JógaKlikk -  Online jógaórák

Babát vársz, vagy babát szeretnél? Próbáld ki velünk a kismamajógát!

Publikációk hozzászólás 2014-11-16

Minden jógagyakorlás arra irányul, hogy harmóniát teremtsen. A várandósság különleges időszakában ezt a harmóniát és belső egyensúlyt nem is egy, hanem két (vagy ikrek esetében még több) emberi lényben hozzuk létre. Lágy mozdulatokat végzünk, légzéstechnikákat gyakorolunk, mantrát zengetünk, és a baba már együtt jógázik a mamával.

Amikor kiderül a hír, hogy úton van a baba, a legtöbb nő elbizonytalanodik abban, hogy várandósan mit szabad csinálni és mit nem. A válasz leegyszerűsítve: azt csináld, ami jólesik. Ehhez azonban szükség van testtudatra és figyelemre, amit jógagyakorlással (észrevétlenül vagy tudatosan) nagy mértékben fejleszthetsz.

Forrás: Thinkstock

A várandósságot és az anyaságot sokan azért élik meg nehéz időszaknak, mert egy szülő állandó döntéshelyzetekbe kerül, és nemcsak önmaga, hanem a baba számára is döntéseket kell hoznia. Rengeteg információ és vélemény veszi körül a kismamát: az orvos, a barátnők, a testvérek, az anyuka, az anyós és a szomszédasszony a legnagyobb jóindulattal, gyakran egymásnak ellentmondó információkkal árasztanak el. Számos egyéb jótékony hatása mellett a kismamajóga segít abban, hogy magabiztos legyél, jobban megismerd önmagad, megérezd a tested és a babád jelzéseit és a saját megérzésed és véleményed alapján dönts, ne a leghangosabb véleményre alapozva.

Mire jó a kismamajóga?
- segít egészségesen tartani a gerincet
- a várandósság alatt fellazult izületeket megvédve átmozgatja az izmokat
- serkenti a keringést, ezáltal rugalmasabbak lesznek a szövetek és könnyebben regenerálódnak szülés után
- megelőzi vagy kezelheti a vizesedést, ödémásodást (lábban és kézben)
- javítja a nyirokkeringést és folyadékáramlást a mellekben, ezzel segít felkészülni a szoptatásra
- lazítja és átmozgatja a csípőt és a vállakat, erősíti a karokat és a lábakat (hiszen a baba súlyát a pocakban is és később is vinni kell)
- segíthet gyakori emésztési gondokon (székrekedés, gyomorégés, reflux)
- ringató, hintázó, körző mozdulatokkal stimulálja a baba idegrendszerét, ami segíti a reflexek működését és gátlódását, egyes tanulmányok szerint csökkenti a császármetszés szükségességét és jótékony hatással van a baba későbbi fejlődésére
- a gátizmok tudatos tornáztatásával felkészít a szülésre és regenerálódásra
- légzőgyakorlatokkal és relaxációval megnyugtatja az idegrendszert
- megtanít összehangolni a légzést és a mozgást, ami nagy segítség lesz a vajúdáskor és szüléskor
- erősíti a baba-mama kapcsolatot

Forrás: Thinkstock
Nem javasolt a várandósság alatt

- ugrálás, rázkódás
- az erőlködés bármilyen formája (a jelek, amire figyelni érdemes: ne tartsd vissza a légzést, tudj minden gyakorlat közben kedélyesen beszélgetni, mosolyogni, ne feszüljön a nyak és az arc, ne gyorsuljon fel a szívverés vagy a légzés)
- erőteljes gerinccsavarás, ami a medence tájékát is csavarja
- a pocak bármilyen módon történő összenyomása (hason fekvés, előrehajlások stb.)
- fordított testhelyzetek (pl. fejenállás, tarkóállás stb.)
- erőteljes hátrahajlások, amelyek a gerinc ágyéki szakaszát érintik
- erőteljes nyújtások
- légzésvisszatartás
- mélyguggolás (egy szék magasságánál mélyebbre guggoláskor megnyílhat a méhszáj, ez a 35. hét előtt jelenthet problémát)
- bármi, ami nem esik jól

Nem jön a várva várt gyermekáldás?

A kismamajóga akor is segíthet, ha babát szeretnél, de még nem jött össze. Fizikailag és mentálisan is úgy stimulálja a szervezetet, hogy felkészít a várandósságra. Tömd ki nyugodtan a pocakodat és képzeld el, hogy várandós vagy! Nincs ebben semmi furcsa, és olyan hormonhatások indulhatnak be, amelyek segítségedre lesznek, hogy valóra váljon az álmod és anya legyél.

Life.hu tipp

Több online, otthon végezhető jógavideóval segítheted a várandósság folyamatát. E heti ingyenes JógaKlikk videónk a gátizmodat készíti fel a szüléssel járó megterhelésre. A videóért és a hatékony kismamajógás gyakorlatokért kattints ide!


Cimkék:

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!