JógaKlikk -  Online jógaórák

JógaKlikk Blog

Legyen neked is saját mantrád! Szankalpa, a szavak ereje

Publikációk hozzászólás 2014-09-29

A minap egy menő multicég épületében járva felfedeztem, hogy a lift falára, a lépcsőházban, a tükrökre, a folyosóra pozitív megerősítő feliratokat helyeztek el, például "Értékes vagy", "Te is a siker része vagy!". A cél ezzel nyilvánvalóan nem az volt, hogy színes matricákkal dekorálják a munkahelyet. Felismerték, hogy ezek a mondatok, még ha mosolygunk is rajtuk, hatással vannak ránk, pozitív irányba hangolják a tudatunkat.

A jóga eszköz ahhoz, hogy megismerjük a testünket, a tudatunkat és tudatalattinkat, és hogy az egyensúlyt keresve befolyásoljuk őket azért, hogy visszataláljunk az egészséges működésünkhöz. A jógatechnikákkal mindannyian képesek vagyunk irányítani a sorsunkat. Online jógaiskolánkban már számos jógaászanával, légzőgyakorlattal foglalkoztunk, de itt van egy eszköz, amit akár egész nap, séta, autóvezetés, mosogatás közben is gyakorolhatsz, ez pedig a mantra.

Forrás: Thinkstock

Az ősi szanszkrit mantrák jó részének a rezgése is jótékony, anélkül is hatnak ránk, hogy akár a jelentésüket ismernénk. A mantrák, és egyébként az imák is fókuszálják, fegyelmezik, lecsendesítik a tudatot, és ha nem homályosítják el az elmefolyamatok, közelebb kerülünk igazi lényegünkhöz és a valóság megismeréséhez.

Nem kell megvárnod, hogy multicégek, jógik vagy mások találják ki, mi a jó neked, irányítsd az életed, és találd ki a saját mantrád! Szanszkrit nyelven szankalpának (szándéknak) nevezik azt az egyes szám első személyű, rövid és pozitív kijelentő mondatot, amely a vágyadnak, célodnak megfelelő áhított állapotra utal, és amely segíthet saját kezedbe venni az életed, ilyen például az "Egészséges vagyok és elégedett!" Ám nem alkalmas szankalpának a „Nem vagyok beteg és elégedetlen" mondat, méghozzá a nem szócska miatt. Ezt érdemes kihagyni minden szankalpából. A személyes mantrádat minél többet recitálva észrevétlenül is átprogramozod magad, ez hat a környezetedre is, előtűnik a megoldás, minden abba az irányba orientálódik, míg végül is a szándék megvalósul. Ez nem csoda, ez „csak" egy jógatechnika!
Fontos azonban, hogy elérhetetlen célokra ne pazarold az energiádat.

Life.hu tipp

Ha sürgősen megoldandó problémád van, akkor használd a szankalpát relaxációban és/vagy meditációhoz. Mondd a relaxáció elején és a végén a szankalpádat. A relaxáció alfa állapotában a tudatalattinkhoz tudunk szólni, és a megoldás pedig már rendszerint ott van, csak ki kell emelni onnan és felszínre hozni. E heti ingyenes jógavideónkkal további segítséget kapsz a saját szankalpád megalkotásához, és meditációval segítünk abban, hogy létrejöjjön ez az vágyott állapot. Kattints a videóért ide!


Cimkék:

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!