JógaKlikk -  Online jógaórák

A szeretetről

hozzászólás 2015-02-11

A Valentin napi forgatagban láttam egy boltban „Szerelem Befőttet”: egy picike befőttesüvegbe zárt piros szív és díszecskék. Tökéletes, igaz? A szerelem, ami biztosan állandó marad, elvan, mint a befőtt, nem kell vele törődni, nem kell dolgozni rajta, csak felteszem a kispolcra és mindig ott marad, ugyanúgy...

A szeretetről

Mit jelent az pontosan, hogy feltétel nélküli szeretet? Miért kell ezt egyáltalán külön mondani, hogy „feltétel nélküli”? Sok mindenkinek ez az egészen korai gyerekkorig nyúlik vissza: széles körben elterjedt nevelési módszer a szeretet feltételhez kötése. „Majd akkor szeretlek, ha megeszed a főzeléket”, „akkor szeretlek, ha jól viselkedsz”, „ha nem adod oda a játékodat másnak, akkor irigy vagy és nem szeretlek”. Nem kell kimondani ezeket a mondatokat, elég ennek megfelelően viselkedni, és a gyerek megtanulja, lemásolja az érzelmi zsarolást. Gyakran tudat alatt, generációkon át adjuk és vesszük ezt a mintát, és ez a párkapcsolatainkra is rányomja a bélyegét.

Ezért van szükség a „feltétel nélküli” jelzőre, amikor tiszta szeretetről beszélünk. Olyan szeretetről, ami nem számolgat, hogy ki adott többet és ki adott kevesebbet, nem számító és nem akarja megváltoztatni, átalakítani a szeretete tárgyát, hanem szereti és elfogadja úgy, ahogy van.

Sok szenvedést okoz, hogy szeretnénk konzerválni bizonyos dolgokat, de ez lehetetlen. A Valentin napi forgatagban láttam egy boltban „Szerelem Befőttet”: egy picike befőttesüvegbe zárt piros szív és díszecskék. Tökéletes, igaz? A szerelem, ami biztosan állandó marad, elvan, mint a befőtt, nem kell vele törődni, nem kell dolgozni rajta, csak felteszem a kispolcra és mindig ott marad, ugyanúgy.

Minden kapcsolat egy dinamikusan változó dolog, hiszen a szereplők is állandó változásban vannak. Ha ezt sikerül megértened, azt is megérted,hogy minden emberi kapcsolatnak, barátságnak vagy szerelemnek, állandó figyelemre és szeretetre van szüksége ahhoz, hogy növekedjen és virágozzon. Ezt a dinamikus változást két ember kapcsolatában nagyon jól megtapasztalhatod páros jógagyakorlatok közben.

Ez igaz a saját magaddal való kapcsolatodra is: figyelem, szeretet és törődés önmagad felé. Ha ezt meg tudod adni magadnak, nem függesz egy másik embertől, és nem félsz állandóan attól, hogy elveszíted a másik szeretetét. Önmagad megismerése és a saját magadra fordított idő harmóniát hoz a kapcsolataidban is. A jóga gyakorlása és a jóga filozófiája nagyszerű eszköz lehet erre, de számtalan más eszközt is használhatsz. 

Jó jógázást, párosan, vagy egyedül!

Varga Judit

 


Cimkék: jóga gyakorlás érzékek szeretet

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!