JógaKlikk - Online jógaórák

Jógavideók

COVID-19 Iyengar jógaprogram a regenerálódásért

Ingyenes videó. A teljes videó megtekintéséhez jelentkezz be!

 

A világ vezető Iyengar jógatanárai összeállítottak egy egyedülálló regeneráló programot, mely segíthet visszanyerni az erődet, ha ledöntött a lábadról a vírus. A speciális gyakorlatokat Répássy Erika mutatja be, aki maga is nemzetközileg elismert tanára a metódusnak.

(A program összeállítói: Abhijata Iyengar, Stephanie Quirk, Lois Steinberg, Gulnaaz Dashti, Sheila Haswell, az egész IYAUK terápiás bizottsága, valamint a brit Iyengar szövetség)

 

Kérjük figyelmesen olvasd végig a következő leírást! 

 

 1. Általános elővigyázatosság:

A program gyakorlatai közül a jelenlegi állapotodnak megfelelően válassz. A még részben ismeretlen vírus okozta tünetek az enyhétől az egészen erősig terjedhetnek. Mire figyelj:

 • Ha lázad van, pihenj és ne gyakorolj!
 • Fontos, hogy a pózokat a saját tempódnak megfelelően végezd.
 • Figyelj a légzésre és tarsd puhán, hogy kerüld az irritációt. A gyakorlatokból csak annyit szabad csinálni, amennyi a légzést nem erőlteti túl és nem fárasztja le a szervezetet.
 • Amennyiben kérdésed lenne, fordulj magasan képzett IYENGAR jógaoktatóhoz.

 

 1. Lefelé néző/hasonfekvő pózok: A mellkast alulról megtámasztva a hát felszíne szabadul fel, teljesedik ki, lélegzik fel. A rekeszizom is lágyul ezzel is könnyítve a légzést. Csendesíti az érzelmeket, a testet, a szívet és az egész emésztőrendszert. Csökken a félelem és az aggodalom. Ezeket a pózokat akkor is végezheted, ha nagyon gyengének érzed magad.
 2. Támogatott állópózok: A láb adja a test támasztószerkezetét, minden póznak alapját. Erősít, kitartást ad, energetizál és lélekemelő hatással is bír. Az álló előrehajlások friss vérellátást biztosítanak az agynak, csökkentik a depressziót, pihentetik a szívet, könnyítik a légzést. Ha gyakorlásuk közben remegést érzel az izmaidban, hagyd el őket és térj vissza rájuk később, amikor kicsit erősebb vagy.
 3. Ülőpózok: Ülj fel (a lábak fölé, az alsótest fölé), tégy magad alá takarót, hogy ki tudjon nyúlni a gerinced, ki tudjon nyílni a mellkas, és szabadabban tudjon áramolni a levegő. A különböző lábpozíciók a gerinc kiterjesztését szolgálják, és friss vérellátást biztosítanak a csípőnek. Minden pózban három pozíciót veszel fel: egyenes hátú ülőpózt, enyhe hátrahajlást (támasztással) és enyhe előrehajlást. Ez a három pozíció biztosítja a mellkas elejének, oldalának és a hátadnak nyitását, kiterjesztését.
 4. Fekvőpózok: Ezekben a pózokban a mellkas elülső felszínében jön létre nyitottság és tér, a has ellágyul, a fej elcsendesedik, de legyen alatta takaró. Ne gyakorold a pózokat, ha hőtermelődést észlelsz, vagy bármi gondot tapasztalsz a mellkasban!
 5. Fejjel lefelé pózok: A pózcsoportot alapos gondossággal és odafigyeléssel kell megközelítened. Betegségből való regenerálódás esetén Szétubandha Szarvangászanával kezd felépíteni a fejjel lefelé gyakorlásod. A következő lépés legyen Viparita Karani a falnál, majd a székes válltámasz. Ha mindez rendben megy napokon keresztül, és az erőd is kezd visszatérni, csak utána hozd be a képbe a fejenállást és a klasszikus válltámaszt. A fejjel lefelé pózok támogatják a test szinte minden rendszerét: legyen az a nyirokrendszer, immunrendszer, hormonrendszer. Addig amíg a vírus nagyon legyengít, és a keringésedre is hatással van, hagyd ki ezeket a gyakorlatokat!

Fejenállás – támogatja az akaraterőt és a gondolatok tisztaságát.

Válltámasz – fejleszti a türelmet, érzelmi egyensúlyt és nyugtatja az idegeket.

Támogatott Ekepóz – csillapítja az elmét és kitűnő gyógyír a fáradtságra.

Hídpóz – kitűnő póz a fáradtságra, frissíti az idegrendszert, segíti a mellkas vérellátását

 1. Savászana: Gyakorold arccal lefelé, hogy jobb hozzáférés legyen a hátadhoz, a tüdő hátsó felszínéhez.
 2. Készítsd elő a jógaeszközeidet (jógamatrac, heveder/öv, takarók, ágy/heverő oldala, ami kb. a hátad közepéig ér, hengerpárna vagy bármilyen párnák)
 3. A videó után végezd el a Viloma kilégzés című videónkat Erikával, amely teljessé teszi ezt a gyakorlást. 

Figyelem! A videót ingyenessé tettük. Ajánld ismerőseidnek, akinek segítségére lehet.

Ha megteheted, segítsd te is adományoddal a Szent László és Szent István Kórház Betegeiért, Orvosaiért és Dolgozóiért Alapítványt, akik áldozatos munkájukkal hozzájárulnak a gyógyulásunkhoz:


1097 Budapest, Nagyvárad tér 1.

Adószám:18735006-1-43

Bank:11705008-29919907

A megjegyzés/közlemény rovatba a következőt írd: IYENGAR-KAIBO

 

 

Iyengar jóga | 1. szint | 90 perc
Megosztom

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be!

H. Klára

2021. 03. 30. 07:53 Kedves Erika! Nagyon boldog vagyok, hogy rátaláltam a JógaKLIKK-re. A jógával most ismerkedem a COVID után. Nagy segítségemre van az ön regeneráló videója. Hálás vagyok és nagyon köszönöm: Klára