködsz vagy túl sokat akarsz túl hirtelen megváltoztatni. Halgass a belső hangodra, a bölcsességedre – legbelül, a lényünk mélyén, a „zsigereinkben” tudjuk, érezzük, hogy igazából mi a legjobb nekünk. Csak az a kérdés, mikor kezdjük ezt a tudást vagy megérzést a cselekedeteinkben is tükrözni. Ahogy egy dohányos pontosan tudja, hogy a dohányzás rombolja a szervezetét, mégis dohányzik tovább, gyakran különféle okok miatt tovább folytatunk egy pusztító szokásunkat. Pedig pontosan tudjuk, és érezzük is, hogy ártalmas dolgot teszünk, azt is tudjuk, mi lenne a helyes út, de mégsem lépünk rá.

Ez olyan belső feszültséget okozhat, ami a fizikai testben is jelentkezhet – például fejfájás formájában. Ha ilyen helyzetben fejfájás jelentkezik, jó lehet megállni, kilépni a helyzetből, ami a feszültséget okozta, és egy jobb rálátással, távolságból szemlélni, hogy mi okozhatta a tünetet és mi lehetne a megoldás. Előfordulhat viszont, hogy eddigre már olyan erős a tünet, hogy akadályozza a megoldás meglátását, akár bénító erejű is lehet egy-egy fájdalom. Ilyenkor jó először a fájdalmat kezelni, és amikor már képes vagy újra tisztán gondolkodni, akkor megtalálni a megoldást.

Ha fáj a fejed, próbáld ki Répássy Erika 5 perces „gyors segély” technikáját. Hosszabb távon pedig ez a 45 perces videó segíthet a fájdalom enyhítésében vagy megszüntetésében. A videók előfizetőink számára elérhetők. 

Szerző: Varga Judit


Cimkék: fejfájás jóga gyakorlás átman kóshák

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!