JógaKlikk -  Online jógaórák

A tudatállapotok szivárványa és a jóga. Kerülj velünk FLOW-ba!

hozzászólás 2015-03-09

A tudatállapotok széles spektrumát éljük át nap mint nap tudatmódosító szerek nélkül is, mégsem tudatosul mindenkiben, hogy van más az álmon és ébrenléten túl. A flow, azaz áramlás-élmény is tulajdonképpen hétköznapi tudatállapot, amely bárkivel megeshet spontán módon.

A tudatállapotok széles spektrumát éljük át nap mint nap tudatmódosító szerek nélkül is, mégsem tudatosul mindenkiben, hogy van más az álmon és ébrenléten túl. A flow, azaz áramlás-élmény is tulajdonképpen hétköznapi tudatállapot, amely bárkivel megeshet spontán módon.

Csíkszentmihályi Mihály definiálta először az áramlás élményt, az ő megfogalmazásában „A flow: amikor annyira feloldódunk egy tevékenységben, hogy minden más eltörpül mellette, az élmény maga lesz olyan élvezetes, hogy a tevékenységet bármi áron folytatni akarjuk, pusztán magáért.”

A flow-élményben nagyon erős a koncentráció, a figyelem egyhegyűvé válik és hatalmas, kitörő energiát érez a gyakorló. Megtapasztalható az időérzékelés megváltozása, a jelen pillanatban levés, továbbá kiélesedik a belső érzékelés. A flow-ban lévő ember a képességeinek és készségeinek a legjavát nyújtja szinte erőfeszítés nélkül.

És mi köze ennek a jógához?

Cs. M.: „Érdemes úgy tekinteni a jógát, mint az áramlat élmény felidézésének egyik legrégibb és legrendszeresebb módszere.”

Számos technika létezik a jógában, amelynek célja a különböző tudatállapotok megtapasztalása. A flow élményt tehát nem kell kivárni, elő is tudjuk idézni, és miért ne tennénk, ha egyszer örömet okoz. Próbáld ki pár perces JógaKlikk videónkat és kerülj áramlásba! A videóért kattints ide!  

A jógagyakorlás közben egyéb tényezők is hozzájárulhatnak a flow élmény előidézéséhez, ilyen például a ZENE, amely – bár vannak, akik nem értenek egyet vele – gyakran felcsendül a jógatermekben.

 A zene és a mozgás összeolvadásából születő flow a táncban megszülető extázishoz hasonlítható. A bensőnkben áramló élet ritmusa a zene ritmusára hangolódik.

Sokan azt vallják, hogy a zene elvonja a figyelmet a valódi tapasztalatokról, amely a jóga lényege. Véleményünk szerint a csapongó elme lecsillapításának praktikus eszköze, a tapasztalatoknak csak a ritmusa változik. Fentebb megemlítettük, hogy a flow-élményben kiélesedik a belső érzékelés. Ha ez így van, és a zene segít a flow előidézésében, akkor a tapasztalást is segítheti.

Nem mindegy persze, hogy milyen zenéről beszélünk. A háttérzene szórja a figyelmet, a zene akkor segít a jógázásban, ha kellő figyelmet kapva hozzájárulhat a flow-élmény kialakításához: lágy, áramló, nem gondolkodtat, szövege nem vonja el a figyelmet, nem tartalmaz negatív elemeket, ritmusa a belső ritmusunkkal harmonizál.

Csíkszentmihályi Mihály a zenéről mint megnyugtató mintába rendeződött hangokról beszél, amelyek vissza tudják állítani tudatunkban a rendet. A zene csökkenti a pszichikai entrópia, vagyis a tudatzavar mértékét, ami akkor jelenik meg, ha a rendezetlen információ ellentétbe kerül céljainkkal.

Hozzájárulhat az áramlás-élmény kialakulásához, ha az ászanákat SOROZATOKba rendezve gyakorlojuk.

Vinyasa 

nyasa: egymás után helyezni, vi: meghatározott, tudatos módon.

Prashant Iyengar: "Csupán egyetlen ászana teljes áthatolással és tekervényességgel való megvalósítása korlátozott hatékonyságú egy megfelelő ászana csoport helyett. A szekvenciálás segít abban, hogy az ászanákból kollektív, akkumulatív jótékony hatást nyerj.”
Vannak jógastílusok, mint az astanga, amely kötött sorozatokat használ, azaz gyakorlásról-gyakorlásra ugyanazok az ászanák követik egymást. Míg például a Vinyasa Flow, amely nem kötött, hanem a hatásmechanizmust figyelembe véve óráról-órára változik, a Flow élményt egyenesen piedesztálra emeli, és ugyanakkora hangsúlyt kap az ászana (fizikai testgyakorlat), mint az, hogyan jutunk el az egyikből a másikba.

A dinamikus, áramló jógastílusok rendkívül nagy koncentrációt igényelnek, a lélegzettel összeolvadt mozdulat lágy ritmusban áramlik a figyelem középpontjában, az érzékek visszavonódnak, a gyakorlás mozgó meditációvá válik.

A jóga gyakorlásának eredményei észrevétlenül épülnek be a hétköznapokba, a jóga segít megtalálni a fókuszt az élet változásában, egészséget, testi és lelki harmóniát teremt.

Kinek segíthet a legtöbbet az áramlás jógája? Egyértelmű, hogy a változást nehezen kezelni tudó embereknek, és akiket a külső szabályok túlzott mértékben meghatároznak, béklyóba kötnek.

A mozgalmas óra lekövetése folyamatos koncentrációt igényel - könnyebben leköti azok figyelmét, akiknek a hatha jóga statikus pózaiban elkalandoznak a gondolatai, nem sikerül befelé irányítani belső tekintetüket.

Ajánlható továbbá azoknak is, akik nem kívánnak a jóga mellett mást fizikai vagy sporttevékenységet folytatni a fittség eléréséhez, akik szép és izmos testre vágynak, valamint akiknek a mozgás mellett szüksége van a mentális átalakulásra és érdekli őket a jóga filozófiája. A Flow-élmény azonban bármely típusú jógaórán megtapasztalható.


Cimkék: jóga gyakorlás áramlás tudatállapot szivárvány flow Csíkszentmihályi Mihály

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!