JógaKlikk -  Online jógaórák

JógaKlikk Blog

Porckorongsérved van? Jógázz!

Publikációk hozzászólás 2014-08-25

Halljuk a kéretlen tanácsokat jobbról-balról, sőt még néhány állítólagos szakember is ezt kántálja, de gyakran nem tudják, vagy elfelejtik hozzátenni, hogy korántsem biztonságos egy nagycsoportos, általános jógaóra porckorongsérvvel. Sőt, ronthat is az állapotodon!

Az előző héten bemutattuk, hogyan tartsd egészségesen a gerinced jógával, ezen a héten pedig arra kaphatsz választ, hogyan jógázz, ha már kialakult a betegség.

A jóga enyhíthet a sérves tüneteken, ha bizonyos ászanákat (fizikai jógagyakorlatokat) száműzöl a gyakorlásból, másokat pedig terápiás célból előszeretettel használsz. Erre ritkán van lehetőség egy harmincfős teremben. Egyéni vagy kiscsoportos, terápiás célú jógaórákat keress fel, illetve, ha már tudod, hogy mit szabad és mit nem a betegségeddel, az általános jógaóra is végezhető, persze csak módosításokkal.

Forrás: Thinkstock
Mi az a gerincsérv?

A gerinc 32-33 csigolyából áll, melyeket izületek, szalagok és porckorongok kapcsolnak össze. A csigolyák között rugalmas porckorongok vannak, ezeknek a külső része rostosabb, belső magja lágyabb. Amikor a porckorong külső rostos gyűrűjén keresztül kitüremkedik a porckorong belső lágyabb magrésze, akkor beszélünk porckorongsérvről. A kitüremkedés nyomhatja az éppen ott kilépő ideggyököt, és ez fájdalommal jár. A sérv – leggyakrabban a deréktájon vagy a nyakon - annak megfelelő tüneteket okoz, hogy melyik két csigolya között található, milyen fokú és milyen helyzetű.

Erre figyelj, ha jógázni szeretnél porckorongsérvvel

Jógaterápián a gerinc nyújtása, a felborult izomegyensúly helyreállítása, a helyes testtartás kialakítása, vagyis az ülő életmód káros következményeinek kompenzálása történik, ezek az okok vezetnek ugyanis általában a sérvhez.

1. Semmit ne csinálj, ami fájdalmat okoz!
2. Óvatosan az előrehajlásokkal és a túl erős csavarásokkal!
3. Bátrabban a hátrahajlásokkal, ezek centralizálják a porckorongot.
4. Ha lábba kisugárzó fájfdalmad van, egyáltalán ne csavarj a zsibbadós lábaddal ellentétes irányba!
5. Nem minden oktató ért a sérv gyógyításához, ezért nagy körültekintéssel válaszd ki a tanárod!

Life.hu tipp

Kattints e heti ingyenes JógaKlikk videónkra, és győződj meg róla, hogy a módosított jógaóra is sokkal élvezetesebb, mint akár egy gyógytorna!


Cimkék:

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!