JógaKlikk -  Online jógaórák

A hatékony bemelegítésről

hozzászólás 2015-08-12

Az elmúlt évtizedben számtalan tudományos vizsgálat bizonyította, hogy edzés, sportolás előtt a dinamikus nyújtás hatékonyabb, a statikus nyújtást azonban érdemes az edzés végére hagyni. A sporttevékenység előtti statikus nyújtás ugyanis bizonyítottan csökkenti az erőt, a gyorsaságot és a robbanékonyságot is.

A stretching alapvetően elengedhetetlen része az edzésprogramnak, hiszen az izmok és kötőszövetek optimális hosszának, az izomegyensúlynak a visszaállításával segíti a mozgásrendszer fiziológiás működését, növeli a flexibilitást, serkenti a keringést, az anyagcserét, mindezek által jobb teljesítményt és a sérülések megelőzését biztosítja.

Forrás: Thinkstock

Több fajtáját ismerjük: statikus, dinamikus, ballisztikus stretching. Ez utóbbit ma már egyáltalán nem ajánljuk, mivel a rángatással járó nyújtás olyan reflexeket válthat ki, melyek mikrosérüléseket okozhatnak. A másik kettő viszont a fenti jótékony hatással bír, tehát nélkülözhetetlen! Viszont az időzítés, mint minden másnál, itt is lényeges.

 
Míg a statikus nyújtásnál általában egy izomra fókuszálunk, belehelyezkedve egy statikus testhelyzetbe 15-20 másodpercig, addig a dinamikus stretching gyakorlatokat mozgás közben végezzük,mindig több izom munkájának összehangolásával, ráadásul erősítő és nyújtó hatású mozdulatok kombinációjaként. Általuk nem csak az izmok nyúlását érjük el, de beindítjuk a neuromuszkuláris (ideg-izom) kapcsolatokat, fejlesztjük az egyensúlyt, a koordinációt. Mindezeknek köszönhetően funkcionális szempontból sokkal alkalmasabbak a sportteljesítmény előkészítésére, a sportolás közbeni sérülések megelőzésére.
Forrás: Thinkstock
Mind az izomrendszert, mind a tőle elválaszthatatlan idegrendszert tökéletesen felkészíti a nagyobb terhelésre, a koordinációt igénylő speciális mozgásokra. Sőt, a dinamikus bemelegítésbe már bele lehet vinni sportágspecifikus mozgásokat is. Arról már nem is beszélve, hogy mennyivel élvezetesebb így bemelegíteni, hiszennagyon sok sportoló azért „ugorja át" a bemelegítést, mert unalmasnak tartja. Ez viszont bizonyítottan növeli a sérülések esélyét.
Edzés végén pedig jöhet a nyugisabb, ám ugyanolyan fontos és hatékony statikus nyújtás.
 

Almásy Csilla 

 


Cimkék: jóga gyakorlás nyújtás bemelegítés

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!